• Budak Pacak perkenalkan produk penjagaan dan pengayaan rambut yang terbaik dari Elite Edgy EFX. Cukup dengan menggunakan jari dan produk Elite Edgy EFX , korang boleh jadikan rambut korang kelihatan hebat dan bergaya sepanjang hari...
  • Binqareem antara jenama terkenal bagi pakaian muslim bukan sahaja setakat di Malaysia malah turut mendapat tempahan dari Brunei , Indonesia dan Singapura. Terdapat beberapa jenis kurta moden telah direka khas. Antaranya seperti AF Kurta Binqareem dan Stripe Kurta Binqareem. ...
  • Sebenarnya dari kecil lagi memang teringin nak menjadi salah seorang cabin crew malah family pun banyak yang menyokong memandangkan mak Budak Pacak sendiri pun hampir bekerja sebagai seorang Flight Attendant...
  • Perkenalkan L'Oreal Paris Men Expert BB Men Instant Skin Fixer, BB Gel Lelaki yang pertama di dunia. Dengan gaya hidup aktif. kulit muka lelaki sering mengalami masalah seperti kelihatan kusam, bintik hitam serta ruang pori yang besar...
  • Restoran Kaw'D ini merupakan cetusan idea terbaru dari Kaw - Kaw Burger yang pernah 'menggemparkan' negara dengan fenomena Burger Bakar yang sedap dan lain dari yang lain. Jadi tidak hairanlah Restoran ini sentiasa dipenuhi pengunjung dan sentiasa dicari - cari...

July 30, 2011

:: BULAN RAMADHAN MENJELMA LAGI ! ::

As - Salam kepada semua pembaca blog aku  yang tegar mahupun tak tegar. Ramadhan datang lagi! aicewah dah macam background lagu "Tora" pulak yang sebut "Tora datang lagi! "jadi sempena kedatangan bulan yang mulia ni , moh la sama  - sama kita panjatkan kesyukuran kepada -Nya kerana sekali lagi diberi peluang untuk merasai keberkatan bulan yang mulia ini.jadi camne? korang dah ganti ke puasa ganti korang sebelum - sebelum ni? haaa jangan tak ganti pulak.nanti tak pasal - pasal kena double - triple lak. 



tahun ni merupakan tahun kedua aku akan  berpuasa di tempat orang,  so rasanya tak ada banyak bezanya pun puasa di tempat orang dengan tempat sendiri. cuma ketiadaan keluarga disisi tu jer.aiceh aku cakap macam kita dah mula puasa pulak, kan? biasa lah bila perasan #retisss camni ler jadinya. jadi sempena bulan puasa yang akan menjelma ni , buatlah amal ibadat banyak - banyak , yang mana rasa kurang semester  tahun lepas , kita top - up balik tahun ni, yang tak pergi terawih tu kalau boleh tahun ni rajinkan diri korang buat terawih.rugi oowh tak buat semua ni sebab bulan ramadhan hanya setahun sekali , bulan ni kalau buat amal kebaikan , insyallah pahala berlipat ganda,aminnn! puasa kali ini pun aku dengan member - member aku akan berniaga dekat bazar ramadhan kolej kiteorang, harap - harap murah rezeki ler bisnes kiteorang , amin. jadi sebelum kite berpisah, aiceh ayat minta tumit je, sebelum aku tamatkan entry ni , aku dedikasikan video ini buat korang semua yang masih lagi setia dengan blog aku. #I lap you lah cam ni...selamat berpuasa yer kepada semua rakan - rakan , keluarga , fasilitators , jurulatih , pensyarah, Teslians, dan sewaktu dengan nya. puasa jangan tak puasa!! chow bebeh!!

 


::bebot menderum :: excited menunggu bulan puasa

July 27, 2011

:: BERSEMADILAH KAMU DENGAN AMAN::



Hari ini tatkala aku sedang sibuk dengan kuliah dan kerja - kerja lain. aku dikejutkan dengan kemalangan yang menimpa sahabat karib aku yang terkenal dengan nama manjanya Baby. hampir semua orang mengenali Baby, bak kata orang kami umpama belangkas.aku dengan Baby amat rapat , kemana saja aku pergi mesti dia ada ,tidur pun kadang - kadang hampir sekali. biarlah orang melabel aku Gay ke apa, janji dapat puaskan nafsu dengan Baby. bukannya apa , aku rasa Baby ni best sangat sebab dia pengubat hati aku,peneman aku tatkala berjalan sorang - sorang. tapi kini semua tu hampir tinggal kenangan. ini semua salah aku.kalau tidak disebabkan aku yang terlalu cuai tadi mengabaikan Baby , tentu beliau tidak akan jadi macam ini. aku terkejut melihat keadaan sahabat aku yang terlalu parah.aku terpikir sejenak , kalau dia tak ada nanti , macam mana dengan aku? sapa nak hiburkan hati aku? sapa nak teman aku ke mana-mana nanti? dan dengan siapa aku nak tidur? arghh kenapa Baby? kenapa ko nak pergi di saat aku memerlukan ko disisi aku? aku masih tak dapat terima kenyataan yang dia pergi meninggalkan aku, aku tau walaupun ko koma tapi kalau tak boleh nak mengeluarkan suara terpaksa aku menyuruh doktor pakar meluluskan teknik euthanasia.walaupun agak kejam,tetapi daripada membiarkan ko hidup dalam keadaan terseksa..... cukup memang aku tak sanggup melihat keadaan mu begitu sahabatku..bersemadilah kamu dengan aman, mungkin satu hari nanti aku dapat mencari pengganti yang serupa denganmu....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
keadaan baby yang nazak :(


 

::bebot menderum :: nak kena beli baby baru...mana nak cekau rm300

July 25, 2011

TWITTER BERAT SEBELAH?

As - Salam kepada semua yang rajin membuka entry aku kali ini. baru hari ini dapat menghentak keyboard balik . so semalam setelah berjimba  dengan facebook , terghairah pulak rase nak buka twitter. bila dah buka macam biasa menggedik tweet orang sana - sini. bila dah puas, timbul pula nak buat status , dalam tengah mencari idea tetiba terperasan benda nih...


  dah kenapa dengan ayat ni..kalau muslims mestilah rujuk kepada umat islam. so sekali lagi aku klik benda alah tu nak tengok apa yang terjadi di sebalik maksud ayat #blamethemuslims. bila dah klik, aku beristighfar beberapa kali, heih dah melampau ni bila ada orang memburukkan pasal martabat islam ni. aku pun tak faham yang dorang buat status memburukkan martabat agama orang. twitter ni pun satu ,patutnya semalam celebrity day, yang pergi naikkan status #blamethemuslims tu kenapa? racist!! 






aku perasan banyak pengguna yang tweet , retweet agama Islam adalah sebaik - baik ajaran dan ada juga yang suruh block #blamethemuslims tapi tak ada tindakan apa - apa pun dari pihak twitter. kalau boleh berat sebelah , kenapa tidak kita naikkan trends #blametwitter takpun #blametheracist. pastu kita tengok berapa ramai yang marah.

 macam mana keadaan tu nanti samalah juga dengan keadaan orang Islam sekarang.benda - benda camni amat sensitif untuk disentuh tambah - tambah lagi membabitkan maruah , agama dan bangsa. so ikut suka hati korang nak takrifkan twitter ni sebagai apa. ini cuma dari segi penglihatan dan perspektif aku. sekian saja entry kali ini , chow bebeh!

::bebot menderum ::saya sayang agama , bangsa dan negara saya 

July 22, 2011

:: 22 JULAI ::

salam kepada readers , bloggers , braders dan sistah sekalian. entry kali ini merujuk kepada perihal diri aku.. kepada sebelum ni yang asyik bertanya tentang aku.hari ini segala - galanya bakal aku ceritakan..bajet macam novel le pulak aku tulis so meh le merajinkan diri anda membacanya.

Ada apa dengan 22 Julai?



a.arh ade ape sebenarnya dengan hari ni? hari jadi justin timberlake ke? hari - hari ke? sebenarnya saja menggedik pilih hari ni dah aku suka dengan angka 22. hampir keseluruhan dalam hidup aku ada kaitan dengan no 2. birthday aku sendiri pun 22 hb 2, pukul 2 pagi , dan juga 2 emak...err ok yang tu belum lagi...so hari ini sempena dengan angka 22, boleh jadi aku nak umumkan berita baik atau boleh jadi berita buruk.teruskan membaca...gedik tak? -_-'

Tawaran Majlis Sukan Negara

pasal tawaran ni , actually aku dari dulu memang menunggu tawaran dari MSN.tunggu punya tunggu sampailah aku semester 3 dekat KPTM ni , barulah dapat jawapan dari MSN. alhamdulillah aku ditawarkan sebagai jurulatih tahap 1 untuk salah satu sukan yang aku pilih masa di bangku sekolah. tapi kenapa baru sekarang? aku dah "heaven" sikit kat kolej ni baru dorang nak bagi tawaran. aku dah tanya pendapat semua orang tentang tawaran ni. tapi jawapan yang aku dapat semuanya 50 - 50 dan tetap tak menyakinkan aku. kalau masa semester 1, aku dah tolak tawaran  belajar untuk jawatan medical assistant. sekarang dengan berat hatinya aku terpaksa sekali lagi menolak tawaran yang  barangkali muncul sekali dalam seumur hidup. mungkin aku patut dapatkan terlebih dahulu diploma.yer la at least ade la juga kredit dalam hidup. so sekarang aku cuma berharap agar rayuan untuk jadi jurulatih separuh masa diluluskan. doakan aku erk..

Si Dia yang bergelar Cik Tajama

buat anda yang terasa digelar Cik Tajama tu , baik anda copy paste ayat ni. haha buat korang yang tak tahu Cik Tajama ni sebenarnya S dekat kolej aku. so ikut suka korang la nak pikir S tu ape, Snake ke, , secret , spy atau senduk pun boleh. ade member aku, si Justin Timberlake tu suka betul dekat Cik Tajama tu. tak tau la Cik Tajama tu suka dekat dia atau tak. Al - maklumlah dengar cerita Cik Tajama nak balik menetap semula di kampung beliau. tapi aku kesiankan JT sebab dia sibuk sesangat dekat tempat dia belajar tu sampai ada yang melabel sombong gara - gara akibat kesibukan beliau.so tak sempatlah dia nak berjimba dengan Cik Tajama tu. cuma kalau Cik Tajama baca entry ni, aku nak wakilkan apa yang JT pesan...

  • kalau dah suka sama suka , bagilah beliau peluang mengenali Cik Tajama dengan lebih mendalam, Cik Tajama pun kena kenal JT dengan mendalam juga dan jangan terlalu ghairah -,-
  • faham situasi  dan tanggungjawab JT
  • kalau hari - hari biasa , JT adalah milik tempat beliau belajar, hari cuti adalah hari untuk hari Cik Tajama
rasanya yang tu je lah yang aku ingat. JT pun ada pesan kalau dia ingat nanti dia tambah dalam entry khas. so Cik Tajama , jawapan anda macam mana ? sudi ke terima JT ? tu jer la motif entry aku kali ini. saja menggedik, cerita pasal aku. nak baca atau tak nak baca, ikut suka korang, yang penting aku punya suka.gedik tak? ok boleh bagi tumit dah sebenarnya. sekian saja entry kali ini, chow bebeh!!
 


::bebot menderum :: sangat penat hari ni main dengan fizikal dan emosi,.perlukan rehat yang banyak



July 20, 2011

July 18, 2011

AWAS DENGAN VIRUS DARI FACEBOOK

Dikala suatu malam tatkala justin timberlake tengah beristirehat sambil melayari facebook...tetibe pluippp!! bunyi IM alert dari facebook. Si justin timberlake ni pun layanlah dengan ghairahnya sebab yang mesej tu pula kawan lama beliau.. sampailah bila diajukan part video ,justin timberlake tertanya diri sendiri , video ape lagi yang pernah dia buat selain video porno? mungkin video yang diprank oleh member beliau. 



so dengan ghairahnya dia menekan link video tersebut dan keluarlah gambar ini,



Klik gambar untuk tumbesaran 

pada ketika itu justin timberlake bertambah pelik kerana hampir 2 ribu lebih orang yang melihatnya.dahla tak boleh tengok. sekali lagi dengan ghairahnya justin timberlake ni pergi upgrade dia punye adobe tapi still tak boleh tengok.

bila diteliti balik dekat bahagian komen, jurulatih justin timberlake pun ade komen , sebelum ni seingat beliau , jurulatihnya tidak pernah bercakap dalam bahasa inggeris dengan beliau. justin timberlake bertambah bingung sampailah member beliau bagitau, "WOI TU VIRUS DOE!!!"

haa!! memang betul itu adalah perangkap terkini dalam facebook yang cuba menyalurkan virus melalui IM korang.melalui maklumat yang didapati kalau korang klik je link tu, profile akaun korang akan diambilalih dan diceroboh masuk. tentang kebenaran fakta ini masih lagi tak dapat disahkan kebenarannya. 

tapi yang sure laptop si justin timberlake tu dah jadi macam kura - kura mati bini. jadi daripada korang ambil risiko , baik tukar password akaun korang dengan segera!! jangan jadi macam justin timberlake tu, ape pun tak boleh!! T_T

::bebot menderum :: korang kenal tak justin timberlake tu? sian dia kan

July 17, 2011

:: TRANSFORMASI WATAK FILEM HARRY POTTER ::

As - salam kepada semua pembaca , kaki bloggers , braders dan sistah. dikala hari minggu ni sungguh aman sambil makan angin hingga perut kembung. so whats up today? kali ini aku bawakan korang semua tentang transformasi watak filem Harry Potter. entry kali ini tak ada apa pun sebenarnya just nak tunjuk gambar watak - watak tersebut daripada zaman telan hingus sampai udoh besor yer.  sekarang moh kite cuci mata jap tengok perubahan yang dialami oleh watak - watak ini

DANIEL RADCLIFFE SEBAGAI HARRY JAMES POTTER 

 EMMA WATSON SEBAGAI HERMIONE GRANGER
RUPERT GRINT SEBAGAI RON WEASLEY 

EVANNA LYNCH SEBAGAI LUNA LOVEGOOD

TOM FELTON SEBAGAI DRACO MALFOY

MATTHEW LEWIS SEBAGAI NEVILLE LONGBOTTOM

BONNIE WRIGHT SEBAGAI GINNY WEASLEY

haaa itulah antaranya watak - watak dalam Harry Potter , udah besor semuanya. tapi tahukah korang , ada satu watak dalam cerita harry potter ni asalnya orang Malaysia. aku pun agak terkejut bila mendengarnya.tak silap dia ada pegang watak penting dalam cerita Twilight juga. jom kite tengok siapakah dia orangnya....















KHAI PATTINSON
tak taulah pula dia duduk Malaysia..sememangnya aku bangga pelakon - pelakon di Malaysia ni hebat - hebat belaka. so kalau jumpa dia jangan lupa minta tanda tangan. maklumlah #Retisss kan!!!!


::bebot menderum :: baru nak tengok

July 16, 2011

FENOMENA ISTIWA MATAHARI DI ATAS KAABAH PADA 16 JULAI 2011

Arah Qiblat boleh disemak dengan tepat ketika Istiwa A’zam. Penentuan arah qiblat yang tepat sangat penting kerana ia merupakan antara syarat sah solat samada solat fardhu atau sunnat. Jadi ummat ISLAM mesti memastikan kedudukan arah qiblatnya tepat mengadap Ka’bah.


Alhamdulillah, setiap tahun ada 2 waktu yang telah ALLAH subhanahu wata’ala tentukan kedudukan matahari betul-betul tepat di atas Ka’bah. Fenomena ini dipanggil Istiwa A’zam (Istiwa Utama).

Dengan ketentuan ALLAH ‘Azza wa Jalla ini, membolehkan ummat ISLAM di seluruh muka bumi sejak dahulu hingga hari kiamat memeriksa dan menyemak arah qiblat dengan mudah dan tepat. SubhanALLAH…

Tau tak bilakah Istiwa A’zam berlaku?
Di Malaysia, waktu berlakunya fenomena ini ialah pada:

28 MEI setiap tahun, tepat pukul 5.16 petang, dan
16 JULAI setiap tahun, tepat pukul 5.28 petang.

Apa yang perlu dilakukan untuk menyemak qiblat dengan tepat?

Okay gini caranya

Pastikan jam yang selalu dibuat rujukan oleh korang mengikuti waktu piawai yang tepat. Untuk menentukan ketepatan waktu, korang boleh memeriksanya dengan SIRIM atau boleh juga merujuk kepada waktu yang terpapar di televisyen atau radio. Ketepatan waktu yang mengikut piawai adalah penting untuk mendapat hasil yang betul. Justeru, betulkan jam korang mengikut waktu piawai yang betul.

Cari objek lurus yang keras seperti batang kayu, tiang atau pen.

Pacakkan objek tersebut secara menegak (bersudut 90°) di atas permukaan yang rata.

Pastikan bayang-bayang yang terhasil dari objek tersebut jelas boleh dilihat dengan terang dan jelas.
Dan pastikan juga korang boleh melihat matahari dari kedudukan tempat korang  pacakkan objek lurus tersebut dan tidak terlindung.

Tunggu dengan sabar waktu yang disebutkan di atas.
Ketika peristiwa ini berlaku:

Perhatikan bayang-bayang yang terhasil dari objek lurus yang dipacakkan tersebut.

Arah qiblat adalah arah yang bertentangan dengan jatuhnya bayang-bayang itu. (Rujuk gambar di atas)

Tandakan arah qiblat.

Selepas.

Yakinlah bahawa itu merupakan arah qiblat yang tepat.
Bersyukurlah kepada ALLAH subhanahu wata’ala yang telah memberikan peluang untuk tuan/puan memeriksa arah qiblat melalui kaedah ini.

Hadapkanlah tubuh korang ke arah qiblat tersebut dengan penuh khusyuk ketika solat fardhu dan sunnat.

Mudah-mudahan perkongsian ini boleh memberikan manfaat buat tkorang yang mahu mengambil manfaat. Sebarkan, insyaALLAH…

Korang juga boleh mengambil manfaat dari website Falak Online berkenaan hal di atas



::bebot menderum ::info yang menarik

:: SEMUA ORANG BERHAK MINTA MAAF DAN DIMAAFKAN ::


Salam! terlintas di hati aku nak tulis pasal entry ini. kalau sapa - sapa yang salu follow perkembangan aku, entry kali ini lain. tak ada intro macam biasa. sebab kalau boleh aku nak jadikan entry kali ini random, lari daripada kebiasaan aku. so untuk intro aku ceritakan sedikit pasal permulaan life aku di kolej untuk tahun kedua sebagai bakal pemegang Diploma In Tesl. =_=' tadi cakap tak ade intro. ok abaikan je.

#COLLEGE LIFE



kuliah aku yang sepenuhnya baru mula minggu ni walaupun minggu lepas sepatutnya adalah minggu permulaan bagi aku. tapi memandangkan minggu lepas aku masih sibuk sebagai fasilitator dan sekarang masih sibuk uruskan hal berkaitan dengan TESL. untuk makluman aku memegang salah satu jawatan tertinggi dalam TESL.jadi adalah menjadi satu tanggungjawab bagi aku untuk melaksanakan sebaik mungkin apabila orang memberi mandat kepada kita. bukan untuk bermegah atau  mencari populariti, tapi bagi aku, itu adalah kepercayaan dan jangan sesekali kita hilangkan kepercayaan yang diberi. ok habis part 1!

SOMBONG#



ok adatlah bila kita pegang jawatan atau dikenali ramai orang , segala tingkahlaku, gaya pemakaian semua orang akan tengok. jadi aku akui turut merasai tempias ini. macam aku cakap sikit pun aku tak terlintas untuk mencari populariti. aku just menjalankan tanggungjawab yang diberi kerana aku percaya semua pengalaman ini amat berguna tambah - tambah lagi untuk bidang yang aku ceburi ini bakal menjadi seorang guru. jadi untuk pengalaman aku kali ini, ada sesetengah pihak yang melabelkan aku dan rakan seperjuangan #sombong, senyum pun tidak , tak respect orang. ok ingin aku tegaskan disini, tugas kami bukan untuk mengecam muka anda dan mengenali anda, tugas kami hanya untuk membantu. dan jangan sesekali cepat melatah dan melabel orang sesuka hati sebab pada mata anda yang lihat ketika itu mungkin ada antara kami yang terlepas pandang , emosi terganggu dan sebagainya. jadi ingat.terlajak perahu boleh berundur , terlajak kata......?? fikirkan sendiri.....

#TANGGUNGJAWAB



yer cakap pasal tanggungjawab semua orang boleh bercakap malah budak tadika pun boleh cakap pasal tanggungjawab. tapi pada umur mereka mungkin hanya sekadar perkataan tapi bagi yang dah boleh paham maksudnya,adakah korang paham sepenuhnya maksud disebalik perkataan #tanggungjawab. bagi aku,aku tak mengharap jika orang lain yang turut sama memegang jawatan dalam satu komuniti itu untuk turut membantu menjalankan pelancaran sesuatu aktiviti.adatlah kan? tak gitu? jadi aku nak sesekali tegaskan aku amat berpegang pada perkataan ini " dont judge a book by its cover" kerana kebanyakan orang hanya menilai pada luaran, tapi bakat dan kebolehan yang dimiliki belum tentu korang dapat menilainya. begitu juga dalam komuniti.kalau dah orang tugaskan kita untuk sesuatu jawatan dan #tanggungjawab, hendaklah kita jalankan sebaik mungkin. pada yang berada diatas itu jangan sesekali bemegah dengan "ketinggian" yang diperolehi, sapalah korang tanpa orang bawahan, jadi ingat suara majoriti perlu diambil kira bukannya bermegah dan jalankan semua itu sendirian dangan harapan korang akan dipuji dan dibelas kasihan. so disitu korang dah nampakkan kebodohan korang.macam aku cakap suara orang bawahan amat penting , jadi tidak hairan jika ada penasihat atau badan tertinggi yang menilai korang melalui orang bawahan. buruk tingkahlaku korang pada orang bawahan , buruklah perspektif orang bawahan terhadap korang pula. tak gittew?????

#KELUARGA



Khairul Azfar , son of Azahari, grandson of Abdul Wahid. yeah itu nama aku. saje menggedik buat intro camtu,keluarga sekarang jauh di utara, aku terkontang - kanting di Kuala Lumpur demi menuntut ilmu. tapi semua itu sikit pun tak menjatuhkan semangat aku, malah pencapaian aku dalam pelajaran pun Alhamdulillah semakin meningkat. semua ini berkat daripada keluarga# aku disini terdiri daripada section aku, fasilitator , dan rakan seperjuangan yang bersama - sama aku tak kira time susah atau senang. tapi bila ada pihak yang cuba merosakkan nama baik #keluarga aku, secara automatiknya bonding semakin memuncak dan semangat untuk bersihkan kembali nama baik #keluarga aku pun meningkat secara mendadak. sejak kebelakangan ini kerap kali aku dengar yang kata kami berlagak , nak jatuhkan individu ini , demand dan sebagainya. adehh aku tengok orang melabel kami ni macam pembunuh bersiri kot lah nak kata kami ni macam pelakon twilight...kehkehekeh... actually ada salah faham yang terjadi..mungkin...atau tidak ada apa yang terjadi sebenarnya...semuanya angkara pembawa mulut persis #longkang. sedap tak aku puji? ingin aku tegaskan kami sikit pun tak pernah berniat untuk jatuhkan individu tertentu. tapi kalau korang fikir logik, seseorang itu tak akan bercakap tentang individu itu melainkan dia ada buat sesuatu. untuk korang jadikan ini sebagai satu pengajaran, dalam sesuatu kes, kita kena dengar cerita daripada dua - dua pihak barulah boleh membuat keputusan dan andaian. macam aku kata don't judge a book by its cover. kita duduk dalam komuniti mesti ada pihak yang pro dan kontra. rambut je sama hitam hati lain - lain. mungkin juga ada antara kita yang bertopengkan syaitan...siapa yang tahu? jadi jangan cepat melatah.kenali dulu seseorang itu dengan baik barulah andaian dibuat. tapi dalam kes ini aku tengok individu itu kuat betul berdrama macam drama indon, bangga betul bila abaikan sunnah Junjungan kita. memang dah lama wafat tapi kita dituntut untuk mengikuti jejak langkah Rasullullah.

#MINTA MAAF




maaf. selalunya bila kita buat salah kita #minta maaf kan? jadi dikesempatan entry kali ini aku nak #minta maaf mewakili diri aku , keluarga aku kepada mana - mana pihak yang terasa atau yang tak terasa. dalam meminta maaf ini tak kiralah korang ada buat salah ke tak buat salah ke , ego tu harus dibuang, kalau orang tak nak #minta maaf biarkan je lah.so buang ego biar kita yang #minta maaf walaupun kita tahu yang itu bukan kesalahan kita . lebih baik camtu kan? sejuk perut ibu  mengandung #tetiba...

#DIMAAFKAN



Yer pak cik maafkan kamu. ok situasi tu kite nampak pakcik tu maafkan individu tu. ape yang aku nak cakap ni orang yang minta maaf tu berhak dimaafkan. orang yang tak maafkan orang lain itu terus terang aku cakap dia seorang egois! amat pentingkan diri.memang la susah nak maafkan orang bak kata orang pahit pun sukar ditelan tapi ingat kita dituntut untuk saling maaf - memaafi antara satu sama lain.come on! sedangkan nabi ampunkan umat inikan kita yang manusia biasa yang hidup saling bergantungan antara satu sama lain. memang nabi dah lama wafat tapi segala suruhan dan amalan nabi dituntut untuk mengamalkannnya. tutup buku lama, buka buku baru.hidup pun aman tenteram, tak gitu? kalau berkeras tak nak maafkan . itu aku tak taulah memang spesis manusia yang kena hidup sorang- sorang la kot.

so camtulah cerita aku kali ini. panjang kot.ingin aku tegaskan sekali lagi, ini blog aku. aku punya suka, sempena nisfu syaaban ini dan ramadhan pun bakal menjelma sama - sama kita ambil keberkatannya. buang yang keruh , ambil yang jernih.

"Jauhkan dari perbuatan syirik dan sifat permusuhan. Kerana dua sifat yang buruk ini membuatkan diri seseorang tidak mendapat keampunan ALLAH pada malam Nisfu Sya'ban"

::bebot menderum ::  entry yang panjang pernah aku create, tak expect untuk orang membacanya sampai habis, kalau baca, terima kasih!


July 15, 2011

:: SEMAK KEPUTUSAN UPU LEPASAN STPM/SETARAF 2011/2012::



Assalamualaikum semua readers,bloggers,braders dan sistah sekalian. mulai jam 12 tengahari tadi, buat korang yang lepasan STPM tahun 2010 dan setaraf bolehlah membuat semakan keputusan UPU korang. seperti biasa ada dua cara yang korang boleh buat iaitu melalui semakan online dan juga semakan melalui SMS

 Berikut adalah cara membuat semakan melalui SMS
Taip: UPU RESULT NO KAD PENGENALAN, dan hantarkan ke 15888

 untuk semakan online : KLIK DISINI 

Mulakan dengan Bismillah, diakhiri dengan Alhamdulillah.Semoga Berjaya!!

::bebot menderum :: jom masuk KPTM!!!

July 13, 2011

July 12, 2011

:: SEMAKAN KEMASUKAN CALON PLKN 2012 ::



As - Salam kepada korang yang berumur 17 tahun sekarang atau yang lahir pada 1994 bolehlah membuat semakan kemasukan PLKN 2012. pada mulanya ada laman web yang dikhaskan untuk menyemak kemasukan korang (klik sini). tapi disebabkan laman web tersebut mengalami kesesakan yang teruk, jadi agak susah untuk korang serve in ke dalam web tersebut.kesesakan trafik ke laman web tersebut hanya sementara sahaja tetapi jangan risau kerana ada cara lain yang boleh korang semak untuk kemasukan PLKN bagi tahun 2012.caranya begini.
untuk semakan SMS, taipkan  PLKN (jarak) SEMAK (jarak) nombor Mykad dan hantar ke 15888. Semakan juga boleh dibuat dengan menghubungi talian 03-40274747. 
 jadi korang bolehlah semak sekarang untuk panggilan seterusnya. cepat!

::bebot menderum :: sangat jelez sebab tak terpilih menyertai PLKN 

:: SUMBANGAN ANDA DIPERLUKAN ::

Assalamualaikum kepada braders dan sistah sekalian. berkenaan tajuk entry di atas , ya sumbangan korang amat diperlukan bagi membantu keluarga Puan Norma membiayai perbelanjaan perubatan Puan Norma yang menghidap penyakit kanser. aku terbaca berita pasal Puan Norma melalui geng - geng KBU 
(kami blogger utagha) yang membuat entry pasal beliau. hati aku terdetik macam mana perasaan keluarga beliau , tambah - tambah lagi buat suami beliau. harap dapat menempuhi semua ini dengan tabah. serius buat pertama kalinya aku baca entry orang , air mata aku  mengalir. terlalu sebak bila baca tentang kisah mereka sekeluarga.kalau aku yang rasa sebak macam mana pula dengan keluarga dorang?? mesti lagi sedih bukan?



jadi dikesempatan ini , geng - geng KBU akan tubuhkan tabung khas dana untuk membantu Puan Norma Sekeluarga dan sumbangan korang akan diserahkan oleh wakil KBU kepada keluaga beliau.jadi buat sesiapa yang ingin menyumbang boleh bank-in kan kepada bendahari Cik Syakira Yaakob..

NAMA            : Nur Syakira bt Yaakob
NO AKAUN   : 158172923744 (MAYBANK)

Geng - geng KBU akan mengumpulkan sumbangan sehingga 31 Julai 2011 ini dan kemudian akan diserahkan kepada keluarga Puan Norma melalui wakil KBU. jadi tunggu ape lagi, kita sebarkan berita ini kepada seberapa ramai yang mungkin agar kita sama - sama dapat meringan beban dan membantu keluarga Puan Norma membiayai perbelanjaan perubatan beliau. segala cadangan dan pendapat lain korang boleh utarakan disini  atau lawati page BLOG K.H.A.Z supaya nanti boleh aku usulkan kepada wakil KBU. Sama - sama kita doakan kesihatan dan kesejahteraan untuk Puan Norma dan sekeluarga.
terima kasih yaw!!
*** KBU, WE CARE***

::bebot menderum ::susah - susah kita , ingat ada lagi yang hidup susah daripada kita.

July 09, 2011

::BILAKAH KALI TERAKHIR ANDA MENANGIS? ::

Tidak semua tangisan itu negatif dan tidak semua insan yang menangis itu lemah.

Bilakah tangisan ini membawa erti kekuatan dan kehebatan?

1. Menangis kerana rasa cinta dan takut kepada Allah
2. Menangis kerana menginsafi kelemahan diri dan ahli keluarga dan berusaha untuk memperbaikinya.
3. Menangis apabila melihat saudara seaqidah dizalimi dan berusaha untuk membantu.
4. Menangis apabila melihat tatasusila umat Islam yang telah melampau.
5. Menangis kerana berasa syukur dengan rahmat Allah yang terlalu banyak walaupun dirinya ditimpa bencana
6. Menangis kerana menyesali dosa dan menyedari kesilapannya
7. Menangis apabila dia menemui kebenaran setelah sekian lama hanyut di dalam kesesatan.


Tangisan-tangisan ini adalah kehebatan kerana orang yang menitiskan air matanya kerana Allah, adalah orang yang cukup tinggi rasa keimanan dan taqwanya seperti yang ditunjukkan melalui sabda Rasulullah yang telah diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a,

"Tidak akan masuk neraka seorang laki-laki yang menangis kerana takut pada Allah Swt. sehingga air susu kembali masuk ke dalam puting..." (H.R Tirmidzi)

Pada satu ketika Rasulullah saw. berkhutbah di hadapan para sahabat, beliau bersabda," Seandainya kalian mengetahui apa yang aku ketahui sungguh kalian akan sedikit tertawa dan banyak menangis." Kemudian para sahabat menutup wajah mereka dan mereka menangis. (Muttafaq 'Alaihi)
Pada suatu hari Rasulullah saw telah mendengar seorang sahabat Baginda yang sedang membaca al Quran. Apabila sampai ke ayat yang bermaksud:

"Maka apabila langit terbelah dan menjadi merah seperti kulit yang merah" Surah ar Rahman – 37

Bulu roma si pembaca itu berdiri tegak dan dia menangis tersedu-sedu sambil bertanya:"Aduh, apakah yang akan berlaku pada diriku apabila langit terbelah? Malang sungguh nasibku ini." Rasulullah saw berkata kepadanya:" Tangisanmu telah menyebabkan para malaikat menangis bersama-sama."

Jawapan yang sama telah diberikan oleh Rasulullah saw kepada seorang Ansar yang duduk menangis selepas menunaikan sembahyang Tahajjud.

Abdullah bin Rawahah telah menangis pada suatu hari. Isterinya melihat keadaannya turut menangis bersama-sama, dia bertanya kepada isterinya itu:"Mengapa kamu menangis?" Kata Abdullah:"Apabila aku teringat yang aku terpaksa menyeberangi neraka melalui titian sirat, aku menangis."Aku tidak tahu sama ada aku akan berjaya menyeberanginya atau tidak."

Subhanallah, kehebatan yang terserlah dengan linangan air mata yang membuktikan kekuatan seseorang insan.

Malah di antara tanda-tanda yang menunjukkan seseorang ini keras hatinya ialah apabila dia sukar untuk menangis di hadapan Ilahi.

Bilakah kali terakhir daku menitiskan air mata keranaMu ya Ilahi?

SUMBER : I LUVISLAM