PERCUTIAN KE SABAH PART 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua orang.


kalau sebelum ni aku dah cerita pasal percutian di pulau pangkor yang ohsem tu, kali ini aku nak cerita pasal percutian aku ke negeri dibawah bayu. cer teka negeri apa? kalau tak tau sah - sah fail geografi ler tu.hewhewhew. *ok tak kelakar disitu, maafkan saya.*


sebelum aku go on dengan lebih lanjut, aku nak cerita sikit pasal benda pertama yang korang kena sediakan sebelum ke sabah iaitu tiket kapal terbang! haha kalau tak booking macam mana nak terbang. tips yang aku boleh bagi kat korang , kalau nak bercuti ke mana -mana tempat yang jauh lebih baik booking flight terlebih awal sebab kalau kapal terbang terutamanya Air Asia memang murah. jadi untuk penerbangan aku kali ni harganya RM 190 pergi dan balik termasuk tambahan luggage masa balik. padan muka aku sebab booking lambat, member aku dapat harga murah, pastu disebabkan lambat booking aku naik flight sorang - sorang u_u . 



untung dapat duduk tepi tingkat n_n

kiteorang pergi berlapan sebab kebetulan ada member kiteorang tinggal disana jadi sepanjang kiteorang di sabah kiteorang tumpang rumah dia.ok berbalik pasal flight,  flight aku sejam lebih awal berbanding kawan - kawan yang lain sebab lambat beli tiket. haa nampak tak magis disitu, beli lambat tapi naik awal kehkehkeh. ni first time ni flight tahu! sebelum ni bajet - bajet terbang je. haha dah la 1st time kena pula naik sorang - sorang. nebes tahu. 






time tu segala scene final destination keluar dalam kepala otak. parah bruh! tapi alhamdulillah semuanya selamat. pandai juga aku berdikari. lepas ni boleh ke perth pula. kehkehkeh.


perjalanan dari kuala lumpur ke kota kinabalu mengambil masa lebih kurang dua jam lebih.sampai je airport kota kinabalu entah kenapa aku rasa awkward gila semua orang usha pelik. apakah? sampai di sabah, kiteorang rehat - rehat dulu sebelum start tour. 


disebelah malamnya , kiteorang tak kemana sangat pun , sebab penat tak habis lagi. kiteorang sempat ke 1 Borneo. jalan - jalan je pastu perut dah lapar, kiteorang singgah makan. tu je la untuk hari pertama,


untuk hari kedua, kami mulakan perjalanan kami di sebelah petang , kami menuju ke menara tinjau yang berada di tengah - tengah bandar kota kinabalu. dekat sini korang boleh nampak hampir kesemua bandar kota kinabalu. tapi sayang time kiteorang pergi , jerebu masih melanda negara, jadi tak berapa sangat nak nampak keseluruhan bandar. 




*putih je kan? sebab jerebu u_u

selepas menara tinjau , kiteorang terus bergerak ke pantai tanjung aru, nak ambil angin pantai katanya. dekat situ , buat korang yang santai - santai bersama family sangat la sesuai sebab pelbagai kemudahan disediakan disitu, 






gambar - gambar yang aku ambil tak ada edit pun sebab nak kekalkan faktor semulajadi kawasan itu,pemandangan dia sangat superb. sunset dekat situ pun terbaik !

habis je di pantai tanjung aru , kiteorang bergerak ke perdana park, dekat je dengan pantai tanjung aru. apa yang ada dekat sini ? haa dekat sini pun ada "water dancing" 







untuk korang yang tak tahu water dancing tu ape, ekceli dia air pancutan berirama.air akan keluar berirama mengikut alunan muzik. bayaran masuk sini free je, dan untuk setiap persembahan air tersebut. ada waktu dia,boleh dikatakan semuanya di sebelah malam.


habis je lepak - lepak dekat perdana park , perut pun dah lapar, jadi kiteorang ke anjung senja waterfront berhampiran dengan promenade hotel. dekat situ kiteorang cuba pisang cheese yang katanya rugi kalau tak cuba dekat sini. pisang cheese ni adalah pisang goreng, kemudian di atasnya ditabur pula hirisan cheese. rasanya sangat ohsem tahu ! 



sempat pekena nasi goreng lalap! 

jadi untuk entry kali cukup setakat itu, tu pun panjang berjela -_-" ,untuk hari - hari yang seterusnya aku cerita dalam next entry okeh! babai.. 


p/s : area kl ade ke pisang cheese yer? *wondering

3 comments:

Cik Honney said...

Wahh bestnyer g sbh..ada naik gunung kk x? Pegi cri jejak langkah devaju d kinabalu..hihihi..

Raziman Rent Car Sabah said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

Raziman Rent Car Sabah said...

Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

Tel : 0129600702 / 0163751978
Assalamualaikum Tuan Puan...
Bercuti la ke Sabah....!!
Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

a) Nissan Urvan RM230 sehari
b) Toyota Innova RM200 sehari
c) Toyota Avanza RM160
d) Nissan Grand Livina RM170
e) Proton Exora RM150
f) Produa Alza RM140
g) Toyota Vios RM160
h) Proton Saga Flx RM120
i) Produa Myvi RM120
j) Produa Viva RM100
k) Proton Waja RM120
l) Proton Preve RM150
m) Viva 660 RM70

* Harga di atas adalah minimum sewa
untuk 3 hari ke atas...
* Penghantaran kereta percuma ke
Airport dan tempat penginapan.
* Kadar harga lebih rendah untuk sewa
secara bulanan.

Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
istimewa daripada kami bermula harga
RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
kundasang...

2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

3. Pemandu Pelancong..
Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
* Banana Boat RM30 (15 mnt)
* FlyFish RM60 (15 mnt)
* Parasailing RM55 (15 mnt)
* Jetski RM140 (30 mnt)
* Sea Walking RM150 (30 mnt)

5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

*Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

Hubungi kami
0129600702
0163751978
Boleh Call atau Whatsapp