realme Malaysia hari ini secara rasmi melancarkan realme XT, telefon pintar pertama di Malaysia yang mempunyai 64MP Quad Camera Snapdragon. Ia adalah yang pertama Malaysia di mana menyediakan resolusi gambar yang terbaik dengan butiran yang tidak dapat diperkatakan untuk pengguna mereka. 

Untuk model realme XT, ia memberikan pengguna - kebebasan untuk berkongsi kreativiti mereka melalui fotografi. Dilengkapi dengan sensor Qualcomm® Snapdragon ™ 712 dan 64MP resolusi tinggi dengan penambahan teknologi Tetracell dan 3D HDR, realme XT memastikan anda mengambil gambar dengan jelas dan terperinci.


"Sebagai sebuah syarikat yang digerakkan oleh anak-anak muda, kita tidak hanya memahami pasaran sasaran kita tetapi kita berbangga untuk mengatakan bahawa kita juga ingin berkongsi citarasa yang sama dengan mereka iaitu ‘Dare To Leap”.. realme telah membantu berjuta-juta pengguna setia di seluruh dunia, terutamanya anak muda untuk mengejar impian atau cita-cita mereka dan mencapai matlamat mereka. Kini dengan realme XT, ia terus membantu pengguna telefon pintar untuk melangkah sedepan lagi dengan lebih bertenaga. Dengan semua ciri-ciri ini ada di dalam satu telefon pintar, kini pengguna mempunyai keupayaan untuk merebut detik-detik bergerak maju ke hadapan dengan segala cabaran yang ada tanpa risau." -kata Tiffany Teh, Brand Manager of realme Malaysia.


realme XT dikuasakan oleh kelajuan jam 2.3Ghz Snapdragon 712 AIE bersama-sama dengan sensor ultra resolusi tinggi 64MP, mempunyai binning piksel pintar empat-dalam-satu, f / 1.8 aperture besar, dan kanta 6P dengan pengumpulan cahaya yang unggul keupayaan, memberikan realme XT setanding dengan fotografi peringkat perdana.

realme XT juga mempunyai Gorilla Glass 5 di bahagian depan dan belakang reka bentuk kaca melengkung yang terdapat dalam dua pilihan warna ceria - Pearl Blue dan Pearl White. 

Kamera quad perdana realme XT yang dibentuk dengan sensor 64 MP GW1 Samsung untuk kamera utama, lensa sudut lebar 8MP, kanta makro 2MP dan kanta potret 2MP bersama-sama dengan 16MP Sony pada kamera depan, menghasilkan gambar yang tiada tandingan yang kelihatan segar dan terperinci walaupun anda mengezum masuk. 

Realme XT menyokong rakaman video 4K pada 30fps, rakaman video HD 1080p pada 30fps / 60fps, rakaman Video HD 720p pada 30fps / 60fps, dan gerakan perlahan sehingga 960fps.


realme XT ini mempunyai skrin penuh iaitu 6.4 inchi dan tekstur skrin Super AMOLED. Model ini juga dilengkapi dengan dual nano-SIM yang doperluas melalui slot kad microSD hingga 256GB. realme XT juga dilengkapi dengan teknologi terkini iaitu menggunakan cap jari. 

Selain itu ciri-ciri yang dinantikan adalah Dolby Atoms. Ia menggabungkan pembesar suara superlinear dan penguatkuasa pintar yang menggandakan kelantangan audio dan meningkatkan kualiti bunyi untuk pengalaman audio terbaik. 

realme Power Bank
realme Malaysia turut mengeluarkan power bank dengan kapasitii 10000mAh. Bateri litium dengan pengecasan cepat 18W serta ada 2 ports USB Type A dan Type C. Boleh dicharge power bank dan telefon pintar serentak. 2 warna bleh dimiliki samada kuning atau kelabu lso bi-directional so you can fast-charge your power bank and phone at the same time.

realme Buds 2
Pengguna boleh menikmati premium earphone 11,2mm bass yang terdiri daripada Multi-layer Composite Diaphragm dan Daikoku Voice Coil Jepun.Reka bentuk kapsul coaxal membolehkan gegelung alih 11.2mm untuk menyampaikan muzik Hi-Fi tanpa sebarang gangguan.

realme Buds Wireless
Aksesori terbaru yang dibawa kepada peminat oleh realme. Kerjasama dengan pengeluar muzik terkenal dunia dan DJ,Alan Walker. realme Buds Wireless ini mempunyai konsep reka bentuk yang minimalis yang dibuat daripada gel silika yang mesra logam dan kulit. 


Sambungan magnet menjadikannya lebih mudah untuk menyimpan dan pada masa yang sama berfungsi sebagai suis. Ia secara automatik akan dihidupkan dan disambung ke peranti apabila dipisahkan. Ia akan dimatikan secara automatik apabila disambungkan.

Alan Walker telah bekerjasama dengan pasukan pakar penalaan akustik dari realme untuk memastikan pengguna mendapat respons bass yang paling tepat dan kuat dengan Dinamik Bass Boost (DBB). realme Buds Wireless mencipta pengalaman mendengar yang menakjubkan, terutama untuk muzik elektronik.


Sempena 11.11 , Lazada akan membuat penjualan untuk realme 5 (3+32 GB) akan diperkenalkan sebagai model eksklusif dalam talian sebenar dan promosi khas akan dikongsi di platform ini.

Pada yang membeli realme XT di Lazada pada 11.11, anda bakal membawa pulang secara PERCUMA beg realme berharga RM 159.

Untuk realme XT dan realme 5 (3+32 GB) akan dijual secara ekslusif di platform Lazada.Untuk maklumat lanjut bleh layari di http://bit.ly/rmlazada


Untuk realme Buds Wireless sahaja, pre-order akan bermula dari 30.10.2019. Segala aksesori yang disebutkan di atas akan juga dijual secara eksklusif di Shopee semasa Jualan 11.11 Big Sale. Untuk lebih lanjut, layari http://bit.ly/realmeshp.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut produk realme, layari https://www.realme.com/my/





realme XT adalah tambahan yang terbaharu kepada rangkaian telefon pintar realme. Ia dilengkapi dengan sensor utama 64MP untuk menghasilkan foto-foto yang jelas, Pemproses 712 Snapdragon, Pengecas Pantas VOOC 3.0, Paparan FHD+ Super AMOLED dan pengimbas cap jari di atas paparan. 

Salah satu kelebihan realme XT adalah teknologi kuad kamera yang menampilkan sensor Samsung 64 MP GW1 di dalam kamera utama, lensa sudut lebar ultra 8MP, lensa makro 2MP dan lensa potret 2MP. 

Jom kita lihat foto-foto yang dihasilkan oleh teknologi kuad kamera realme XT. 

Mod Makro 



Berdasarkan foto di atas, efek makro yag dihasilkan oleh kamera realme XT adalah luar biasa. Ia menunjukkan kemampuan sebenar lensa makro dari jarak 4cm, di antara lensa dan objek. Lensa makro ini membolehkan anda untuk mendekati dan menikmati keindahan dunia makro di sekitar anda. 

Mod Potret 



Tambahan lagi, realme XT berkemampuan untuk menghasilkan foto potret berkualiti seperti mana yang diambil di studio, dengan adanya fungsi HDR pintar. HDR pintar yang sebenar akan memaparkan efek sorotan (highlight) dan bayangan (shadow) bagi menghasilkan foto potret yang hidup. Gunakan mod potret untuk mengambil foto orang-orang yang tersayang dan anda pasti akan kagum dengan hasilnya. 


Sudut Lebar Ultra 



Lensa Sudut Lebar Ultra 119°dan Pandangan Lebar (Wider View) 1.5x membolehkan anda menangkap segala apa yang dapat dilihat dalam satu gambar. Kamera sudut lebar ultra dengan darjah pandangan 119° yang 50% lebih lebar dan dengan bantuan engin DLDC yang membetulkan herotan dapat memastikan gambar yang dihasilkan adalah berkualiti. Foto contoh ini menunjukkan hasil menggunakan lensa sudut lebar ultra untuk mendapatkan pemandangan yang lebih luas. 

64MP 

Akhirnya, kelebihan realme XT yang paling ketara terletak pada sistem kuad kamera 64MP. realme XT dilengkapi sensor 64MP ISOCELL GW1 yang mampu menghasilkan output pixel tinggi 9216 X 6912 di dalam fotografi. Hasilnya adalah amat mengagumkan di bawah pencahayaan yang sempurna seperti foto yang ditunjukkan di atas. Perincian dapat dilihat dengan jelas apabila foto dizoom. 



Sebagai kesimpulan, kelebihan realme adalah terletak pada sistem kamera 64MP, selain daripada reka bentuk premium dan prestasi yang lancar. Tiada telefon pintar lain di segmen ini yang dapat menawarkan gandingan fotografi resolusi tinggi terperinci dengan fungsi yang serba boleh. Anda hanya perlukan realme XT untuk menghasilkan foto yang sebenar! 


Bagi setiap pembelian realme XT di Jualan Lazada 11.11, realme Malaysia akan memberikan sebuah beg realme bernilai RM159 dengan PERCUMA. Untuk maklumat lanjut tentang realme XT, sila layari http://bit.ly/rmlazada 

Percaya atau tidak, aku sebagai orang Shah Alam kadang tak tahu tempat apa yang menarik di Shah Alam. Kalau orang tanya, aku cuma boleh cadangkan tempat yang aku selalu pergi dan paling tidak pun Shopping mall. 

Kalau siapa kenal dengan aku memang tahu, bab rambut aku tersangatlah cerewet especially bab gaya. Pernah dulu sebab style gunting salah, aku keluar sepanjang bulan tu pakai cap je. 


Tak Thailand lah kalau pergi ke sana tak pekena Thai Tea yang padu lagi kaw! Bayangkan teh pekat hijau mahupun coklat perang diminum sejuk ketika panas fuhh satu nikmat bukan?
Kalau tahun lepas, sesiapa yang berbelanja minimum RM50 di Lulu Hypermarket Kuala Lumpur telah memenangi pelbagai jenis hadiah lumayan termasuk kereta Myvi, tahun 2019 menyaksikan peraduan Dream & Drive Shop & Win menawarkan hadiah lagi lumayan! 

International Franchise & Entrepreneurship Conference 2019, satu lagi usaha jitu Perbadanan Nasional (PNS) dalam memperkasakan industri francais dalam kalangan usahawan terutama dari Malaysia.
Kalau korang nak tahu, ojektif utama IFEC adalah mencipta platform kepada pemain-pemain industri, usahawan dan para pemilik bisnes untuk mempelajari kaedah terkini dalam menguruskan perniagaan masing-masing.


Ilmu-ilmu ini menjadi tangga untuk korang mendaki dan meletakkan bisnes masing-masing ke tahap lebih tinggi.
Jangan tidak tahu, di persidangan ini jugalah para usahawan akan bertemu dengan rangkaian kerja atau networking yang lebih berbaloi atau networthing. Semua yang hadir, bukan calang-calang kerana antara nama-nama yang disebut pernah duduk di meja penasihat ekonomi negara. Hebat kan? 



Apa yang dilakukan oleh PNS ini selari dengan mandat yang diberikan oleh kerajaan kepada mereka yakni menyokong agenda kerajaan dalam pembangunan francais dan keusahawanan.
5 tajuk yang akan dibentangkan ialah Braving The Storm oleh Tan Sri Rafidah Aziz, Franchising & Entrepreneurship (Hsein Naidu – Singapura), Women Entrepreneurship, Innovation & Creativity dan Leadership.
IFEC 2019 akan diadakan di Grand Hyatt Kuala Lumpur pada 28 November 2019.
Pendaftaran boleh dilakukan di www.ifecmalaysia.com ! Siapa yang berminat boleh sertai sekarang!



Korang pernah makan Indomee? Kalau tak pernah, koranglah orang paling rugi dekat dunia ni sebab rasa dia memang sedap.Korang pernah tak bayangkan pergi makan dekat sebuah kedai yang berkonsepkan sesuatu jenama? 

Jujur aku cakap sebenarnya dah macam-macam tempat dan pakej perkahwinan pernah aku review sebelum ini. Alhamdulillah boleh dikatakan so far semua tempat dan pakej yang pernah aku review semuanya terbaik dan suka untuk aku cakap makanan yang disediakan untuk pelbagai acara oleh mereka sedap-sedap belaka. 

Bercakap mengenai ubat-ubatan dan produk kesihatan, korang pernah terfikir tak adakah produk-produk ini telah disahkan halal? 
Actually aku dah lama perasan pasal jenama NCIG ni. Buat yang tak tau dulu aku pernah merokok tapi tak adalah sampai ketagih teruk. Since NCIG ini adalah alternatif untuk membantu perokok berhenti daripada berhenti merokok, aku teringin nak tau fungsi dan rasa dia macam mana.


Tahu kan mengenai Sun Life Malaysia Assurance Berhad dan Sun Life Malaysia Takaful Berhad (Sun Life Malaysia)? Masing-masing merupakan pembekal insurans hayat dan Takaful Keluarga.

Kalau korang nak shopping baju, kasut inilah masa yang sesuai! Sebabnya promosi PayBack di Lulu Hypermarket Kuala Lumpur kini kembali. 



Bagi meraikan bulan Merdeka, realme Malaysia bersama Shopee Malaysia telah menawarkan jualan telefon pintar eksklusif pada Hari realme atau ‘realme Day’ baru-baru ini.  Jualan realme Malaysia telah mencapai keputusan terbaik di mana kalau korang nak tahu 1000 unit realme C2 telah dijual dalam masa sehari dan 500 unit dijual dalam masa 30 minit sahaja.


Dulu masa aku masih belajar di MSU Shah Alam, Segi Fresh Market antara salah satu pilihan untuk aku dapatkan barang basah. Bayangkan waktu open house raya, sini adalah satu-satunya pasaraya yang jual daging lembu segar berbanding tempat lain yang hanya ada daging kerbau frozen sahaja. 



Terjah Segi Fresh Market Subang Permai 


Sebab itu bila orang cakap Segi Fresh market aku teringat pasal peristiwa raya dulu dan kalau cakap pasal segar yes sesuai dengan namanya. So baru-baru ini, terus terang aku cakap aku dan beberapa orang blogger lain telah ke Segi Fresh Market. Bukan sahaja nak beli barang disitu tetapi juga sebagai 'pengintip' betul ke pasaraya ini segar dan berbaloi harganya.





Selesa Dan Segar 

Untuk itu, Segi Fresh Market Subang Permai telah kiteorang terjah seawal 9 pagi. Ingatkan time tu tak ramai orang, sekali agak ramai juga orang ditambah pula cuti hari minggu. Instead of pergi pasar minggu bersesak dan panas, baik pergi ke sini harga pun lebih kurang dan selesa! 





Since aku tengah jaga makan, so kebanyakkannya aku beli buah dan sayur. Adalah sikit satu dua frozen food sebagai lepas gian. Sampai je terus aku ke bahagian buah. Woi rambang mata! tak tau nak pilih buah apa sebab semuanya nampak sedap dan segar. Ada juga buah yang aku jarang nampak dijual disini especially laici dan limau afrika. So apa lagi selain kedua-dua buah itu, aku sempat ambil anggur hitam tanpa biji yang berharga RM12.00. Sedap,rangup dan segar! 







Pelbagai Pilihan

Selesai buah, aku pergi ke bahagian sayur. Since barang dapur dekat rumah ada banyak lagi. Sayur aku just ambil ala kadar je. Plan nak buat cornflakes salted egg dan juga pasta, so beli lah daun kari, salad, cili Merah, bawang putih, bawang besar, cendawan  total semua tak sampai RM10 pun ya. Ikutkan nak ambil macam-macam tapi orang cakap jangan bazir. 





Pergi ke barang basah pun sama. Rambang mata sebab nampak segalanya murah dan segar. Nak dijadikan cerita aku dah ambil pun udang dan sotong kengkonon nak buat salted egg dan goreng tepung. Penyudahnya aku letak balik. Sebab apa? 





Udang dan sotong frozen dah ada depan mata! Terus aku ambil letak dalam troli. Bukannya apa yang ini sudah siap dibuang kulit dan dibersihkan. tunggu balik digulaikan je bak kata orang. bukan pemalas ya .awas! 




Kengkonon nak beli sikit penyudahnya aku beli dekat RM150 juga. Nak tahu aku beli apa? Nah ini senarainya : 

  • udang frozen siap buang kulit 
  • sotong besar frozen 
  • cendawan 
  • nugget dua peket 
  • bebola ayam 
  • fries 
  • filet ketam 
  • daun kari 
  • salad 
  • anggur hitam 
  • laici 
  • limau afrika 
  • dan banyak lagi! 


Dekat mana ada Segi Fresh Market? Macam yang aku cakap dia ada banyak cawangan. Untuk maklumat lanjut dan cawangan mereka korang boleh check menerusi laman web di bawah! Jangan cakap abam tak payung ya 

Laman web : http://segifresh.com/
Kalau siapa yang follow dan kenal aku, pasti korang tahu cara aku review bagaimana bukan? Kalau sedap aku  confirm akan puji, kalau tak sedap aku akan selit hint untuk cakap kureng tapi tak adalah sampai nak jatuhkan mana-mana pihak ya! 

Bercakap mengenai Lulu Hypermarket, ini merupakan salah satu tempat kegemaran aku untuk shopping barang-barang keperluan dapur. Biarpun hanya terletak di ibu kota dan aku stay di Shah Alam, sanggup aku gagahkan diri untuk shopping di Lulu. 

Baru-baru ini aku ada terbaca di sebuah forum yang mengatakan bahawa terdapat salah sebuah hotel terkemuka di Putrajaya berhantu! Biar betul weh! 

Pejam celik pejam celik dah nak raya! Sekejap sahaja masa berlalu bukan? So korang dah buat persiapan raya? Macam mana dengan puasa korang selama ini ? Harap jangan ada yang pontenglah ya.

Pengalaman Berbuka Di The Everly Hotel Putrajaya 



Sepanjang Ramadan, aku akui pelbagai lokasi untuk berbuka telah aku kunjungi. Ada yang menarik dan tidak kurang juga yang biasa-biasa sahaja. Salah satu hotel atau lokasi tempat berbuka yang aku kunjungi tahun ini adalah The Everly Hotel Putrajaya. 

Kalau nak tahu, tahun ini dua kali aku ke sini untuk berbuka. Jujur aku cakap kedua-dua kunjungan aku kesini memberi pengalaman yang berbeza. Buat yang follow blog aku, mesti perasan ini merupakan tahun ketiga aku kesini.

Kunjungan kali pertama aku terus terang terasa sedikit kecewa. Sebab apa? Rasa dan pilihannya tidaklah terlalu menarik berbanding tahun-tahun sebelum ini. Oh ya aku pernah letakkan The Everly sebagai salah satu tempat berbuka terbaik. Jadi masa preview tempoh hari selepas merasa beberapa makanan, aku tak nak la letakkan harapan yang tinggi kan? 





So kali kedua aku kesini, memang puas hati dan gembira! Sesuai sangat dengan mood yang ketika itu lapar. Kenaapa best? Sebab pilihan dia cukup pelbagai, cukup rasa dan layanan cukup mesra. Pendek kata semuanya perfect. Kira baguslah sebab pada hari sebenar dorang banyak penambahbaikan berbanding dengan time preview. Tidaklah orang kata hanya jemput makan semata-mata kan? 

Makanan Yang Patut Dikekalkan 





Bila dah tahun ketiga aku dekat sini, apa yang aku boleh simpulkan? Haa to be honest aku nak dorang kekalkan 

- bubur lambuk
- mee rebus daging 
- shawarma 
- aneka gorengan 
- satay 
- lauk-pauk kampung 

sebabnya ini antara menu yang bagi aku sedap sangat dan bertambah ya! Oh satu lagi kalau boleh kuih-muih pelbagaikan, confirm ramai yang akan datang kesini! Hopefully tahun depan adalah rezeki untuk kesini lagi. Korang pun make sure masukkan hotel ni dalam list ya! Selamat Hari Raya korang~ 

Untuk maklumat lanjut layari 

Facebook : The Everly Hotel Putrajaya 

Dah nak raya! Setiap tahun, sepanjang bulan Ramadan iaitu bulan kesembilan dalam kalender hijriah, umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah berpuasa. Selain itu, bulan Ramadan juga merupakan masa untuk umat Islam beribadat, bersolat, membuat kebajikan dan mengamalkan kesederhanaan dalam pelbagai aspek. 



Kekal Sihat Dengan Dettol

Sebelum itu siapa suka ke bazar ramadan?  Bazar Ramadan bukan sahaja menawarkan pelbagai makanan dan minuman yang lazat setelah berpuasa seharian, malah memberi peluang kepada seluruh warga Malaysia untuk bersama-sama mengalami keistimewaan membeli-belah dalam suasana berbilang budaya yang meriah. Walaupun begitu, berasak-asak pada waktu petang dalam keadaan cuaca yang panas dan lembab confirm banyak kuman kan? Time hari raya pun sama juga! 

So nah aku kongsikan korang cara  untuk melindungi diri korang dan keluarga daripada kuman dengan rangkaian produk Dettol. Sebagai jenama perlindungan kuman yang dipercayai sejak sekian lama, Dettol menjadikan tanggungjawabnya terutama pada bulan Ramadan ini untuk melindungi para keluarga di Malaysia dengan menggalakkan mereka mengamalkan amalan kebersihan dalam pelbagai keadaan.

Apa yang korang buat dengan produk Dettol? 



- Sabun Tangan Dettol untuk mencuci tangan anda sebelum menyentuh makanan untuk sahur dan iftar;
- Sanitiser tangan Dettol boleh digunakan di mana-mana sahaja kerana ia boleh membersihkan tangan anda tanpa menggunakan air; dan
-Cecair Antiseptik Dettol membasmi kuman di ruang dan permukaan di kediaman anda sempena menyambut ketibaan Hari Raya.



Sejak dilancarkan lebih 80 tahun yang lalu, Dettol merupakan peneraju dalam perlindungan daripada kuman dan membantu menjaga kesihatan para keluarga menerusi amalan kebersihan yang lebih baik. Menerusi produk terkenal seperti Antiseptic Liquid, Antibacterial Liquid Hand Wash dan Hand Sanitizer, Dettol melindungi keluarga korang daripada 100 jenis kuman yang berbahaya.



Pada bulan yang begitu bermakna sekali untuk umat Islam, adalah wajar untuk semua orang kekal sihat supaya mereka boleh menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dan rakan-rakan mereka. Dengan Dettol, confirm berasa yakin 100%!