Adakah anda seorang penggemar aktiviti lasak? Namun anda adalah seorang newbies kubies? Jangan risau, kini anda ada solusinya. Beberapa minggu yang lepas, saya dan travel buddies yang saya gelar "the afrits" ke Jerangkang, Pahang. Trip amat santai dan seronok. Best dapat jumpa kawan baru, dan yang paling"awesome" dapat "overcome" ketakutan pada ketinggian.


Meh saya nak share itinerary yang mudah kami selama 2 hari 1 malam kami di Jerangkang.

1- Meeting point kami adalah di LRT Gombak.
- Di sana, kami bertemu dengan pemandu 4 X 4 kami untuk tujuan "transport" barangan kami ke Jerangkang.

2- Lebih kurang 2 pagi (Jumaat) kami konvoi sebanyak lebih kurang 4 kereta ke Jerangkang. Kami Parkir di sebuah masjid berdekatan disana. (Masjid Paya Gelugor). Boleh mandi semua sebelum bertolak.

3- Lebih kurang 7 pagi, setelah beristirahat, kami mengambil sarapan di warung berdekatan.

4- Beberapa jam kemudian, lebih kurang 9 pagi, kami ke Jerangkang menaiki 4 X 4 yang telah kami sewa. Boleh layari fb beliau (Naz Kasut Getah) sebab servis dia tip top.

5- Barangan seperti ration, kelengkapan tidur etc telah disediakan oleh penganjur kami, (Ijan). Boleh layari FB beliau (Ahmad Farizan Sudirwan).

6- Bayaran semua dah settle MYR 100 termasuk 4 X 4 yang disewa. Semua cuma perlu bawa badan, body dan kelengkapan sendiri je. Yang paling syok, korang akan jemu makan kat sana. Tak sempat berlapar langsung.

7- Kami juga dapat merasa aktiviti Absailing disana pada ketinggian air terjun 20 meter.

Jalan ke Jerangkang Falls tu agak bertanah merah dan ber;ecak. Sememangnya memerlukan 4 X 4 untuk kesana. Kepada newbies, jangan sibuk tanya kenapa kita tak boleh masuk situ pakai Kancil ke Kelisa ke Myvi ok? 

Masuk je simpang ke Jerangkang Fall, memang anda akan lalui jalan penuh liku, lecak dan basah. Oleh itu, akak suggest duduk dalam 4 X 4 jangan duduk luar. Kalau cuaca baik, ke sana mungkin akan ke destinasi air terjun dalam 20-30 minit sahaja. Menurut pemandu kami, dia pernah stuck dalam perjalanan selama 12 jam sebab cuaca kurang mengizinkan. Oleh itu, rancanglah aktiviti kamu sebaik mungkin.




Berkumpul di LRT Gombak sebelum ke Jerangkang. Kami punggah barang ke 4X4 sebelum bertolak.



Waktu perjalanan melalui lopak badai dan buluh merimbun yang menampar muka mereka. Gambar kondisi jalan tak ada. Tak sempat nak ambil sebab sibuk meroyan kat depan. Haha. Pening.




Contoh offroad yang kena tempuh. (Sumber google).



Pacak layered Hammock. Apa ada hal.


Siapa kata Malaysia tak lawa. Time ni, dah tak takut dah. Huhu. Tak takut ketinggian. Masuk je sini terus jadi berani panjat batu semua.


20 metres open water absailing. Yang paling awesome, kami dapat belajar teknik absailing yang betul daripada pakar serta berlesen yang mengendalikan aktiviti absailing. (Kos termasuk MYR 100 satu kepala).



Kami beraya dalam hutan anda mampu? in shaa Allah pasti mampu. Abaikan sport shoes biru I ok? Huhi.



Siapa kata dalam hutan tak boleh makan rendang ketupat semua kan? palsu itu palsu belaka semua. Serahkan semua pada yang lebih hebat. Terima kasih kitchen crews. Mwahh!



Pilih mana yang anda suka. Banyak bunga disini. Sebelum kembali ke pangkal jalan, Abang Naz ajak bergambar disini. Sebab katanya kemuncup tengah cantik time ni. Sebab apa? Pada waktu lain, kemuncup ini semua terbako. Time kami datang pula dia nak berseri. (Akak dah lap 4X4 tu pakai baju raya akak tau).



Kepada yang tak reti berenang, akak saran bawa pelampung or harnest sebab kat sini ada bahagian air terjunnya cetek and then tiba- tiba je dalam. Bahaya yer adik serta anak- anak sekalian. Okeh itu sahaja celoteh dari saya. Mwahh! Boleh comment untuk extra infos ok?













Pernah dengar mengenai Chow Kit? Jika dahulu perkataan Chow Kit ini sinonim dengan Chow Kit Road dalam lagu Allahyarham Sudirman, kali ini Chow Kit sekali lagi bakal terkenal dengan Chow Kit Trade Center (CKTC), sebuah shopping mall dan pusat setempat yang bakal dibuka tidak lama lagi


Siapa suka memilih bercuti di pulau - pulau? Kalau ya, kita geng! Kena pula pulau tu tersenarai sebagai pulau yang menarik dan cantik mesti lagi bermakna kan cuti tu. Boleh dikatakan tahun ni aku banyak cover pulau. Semuanya cantik - cantik belaka. 

Bercakap pasal makanan tambahan ini, to be honest aku tak suka sangat makanan yang berasaskan ubat ataupun pil ini. Bukan tak percaya akan kelebihannya cuma kadang- kala terfikir adakah produk tersebut mengandungi bahan kimia walaupun pengeluar produk tersebut menafikannya.


Anneyongsayo! Selamat sejahtera kepada semua rakan serta taulan! Pada hari ini, saya nak kongsikan sedikit kisah mengenai Korea serta Hyo Seok Cultural Festival. Siapa yang tidak kenal akan negara Winter Sonata ini bukan? Pada tahun 2012 yang lepas, saya telah mengambil kesempatan untuk melawat negara K Pop ini. Saya suka akan pemandangannya di Sor Ak Mountain seta Nami Island nya. Yang menarik dan terujanya lagi, kebanyakan peniaga- peniaga cenderahati dan cenderamata disana fasih berbahasa MELAYU! Oleh itu, anda pasti tidak akan mengalami "communication barrier". Selain tempatnya yang menarik, anda sangat di galakkan untuk makan berasaskan laut disana terutama "Seafood Pizza" dia. Terasa nak pergi sekali lagi.. OK.. Usai sudah pengenalan dan pengalaman dari saya yang secebis ini.


Kepada sesiapa yang sedang mencari aktiviti menarik yang amat "limited" di Korea, anda boleh kunjungi Pasar 5 Hari BongPyeong, pada September tahun ini.

Kepada peminat tegar makanan Korea, anda mempunyai peluang yang baik kerana psetiap makanan yang dijaja disini bersifat "limited edition" dan tidak dijual pada hari- hari biasa kerana proses pembuatan makanan tersebut yang amat sukar dan memerlukan waktu jangka panjang untuk di sediakan.


 

                                                 Rupa Pasar 5 Hari Bongpyeong di siang hari.

Alamat.


14-1 Dongijangteo-gii, Bongyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon- Do, South Korea.

Tarikh perlangsungan. 

2-10 September 2017.

Bayaran Masuk (Kos Hantaran). 

Percuma.

Pengangkutan Awam.  

1. Sila naiki bas ke Jangpyeong Intercity Bus Terminal.
2. Daripada terminal tersebut, sila tukar dan naik bas "local bound" ke Bongpyeong atau Phoenix Park Shuttle Bus.

Kemudahan Asas lain.  

1. Kereta sorong- tidak disediakan.
2. Kerusi roda- tidak disediakan.


Produk yang dipasarkan.








                                                              Buckwheat pancake.

RESEPI:      

1/4 Cawan kimchee kobis "Napa", dicincang halus, memanjang seperti halia.
1/2 Cawan daun bawang, potong panjang 3 bahagian.
1/4 bawang Holland, cincang halus macam buat sos bolognese.
1/2 Cawan "buckwheat" campuran pre-mix yang organik.
1/2 sudu teh garam.
1/2 sudu teh gula.
1/2 cawan air.
3 sudu teh jus perahan kimchee ATAU 1 sudu teh pes cili Korea + 2 sudu teh air.
Gunakan "non-stick pan".
Minyak canola.

CARA MEMASAK:       

1 Campurkan "Buckwheat pre-mix",garam, gula, air dan jus kimchee ke dalam mangkuk besar atau "mixing bowl", gaul selama 10 minit.
2 Masukkan kimchee yang telah dipotong panjang serta bawang besar yang telah didadu. Kacau sampai sebati.
3 Panaskan "non-stick pan" anda dengan meletakkan sedikit minyak canola. (Api saiz sederhana ya anak-anak. Kang rentung pula).
4 Masukkan daun bawang dalam kuali tadi. 1 minit pun jadi lah hingga naik bau.
5 Masukkan bahan-bahan yang telah dikacau dalam "mixing bowl" tadi.
6 Dah warna keemasan atau berbuih tu, mohon angkat.
7 Siap dihidang, masukkan dalam pinggan.

Hyo Seok Cultural Carnival.       


























Siapa yang tidak kenal dengan syarikat kedua terbesar makanan segera di Malaysia, Kentucky Fried Chicken atau KFC bukan? Pengasasnya merupakan seorang veteren askar yang dikenali sebagai Kolonel Sanders yang amat terkenal dengan "juiciness" daging ayamnya yang segar serta perapan yang tiada tandingan. Perapan rempah ratusnya yang stabil membuatkan ayam- ayam yang digoreng dapat mengiurkan pelanggan restoran tersebut. 

Sempena bulan Ramadhan yang diberkati pada tahun ini, kempen ADD Hope telah ditubuhkan pada 15 Jun 2017. Kempen ini ditubuhkan bagi mengurangkan kesengsaraan golongan gelandangan, golongan kurang bernasib baik serta golongan miskin bandar. Oleh itu, kempen ini merupakan sebahagian daripada sosial korporat global KFC bagi mengajak serta menyeru rakyat malaysia untuk menjadi lebih "commuted" menjayakan kempen ini, seterusnya membantu membasmi dan melenyapkan permasalahan kebuluran di Malaysia. 




                                      Ucapan oleh Merrill Pereyra, Ketua Pegawai Eksekutif- Restaurant Division 
                                                                         QSR Brands (M) Holdings Bhd.



 Mengulas ucapan beliau " ADD Hope merupakan salah satu usaha berterusan sepanjang tahun yang tidak terhenti setakat tempoh kutipan dana sahaja. Namun begitu, sumbangan orang ramai tetap menjadi kepentingan utama bagi kempen ini kerana dengan sumbangan yang diberikan akan menjadi sumber bagi kami menyediakan bekalan makanan mereka kepada golongan yang memerlukan tersebut. Kami amat terharu serta berterima kasih kerana menerima sokongan moral yang positif serta orang ramai saban tahun dan menjadikan dorongan kepada kami untuk berusaha lebih gigih supaya dapat membantu lebih ramai insan yang memerlukan diluar sana".

Kami menyedari bahawa isu kelaparan masih merupakan satu permasalahan besar dalam kalangan masyarakat kita. Sebagai sebuah syarikat perkhidmatan makanan, kami ingin memainkan peranan kami bagi meringankan beban mereka. Dengan pelbagai inisiatif yang dirancang tahun ini, kami berharap dapat menggerakkan lebih ramai rakyat Malaysia yang perihatin supaya turun bersama-sama menjayakan program ini"



                              Antara barisan artis yang menyokong kempen ADD Hope yang murni. Scha Al Yahya.
                                     


Selain itu, apa yang membanggakan, para barisan artis juga tidak kurang turun untuk menyokong kempen ini agar program dapat dijayakan. Antara yang terlibat ialah tidak lain tidak bukan, Scha Al Yahya. Mengulas ucapan jurucakap pelakon dan pengacara ini, " Ini adalah tahun ketiga saya menyertai KFC Malaysia. Usaha murni kempen ini sangat dekat di hati saya terutamanya setelah dua tahun saya terlibat di dalam perjalanan yang penuh makna bersama KFC Malaysia. ADD Hope telah memberi peluang kepada saya untuk mendekati ramai individu dan keluarga yang kurang bernasib baik dan ia menyedarkan saya tentang hakikat kehidupan buat sebahagian rakyat kita. Pengalaman ini sangat menginsafkan dan ia telah menguatkan azam saya untuk membantu sebaik mungkin. Kami perlukan sokongan berterusan daripada rakyat Malaysia supaya bantuan bantuan terus dapat dihulurkan kepada yang memerlukan. Hulurkan sumbangan, lakarkan harapan kepada hidup mereka".


 Kepada rakyat Malaysia yang perihatin dan berminat untuk menderma, KFC Holdings telah membina laman sesawang dimana tuan puan boleh layari kfc.com.my untuk menghulurkan sumbangan. Semoga dengan sumbangan kecil yang ikhlas serta secebis keberkatan dalam pemberian, dapat memberikan sinar kepada golongan yang kurang bernasib baik dan memberikan keceriaan kepada penderma serta penerima. Selain itu, bermula 7 Jun 2017, anda yang berminat untuk menderma boleh membeli makanan Add Hope Meals dan menunya adalah Add Hope Snack Plate serta Add Hope Dinner Plate.




                                                   Di antara barisan penaung Kempen ADD Hope KFC 2017.

Untuk informasi lebih lanjut, anda boleh layari facebook ADD Hope Malaysia www.facebook.com/AddHopeMalaysia



Mengenai ADD Hope 2016. 

1- Dilancarkan pada tahun 2017.
2- Merupakan bawah naungan "World Hunger Relief" dan hasil kolaborasi Sosial Korporat Global KFC.
3- Bertujuan untuk mengutip dana dan menjadi penjana gerakan penamatan kelaparan dunia untuk Program Makanan Sedunia Oleh Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu (WFP) atau United Nation (UN).



Di antara Rumah Kebajikan yang menerima sumbangan tahun lalu MYR 10,000 secara berperingkat.

1- Pusat Jagaan Al- Fikrah Malaysia.
2- Rumah Penyayang Bestari.
3- Rumah Anak Yatim Shifa.
4- Rumah Kanak- Kanak Mini Kelantan.
5- Rumah Kebajikan Orang- Orang Tua Seri Permai.
6- Rumah Kanak- Kanak Sultanah Hajjah Kalsom.
7- Rumah Kebajikan Anak- Anak Yatim Al- Hijrah.
8- Rumah Kanak- Kanak Taman Bakti.
9- Pusat Jagaan Rumah Sejahtera Kaki Bukit.
10- Pertubuhan Kebajikan Kanak- Kanak Cacat Ipoh.
11- Rumah Seri Kenangan Bedong.
12- Pusat Jagaan Orang- Orang Kurang Upaya Dan Terbiar Lovely.
13- Rumah Charis.
14- Persatuan Kebajikan Kanak- Kanak Istimewa Insan (Mixed Homes).
15- Rumah Anak- Anak Yatim Tengku Ampuan Fatimah.
16- Pertis Wilayah Terengganu.
17- Rumah Permata Kasih (RPK).

18- Pertubuhan Kebajikan Rumah Anak Yatim Mak Teh.
19- Rumah Kebajikan Kanak- Kanak Cacat Negeri Perak Darul Ridzuan.
20- Rumah Titian Ashratul Rohaniah.
21- Bengkel Daya Sungai Petani.