JEANS POPULAR DI DUNIA

  Seluar jeans( bukan jin ifrit,jin kazama dan yang lain -lain yer) selalunya sinonim dengan lelaki tapi sekarang baik lelaki mahupun perempuan kedua - duanya boleh pakai. selalunya orang pakai jeans ni orang yang meminati jenis casual. jenis seluar jeans ni pula banyak, antaranya adalah loose cut, straight cut, boot cut, super skinny, dan slim leg cut. tapi tahukah korang sejarah dan senarai jeans yang popular di dunia? sekarang jom kita terjah senarai jeans popular dan fakta disebaliknya.

Calvin Klein
Abercrombie & Fitch 



Lee


Diesel

Gap


Guess


Levi's 


Versace


Wrangler


True Religion


dah tengok senarai dia kan? sekarang jom checklist trivia dia pula...

  • berdasarkan suvey yang dilakukan oleh Motherhood Moms, responden lelaki kebiasaanya akan mencuba 5  hingga 6 kali untuk mendapatkan jeans terbaik, bagi wanita pula , lebih dari 10 kali percubaan
  
  • Di India , jeans atau denim yang dipakai kelasi berbangsa Dhunga dikenali sebagai 'dungaress'

  • Jeans mula dipopularkan di Amerika Syarikat oleh seorang pedagang pakaian bernama Levi Strauss ketika beliau berumur seawal 20 -an . ketika itu, beliau menjadi peniaga di sekitar San Francisco 

  • Pada awalnya jeans tidak diperbuat dari kapas. perdagangan dan pertanian kapas yang semakin meledak sekitar abad ke 18 menjadi kapas sebagai pilihan utama . para pekerja menggunakan fabrik jeans kerana diperbuat dari tahan lasak iaitu dari sejenis tanaman berwarna indigo yang ditanam di Amerika dan India 

  • Tekstil jeans yang asli telah dicipta pada tahun  1560 - An di Geneo , Itali

  • 20 Mei setiap tahun merupakan ulang tahun kelahiran Blue Jeans 

  • Aktor Hollywood terkenal James Dean telah mempopularkan trend pemakaian jeans ketika dia membintangi sebuah filem berjudul Rebel Without Cause. Sejak itu, jeans menjadi simbol pemberontakan dan pergaduhan para remaja pada tahun 1950

  • Seluar Jeans rekaan awal yang pertama mempunyai 5 poket. 2 poket besar pada kedua - dua belah bahagian belakang dan depan. Satu poket lagi adalah di bahagian depan sebelah kanan

  • Jeans pernah dipakai oleh tentera Amerika untuk berperang bermula pada tahun 1872

  • Panggilan sebenar untuk jeans atau denim ialah 'Bleu De Genes' oleh seorang yang berketurunan Perancis yang membawa maksud Biru Genoa

jadi korang dah tau semua fakta dan jenis disebalik jeans ni kan? terpulang kepada korang yang mana menjadi pilihan janji ianya bersesuaian dengan bentuk badan korang.jangan ikut sedap je pilih nanti tak pasal kena usha pelik. tu je entry kali ini, chow bebeh.ok~bai!

sumber dan kredit : maskulin edisi ogos

::bebot menderum ::  selalunya time raya baru dapat beli jeans baru dan murah

2 comments:

Zulfahmi Abidin said...

hey hey. nie sejak bile blog ko jadi blog informasi lak nie? bhahaha. tak tetap pendirian tol.^_^ weh. aku suke guess n levis tuh. and pasal levis aku dah sebati dgn dye sjak darjah 6 lagi. so levis terbaik stakat nie. tp skrg berjinak2 jgk dgn guess. tapi tak mampu.^_^ weh. gud effort. keep up the gud things.^_^

:: Khai Artzfar :: said...

@Zulfahmi Abidinahaha senget.. blog aku memang variety la..kening2....pe pun thanks a lot dude