ADAKAH SEMASA KECIL DULU ANDA PERNAH BUAT PERKARA BERIKUT ?

Salam korang. tadi masa aku blogwalking tetiba ternampak blog  adik comel , Muna Rahimah posting tajuk menarik "Adakah semasa kecil dulu anda pernah buat perkara perkara berikut ?" memandangkan aku bakal menjengah ke angka puluhan - arghh i hate to say this thing so banyak le benda yang mengimbau dalam kepala otak aku. termasuk ler kenangan masa kanak - kanak ribena. so abang hot ni nak join sekaki boleh tak adik comel? kehkehkeh...

1.Buka kipas meja , cakap dengan kipas sebab nak dengar suara bertukar.



yang ni dulu masa zaman kegemilangan budak - budak memang aku selalu buat pastu gelak sorang dengar suara jadi double "AKUUUUU HENSEMMMMMMM" . sekarang pun aku praktikkan lagi aktiviti ni , tapi praktikkan kat sepupu - sepupu aku. aku selalu je bawa dorang 'makan angin' pastu menangis sebab kena tipu. wakakakakaa.

2.Naik kereta dan tengok bulan . Ingat bulan tu ikut kita .

aku ingat lagi masa aku kecik dulu , akibat terpengaruh dengan citer dragon ball, aku selalu cakap yang kite akan jadi gorila kalau bulan ikut kite .  yer la kan goku jadi gorila bila bulan penuh . sengal je time tuh. -__-"

3.Naik basikal , boleh lepas tangan dari "handle" , rasa hebat 

 perghh kalau cakap pasal naik basikal , memang aku hardcore. mana taknyer , setiap petang ade je skill baru nak try . lepas tangan dari handle tu memang sah - sah kena buat. pastu akibatnya nah ambik , tak pasal - pasal aku patah tangan 4 kali sebab naik basikal je tahu.

4 . Buat jet kertas 


hah benda ni aku rasa semua orang pernah buat. tak kisah ler kapal ke , jet ke ape ke janji diperbuat daripada kertas. kalau kat sekolah dulu , time cikgu tak de je mesti koyak buku dekat tengah - tengah pastu main dengan kawan - kawan siap ade effect bunyi lagi kat mulut " vuuuuuuuuuuuu" . pastu tak pasal - pasal buku habis dulu daripada kawan . bila orang tanya "kenapa buku ko habis dulu? " lalu aku jawab " aku banyak buat latihan dekat rumah " eherherher

5 . lawan pemadam 

ni kalau zaman aku dulu cukup pemes lawan pemadam nih. yer la rase ghairah nak lawan tu ade je . sape tak nak weyh kalau menang dapat pemadam kawan . yang syoknyer dulu kalau pergi kedai buku , kena pilih pemadam yang sempoi pastu kalau ada gambar  kartun tu kena tengok dulu kartun tu jenis dia kuat ke tak. sengal benor time tuh.  siap ade collection lagi pemadam tuh. paling banyak aku pernah kumpul 200 lebih pemadam . 

6. hari sabtu petang diwajibkan duduk depan tv tengok power rangers



benda ni yang aku rasa paling wajib aku buat masa zaman budak - budak dulu. sampai mak bapak aku ajak keluar pergi mana - mana pun tak nak sebab tak nak miss citer power rangers.  satu siri pun tak pernah miss weyh.

7 . Main Penggal Selipar

selalunyer dulu aku main penggal selipar time dekat sekolah agama. kiteorang akan main time waktu rehat tak pun time ustaz tak datang lagi. punye la excited setiap hari kayuh basikal pergi sekolah agama semata - mata nak main penggal selipar . kadang - kadang tuh basikal  tayar pecah pun sanggup tumpang kawan nak pergi sekolah agama. hasilnya setiap petang , bajuku akan dihiasi corak peluh dan tanah yang segar. eherherher...


8.Tutup pintu peti ais perlahan lahan , sebab hendak tengok lampu peti ais padam.

benda ni aku selalu buat bila jumpa encik peti ais , kadang - kadang saje jer aku duduk dalam peti ais dan cube tutup.hasilnya memang tak akan tertutup nyer. pastu suke tengok lampu padam bila tutup perlahan - lahan. eh korang nak tau bukan masa kecil je aku buat , semalam pun aku buat tahu..kehkehkehkeh...

aku rasa itu je la kot yang aku ingat. ade yang sama dengan adik muna kite nih. ape pun budak - budak sekarang tak macam dulu. apa yang dorang tahu cuma teknologi dengan gadjet je. kecik - kecik dah pakai ipong . aku dulu public phone je jadi peneman setia, apa - apa pun..korang punye pengalaman macam mane? cer share sini.. kehekehekeh..

taken in 1993

like fan page baru Budak Pacak juga!


p/s : kenangan meruntun jiwa aiceh.... eherherher

6 comments:

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

hahahahahah!!

semua yg ade kat ats fa pernah buat kecik2..

paling tak boleh blah yg kat part bulan tuh...
bila fa tanya ayah.."eh, kenapa bulan hilang??"
ayah jawab.. "ayah bawak moto laju sangat, bulan tak dapat kejar.."

noob jea pastu caye je apa diorang cakap..hihi

CekbOlat-bOlat said...

semua dh buat.. yg pling best pelan2 ttup pntu peti ais,, haha

Fay said...

yang last tu selalu buat.. haha

Kisah Hati said...

suka tengok power rangers ngan teletubies!

aKSARAfENDI said...

ish btol la..sama la..msa kcik2 dlu mmg suke buat mcm tu

fakhri khairi said...

ya, aku pernah buat kesemuanya dan aku rasa sangat awesome. haha :D