Assalamualaikum dan salam sejahtera semua !

Okay kali ini Budak Pacak nak promote dan review satu produk kesihatan yang membantu korang kelihatan kekal muda remaja iaitu BeautyOat 

Dalam hati korang mesti fikir, ' ala dah berlambak produk kesihatan kat luar, tetap tak menjadi ' Kalau korang fikirkan kesannya terus menerus memang tak la menjadi kan? Cuba fikirkan kesan satu produk tu secara positif apa perubahan yang korang alami?

Dengan BeautyOat yang diformulakan di Korea bukan sahaja membantu menegangkan kulit . dalam masa 14 hari !  malah terdapat banyak kebaikan lain seperti mengurangkan kolesterol, mengecilkan ruang pori , memperbaiki sistem imun badan dan tisu, meningkatkan tenaga dan mencegah dari penyakit jantung dan obesiti. 

Nak tahu kenapa semua kebaikan ini terdapat dalam BeautyOat ? Ini kerana ianya adalah Collagen + oat formula yang pertama di Malaysia. Tidak hairanlah pelbagai kebaikan terdapat dalam ini .



Produk ini telah mendapat pelbagai kelulusan. Ini termasuk kelulusan Halal, MeSTI, Kementerisan Kesihatan serta pengiktirafan Malaysia Best Product. Jadi produk ini halal dan selanat digunakan tanpa was - was. 

Macam mana kebaikan ini diperolehi? Dalam minuman BeautyOat ini, selain dari oat, ianya turut mengandungi , Marine Collagen, Bunga Sakura ( Cherry Blossom) dan Buah Delima yang membantu merendahkan kalori serta kaya dengan khasiatnya. 

N

Tesktur rasanya sangat memuaskan hati. Bagi Budak Pacak bila kali pertama minum BeautyOat ni teragak juga untuk minum sebab nampak putih semacam je. Untuk pengetahuan korang, kalau susu putih ni Budak Pacak kurang minat sikit sebab tak tahan bau dia. Tapi bila rasa sendiri BeautyOat ni pergh memang kena dengan citarasa ! 



Bila dah minum ni memang rasa kenyang untuk jangka masa waktu yang lama. Dengan harga RM 79 bagi semenanjung Malaysia dan RM 89 di Sabah dan Sarawak, BeautyOat ini sesuai untuk diminum baik lelaki mahupun perempuan. 

Buat korang yang berminat untuk dapatkan produk ini dan mahu dapatkan info dengan lebih lanjut boleh hubungi 

Nurul : 012 244 4014 
Jane : 012 244 4041 

Email : Babeskin365@gmail.com 
Twitter/Facebook/Instagram : @BeautyOatOfficial 

P/s :kalau tak minum sehari tak sah
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ! 


Ewal Juara Akademi Fantasia 2014 ? Biar betul , konsert pun belum lagi, dah buat statement cakap Ewal sebagai Juara Akademi Fantasia bagi musim ini.




Entry yang ditulis ini bukanlah nak kata berat sebelah ataupun apa. Cuma dengan bakat dan kredibiliti  yang ada pada Ewal mampu mengangkat beliau sebagai Juara .




Agak mengecewakan sedikitlah pada musim ini sebab rata - ratanya pengundi masih buta untuk memilih bakat yang sepatutnya. Kalau diperhatikan. banyak yang mengundi hanya kerana rupa paras. Agak tak keterlaluan untuk Budak Pacak cakap ada di antara pelajar Akademi Fantasia kali ini yang nyanyiannya hanya taraf budak sekolah. 


Kredit : Iqwal 


Berbalik kepada Ewal, sebenarnya Budak Pacak dan rakan - rakan blogger yang lain kenal dengan beliau kerana Ewal sering mengikut kiteorang untuk ke sesetengah acara atapun trip menerusi Sahabat Media. Malah Ewal sendiri ada blog yang dikenali sebagai Iqwal The Singing Traveller

Biodata Ewal AF2014 





Nama penuh Ewal AF 2014: Iqhwal Hafiz Bin Ismail
Umur: 22 tahun
Ciri-ciri peribadi Ewal AF 2014: Periang, bercita-cita tinggi, komited
Muzik kegemaran: Pop, R&B, Soul, Jazz
Penyanyi kegemaran: Michael Jacksons, Luther Vandros, Sudirman
Pelakon kegemaran: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio

Alhamdulillah, dengan Akademi Fantasia 2014 akhirnya orang bakat yang ada padanya lebih terserlah. Tidak hairanlah Ewal pernah dinobatkan sebagai  
  • The Best International Artiste Award in World Best Talent Los Angeles 
  • Gold Medals In World Championship of Performing Arts In Hollywood, Los Angeles 
  • The Most Promising Artiste In ASEAN In 'ASEAN Golden Melody Festival 2011 
  • Malaysia Book Of Records : The First Artiste To Record 1Malaysia Songs in 6 Languages
dan banyak lagilah! Selepas Konsert Akhir Akademi Fantasia 2014 , menang atau kalah bukanlah taruhan utama. Yang penting kerjaya mereka selepas ini lebih berkembang dan orang nampak bakat yang ada pada mereka. 




Kepada pengundi diluar sana, ingat pilihlah berdasarkan bakat dan bukannya hanya pada rupa paras semata - mata. Ambil contoh peristiwa Adel yang terkeluar gara - gara undi yang rendah. Nasib ada AFSerap

Jadi kepada Ewal dan semua finalis Akademi Fantasia 2014 , buat yang terbaik dan semoga maju jaya kelak!

Untuk mengundi finalis Akademi Fantasia 2014, taip AFUNDI10 atau AFUNDI20<Nama Peserta> dan hantarkan ke 32777 

Jadi siapakah Juara Akademi Fantasia 2014 ? Sama - sama kita nantikan ! 

Ramalan Budak Pacak mengenai Keputusan Konsert Akhir Akademi Fantasia 2014

Juara : Ewal
Naib Juara : Adel
Tempat Ketiga : Firman
Keempat : Nuha
Kelima : Aman 

 p /s : Ewal ni orangnya humble, selalu rendah diri. Harap diteruskan begitu :) 
Asslamualaikum dan salam sejahtera semua! 

Kepada korang yang sukakan pementasan teater, Budak Pacak dan JKKN nak ajak korang beramai - ramai ke Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur  untuk melihat Pementasan Teater Bangsawan Sinbad 'Dendam Ratu Kala'  yang telah mula dipentaskan pada 7 November hingga 9 November. 




Budak Pacak akan tengok malam ini. dengar khabarnya pementasan adalah kesinambungan dari pementasan Teater Bangsawan Sinbad 'Batu Permata Dewa' dan jauh lebih menarik berbanding yang lepas .

Sinopsis Teater Bangsawan Sinbad 'Dendam Ratu Kala

Sinbad “Dendam Ratu Kala”  mengisahkan apa yang telah terjadi selepas  kematian Ratu Sheeba (Sinbad “Batu Permata Dewa”) anak kepada Ratu Kala, Ratu Kala ingin membalas dendam di atas kematian anaknya lalu menculik Permaisuri Jasmin sebagai tebusannya.  Sinbad menjadi hilang punca arah dimana kedudukan Kerajaan Ratu Kala di Alam Hitam dan ingin memulakan pelayaran, sementara itu ia berjanji jika tidak kembali dalam sempurnama, ayahanda saudara Jasmine Jaafar akan menjadi Sultan. 



 Sinbad meminta pertolongan Tiga Setan Ratu Sheeba yang mengetahui Kerajaan Ratu Kala.  Bagi memujuk Setan bertiga itu, dayang-dayang digunakan untuk memujuk. Sementara  itu, Puteri Jasmin telah ditukar sifatnya menjadi Sheeba oleh Ratu Kala dan pelayaran Sinbad terhalang dengan kuasa sihir setelah berhempas pulas berjuang. 

 Mereka selamat mendarat di Alam Sihir.  Permaisuri Jasmine yang telah menjadi Ratu Sheeba diarah untuk membunuh Sinbad. Batu Permata Dewa Ratu Jasmin telah digunakan bagi memulihkan  Puteri Jasmine dan dengan bantuan Setan-Setan bertiga yang membantu Sinbad bagi menewaskan Ratu Kala dengan gabunan Batu Permata Dewan dan Tongkat Sakti Ratu Kala.  

Sementara itu Jaafar berangan-angan ingin memerintah Kerajaan Sinbad tetapi malangnya Sinbad sampai pada waktunya dan terbocor rahsia Jaafar bersengkongkol dengan Ratu Kala.

Buat korang yang datang malam ini, nanti kita jumpa ye. Esok masih ada lagi! Kalau korang berminat bolehah datang ke Auditorium DBKL jam 8.30 malam esok 

Untuk pertanyaan dengan lebih lanjut boleh hubungi Cawangan Komunikasi Korporat JKKN di 03-2614 8200.
 

p /s : Dengar cerita kesan penataan bunyi dan cahaya mereka gempak 
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! 


Ini adalah entry lanjutan daripada Trip Budak Pacak ke Pulau Pinang baru - baru ini bersempena dengan Majlis Penghormatan Ulangtahun ke 100 Peperangan Pulau Pinang yang telah dijemput khas oleh Kedutaan Besar Rusia Di Malaysia dan Destination Malaysia. Buat korang yang terlepas, boleh baca di SINI

Trip selama 3 Hari 2 Malam tersebut dipenuhi dengan aktiviti bersiar - siar sekitar Georgetown Pulau Pinang Jadi di kesempatan ini, Budak Pacak senaraikan 10 Tempat Menarik Di Pulau Pinang Yang Harus Dikunjungi 

1. Medan Selera Gurney Drive 

Kalau ditanya Budak Pacak mengenai Pulau Pinang, Budak Pacak akan cakap Pulau Pinang adalah syurga makanan! Medan Selera Gurney Drive yang sangat terkenal dengan aneka pilihan makanan boleh didapati disini. 

Ada sesiapa nak ice - cream ? 








Jangan lupa untuk pekena Pasembur yang Budak Pacak berani cakap antara pasembur yang terbaik di Malaysia, Anjung Gurney Famous Pasembur Stall 9.

2. Fort Cornwallis 







Fort Cornwallis ataupun Kota Cornwallis adalah sebuah kota lama yang berbentuk bintang 5 bucu .Disini terdapat beberapa peninggalan sejarah termasuklah meriam Sri Rambai kepunyaan Syarikat India Timur Belanda . 


3. Chew Jetty 

Cakap pasal Chew Jetty ni sebenarnya ramai tak tahu kewujudannya. Terletak hanya beberapa meter dari Jeti Feri Georgetown, di Chew Jetty ni terletaknya perkampungan di atas air yang masih didiami dan kekal utuh.









 Menariknya sepanjang titi yang diperbuat daripada kayu ini terdapat beberapa hasil seni yang menghiasi Chew Jetty. 

4. The Chocolate Boutique 

Korang penggemar coklat ? Apa kata datang ke The Chocolate Boutique yang menghimpunkan pelbagai jenis coklat. 






Bukan coklat je tau yang ada disini, aneka kopi dan teh juga turut ada sini. Jangan lupa untuk mencuba Kopi Durian yang lain dari yang lain ! 

5. Wat Chayamangkalaram 

Wat Siam bagi pengganut agama Buddha ini adalah yang ketiga terbesar dalam kategorinya sendiri. 







Buat korang yang tak tahu di dalamnya terletaknya Pra Buddha Chaiya Mongkol ataupun Sleeping Buddha yang menelan kos pembinaan M$100,000.

6. Taman Botani Penang 

Buat korang yang sukakan flora dan fauna , apa kata luangkan masa disini nikmati pemandangan hijau dan udara yang segar. 





Disini korang akan 'dijemput' oleh monyet - monyet yang hidup disini. Namun awas ada yang jinak dan ada yang liar jangan sampai dia ikut korang balik kehkehkeh...


7. Restoran Kapitan 

Kan Budak Pacak dah cakap tadi cakap je pasal Penang, ' Its all about Food " . Pastikan korang datang ke Restoran Kapitan dan pekena menu Milani diorang. Serius cakap sedap gilos dan terbaik!!! 




Tak rugi kalau datang sini, dan rugi kalau tak datang ke sini. Haaa nampak tak kesedapan dia tu ? 


8. Penang Street Art

Selain dari makanannya, Penang juga terkenal dengan hasil karya seni jalanan yang digelar Street Art. 






Terdapat pelbagai hasil seni boleh korang rakamkan bersama. Untuk pergi ke semua Street Art ini, Budak Pacak cadangan korang sewa basikal yang berharga RM 8 - RM 20 untuk satu hari. Menarik bukan? 

9. Nasi Kandar 

Haa kalau dah datang Penang. dikira sebagai harus dan wajib korang pekena Nasi Kandar! Ada dua Nasi Kandar yang sememangnya sangat terkenal di Malaysia dan kedua - duanya terletak di Pulau Pinang iaitu Nasi Kandar Beratur dan Nasi Kandar Line Clear. Alhamdulillah trip kali ini Budak Pacak berjaya pergi ke kedua - duanya sekali dan setiap darinya mempunyai keunikannya tersendiri ! 

10  Jeruk dan Buah Pala 

Ini pun sama, kalau nak buat buah tangan untuk dibawa pulang, Penang sememangnya terkenal dengan Jeruk dan Buah Pala. Disini, makanan ini senang dicari kerana hampir di setiap jalan ada menjualnya.

 Cuma korang je la kena pandai pilih yang mana sedap dan murah. Yang menjadi kegemaran ramai sememangnya Jeruk Pak Ali kan? 

Haa itu dia 10 Tempat Menarik Di Pulau Pinang Yang Harus Dikunjungi  bila korang ke sini. Sebenarnya banyak lagi tempat menarik dekat sini tapi Budak Pacak senaraikan yang dikunjungi je la. 

Memang banyak tempat menarik, tidak hairanlah ramai pelancong suka ke sini. Sebelum ini pun Budak Pacak ada ke Pulau Pinang, boleh baca di sini - Tempat Menarik Di Pulau Pinang 

Jutaan terima kasih kepada Kedutaan Besar Rusia Di Malaysia dan Destination Malaysia kerana sudi menjemput Budak Pacak sertai Trip kali ini! 

p /s : Mesti datang lagi ! 



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! 

Entry kali ini agak special bagi Budak Pacak kerana P1 dalam segmen P1 Nostalgic Nation mengajak semua P1 Online Media Association (OMA) mereka untuk mengimbau kembali kenangan sewaktu zaman kanak - kanak. 



Mana tidaknya, Generasi sekarang lebih utamakan gadget seperti Tab dan telefon bimbit, sedangkan kita dahulu sewaktu sebaya dengan mereka bermain dengan dunia fantasi dan permainan yang lebih menyeronokkan. 

Jadi dalam segmen ini, P1 telah mengajak korang untuk mengimbau kembali kenangan terdahulu dengan lakukan task berikut 

#FoldABoat 

Siapa ingat lagi untuk buat bot atau kapal kertas ? Ingat lagi sewaktu kecik dulu buat bot kertas lepas tu letak dalam longkang tengok dia berjalan mengikut arus. Dah bosan tengok dia berjalan, mula lah buat eksperimen dengan letak batu atas kapal lepas tu tengok dia tenggelam. 



Tak cukup dengan itu, Budak Pacak pernah tangkap beberapa ekor semut acah - acah sebagai anak kapal  la tu, lepas tu letak dalam bot kertas tengok bot berjalan. Kalau bot karam, terkapai - kapai lah semut tu berenang. Kehkehkeh..adik - adik jangan buat macam ni ye,kesian semut tu ...

Sekarang dah 22 tahun, bila dapat task ini, Budak Pacak nak buat sedikit kelainan dengan membuat pertandingan antara Blogger Eazy tengok bot kertas siapa yang sampai dahulu ke garisan.



 Caranya kiteorang kena tiup bot tersebut sampai ke garisan, bot siapa yang lambat atau tenggelam dahulu dikira tewas. Ternyata Budak Pacak menang, kehkehkeh siapa suruh main tipu enn? 

#FoldAPlane 

Bila dapat task buat Kapal Terbang Kertas ini ,Budak Pacak tersenyum sorang - sorang. Kalau dulu ada banyak jenis kapal terbang atau jet kertas. Ada yang boleh terbang tinggi, ada yang tak boleh terbang, ada yang kena koyak tengah, ada yang kena guna pen untuk bagi terbang tinggi, Haa kenangan gilos waktu tu !



Kalau time zaman kanak - kanak dulu, Budak Pacak akan lawan dengan adik, tengok kapal terbang siapa yang kena point dart yang paling tinggi dialah pemenang. Macam biasa bila dah buat banyak - banyak mesti bersepah rumah, 



Ayah la yang akan marah sebab bagi sepah satu hal, yang lagi dia marah sebab kiteorang koyak buku sekolah. Korang mesti pernah buat kan ? Ambil buku sekolah, lepas tu koyak bahagian tengah untuk buat bot ataupun kapal terbang kehkehkeh..


#MakeAFall

Permainan ini serius hampir dilupakan, Bila P1 announce ini adalah task yang ketiga terasa betapa indahnya  zaman kanak - kanak kita dulu. Ingat lagi tak permainan parachute ? Kalau dulu trending okay permainan ini sampai ada jual dekat kedai dengan harga 20 sen. Lepas tu main dengan kawan - kawan tengok siapa punya yang jatuh dulu ataupun terapung paling lama di udara. 



Disebabkan jemu dengan item yang sama je, Arwah Opah pernah cakap yang salah seorang sepupu Budak Pacak pernah ikat kucing dengan plastik lepas tu campak dari atas rumah nak tengok kucing tu terapung ke tak di udara. 



Nasiblah kucing tu tak ada apa - apa walaupun dicampak dari tingkat 4. Kalau tidak, confirm akan menghantui beliau seumur hidup kehkehkeh. Ingat ! Jangan sesekali buat macam ni tau. 

Oh ya pernah juga kiteorang letak batu dalam plastik, lepas tu campak di udara nak tengok siapa yang jatuh dulu. Dan cuba waktu tu kiteorang buat apa? Semua bertempiaran lari takut kena batu ! 

Sesungguhnya permainan di atas sangat mengimbau zaman kanak - kanak kita yang sangat indah dahulu. Selain aktiviti di atas, Budak Pacak confim korang pernah 

  • Buka Kipas meja, cakap depan kipas nak tengok suara bertukar 
  • Naik basikal, lepas tangan dari 'handle' acah  - acah rasa hebat 
  • Main Penggal Selipar 
  • Lawan Pemadam
  • Tutup pintu ais perlahan - lahan sebab nak tengok lampu peti ais padam
dan banyak lagilah ! Mesti pernah kan? Terima kasih kepada P1 kerana sudi menganjurkan segmen yang meruntun jiwa ni. kehkehkeh. Adik - adik zaman sekarang, cuba cerita permainan apa yang korang rasa seronok sangat ? 

p /s : rindunya zaman dulu 

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! 

Haa! Apa khabar semua? Okay blog post kali ini ditujukan khas dan memberi peluang kepada adik - adik kita yang berumur 18 tahun ke bawah kerana ini adalah peluang korang untuk menjadi salah seorang  Bintang ChiChi & ChaCha yang seterusnya! 

Apa itu ChiChi dan ChaCha ? 

Mesti korang pelik kan tiba - tiba Budak Pacak sebut pasal ChiChi & ChaCha. Dan sudah pasti korang nak tahu Apa itu ChiChi & ChaCha



ChiChi & ChaCha untuk makluman korang merupakan 'Asia's 1st Live Action 3D Animated Edutainment series' khas untuk kanak - kanak . Dimana rancangan ini menampilkan 5 orang hos selebriti remaja tanah air iaitu Afeiq, Farisha, Leen , Sweet dan Harris bersama - sama watak animasi 3D, ChiChi,ChaCha , Atan dan Hujan yang hidup di dalam hutan yang penuh magis. 





Rancangan sebanyak 26 episod ini untuk pengetahuan korang merupakan konsep edutainment iaitu gabungan pendidikan dan juga hiburan 

Peluang untuk  ' Be The Next ChiChi & ChaCha Star'  ! 

Dalam menjayakan program ChiChi & ChaCha, korang yang  berumur 6 hingga 18 tahun atau mempunyai rakan ataupun saudara terdekat yang ada bakat terpendam tidak kira dalam nyanyian,tarian mahupun lakonan dijemput untuk sertai ujibakat  ' Be The Next ChiChi & ChaCha Star'



Ujibakat  ataupun program ini yang merupakan star search for kids diadakan bertujuan untuk mencari bakat baru untuk digandingkan bersama - sama hos rancangan ChiChi & ChaCha ini . 




comel je kan? hehe 


Bukan setakat membuat persembahan live bersama mereka, malah pemenang bagi setiap kategori lelaki dan perempuan dalam ' Be The Next ChiChi & ChaCha Star'  ini bakal memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM1000 , serta bakal mendapat 'featured' di YouTube dan juga akan turut serta dalam 2015 Tour with ChiChi & ChaCha (CC2) celebrity hosts. Menarik bukan ? 

Bagaimana cara untuk sertai ' Be The Next ChiChi & ChaCha Star'  ? 

Caranya mudah saja! Cuma perlu Upload Video bakat korang dan ikut langkah yang berikut : 
  • Daftar di  -- http://goo.gl/forms/YlQy3bx5VC
  • Rakamkan video bakat korang( nyanyian, lakonan mahupun tarian) dalam masa 15 saat di Instagram dan jangan lupa untuk kongsi di akaun Facebook korang 
  • Shout out "Saya nak jadi bintang ChiChi & ChaCha" di dalam video korang 
  • Tag salah seorang hos kegemaran korang (@afeiq, @farisha_iris, @jazashazleen, @harrisalif, atau @fqisminaa) DAN @chichidanchacha

   Senang bukan? Pada 15 dan 16 November 2014 ini bertempat di The Main Place, USJ 21 , 30 permohonan akan dipilih untuk melepasi 'Challenge Round' yang akan diadakan pada 15 November ini dimana mereka akan diberi 90 saat untuk persembahkan bakat mereka masing - masing

    Daripada pusingan ini pula akan diumumkan Top 10 bagi melayakkan mereka ke pusingan Grand Final yang akan diadakan pada 16 November. Setiap peserta akan diadili berdasarkan 3P iaitu Persembahan, Potensi dan Personaliti. 

  Kesemua finalis akan diberi maksimum 4 minit untuk persembahkan bakat mereka berdasarkan lagu ChiChi & ChaCha yang akan dimainkan nanti. Jadi adik -adik semua buat elok -elok ye! kehkehkeh... 

   Peluang untuk menjadi pemenang 'Nominating Contest' 

   Yer kawan - kawan, dalam kemeriahan program 'Be The Next ChiChi & ChaCha Star' , dalam masa yang sama akan diadakan  'Nominating Contest. Yang menawarkan hadiah kepada korang yang memilih atau mencalonkan SEORANG peserta yang telah tunjukkan bakat mereka yang berdurasi 15 saat atapun kurang dari ini. 

  Jika peserta pilihan korang itu berjaya melayakkan diri ke 'Challenge Round', korang bakal mendapat hadiah wang tunai RM 100 beserta T-Shirt Autograf ChiChi & ChaCha. Jadi jangan lupa untuk pilih peserta kegemaran korang! 

  Dimanakah ChiChi & ChaCha akan ditayangkan? 




    
  Kepada ibubapa khususnya, Budak Pacak syorkan korang untuk isikan masa cuti hujung minggu anak - anak untuk menonton ChiChi & ChaCha yang akan keudara setiap hari Sabtu jam 10.30 pagi di Astro Ceria (Channel 611) & Astro Maya HD (Channel 135)




  Jadi kepada semua pembaca Blog Budak Pacak jangan lupa untuk saksikan rancangan Chichi & ChaCha! Belajar sambil berhibur. Untuk maklumat lanjut boleh layari http://www.chichiandchacha.com/


   P /S : Boleh beat HI-5 !