Dah macam trend dimana kebanyakan pelancong mahupun pengunjung gemar memilih hotel yang mempunyai kolam 'infinity' apatah lagi yang menghadap pemandangan yang begitu cantik. 



Aku perasan trend ini sejak 3 tahun yang lalu dimana kebanyakan daripada mereka akan memilih hotel yang mempunyai kemudahan ini dan berdasarkan pengalaman aku sendiri terdapat beberapa hotel yang tersenarai dalam kelompok ini. So, memandangkan Kuala Lumpur sebagai pusat tumpuan utama, of course la menara pencakar langit seperti Menara KL dan KLCC menjadi pilihan utama bukan? 

OYO Punyai Aplikasi Sendiri 



Untuk itu, aku nak kongsikan dengan korang hotel yang mempunyai 'pool view' KLCC dan Menara  KL ini dengan jelas. Perkenalkan OYO Homes Expressionz Suite yang terletak di Jalan Tun Razak Kuala Lumpur. 

Aku berani cakap yang sekarang dah ramai buat persiapan untuk raya kan?  Jika dahulu orang akan membeli kain ela untuk membuat baju raya, sekarang mudah sebab dah ada baju sepasang siap especially korang yang nak sedondon di hari raya kelak. 


Ini merupakan tahun kedua aku berkesempatan untuk merasai juadah buffet ramadan yang dianjurkan oleh The Venue yang terletak di  Tiong Nam Industrial Park, Seksyen 15 Shah Alam. 



The Venue Lokasi Acara Di Shah Alam 

Kalau nak tahu, pada hari biasa tempat ini merupakan lokasi pelbagai acara terutamanya dewan untuk majlis perkahwinan. 




Ada perbezaan atau tidak tahun ini? Of course ada! Jauh lebih menarik ya dan pilihan pun semakin banyak. Pendek kata kalau korang makan dekat sini memang selesa.



Pelbagai Kemudahan 

Sebab apa? Meskipun terletak di kawasan perindustrian namun kemudahan yang ada memang mencukupi. Sebagai contoh, dalam satu masa ianya mampu memuatkan hampir 1000 orang dalam satu masa, mempunyai ruangan solat, kemudahan parkir dan dewan yang berhawa dingin. Saat korang masuk ke dalam, korang seolah-olah berada di 'dunia' lain yang cukup indah dengan dihiasi lampu chandelier. 

Pelbagai Pilihan Menu 

Tahun ini, The Venua memperkenalkan menu bertemakan 'colours of ramadan'  yang cukup pelbagai seperti kambing golek, aneka nasi - Nasi Briyani Bukhara, Nasi Arab, Nasi Tomato & Nasi Minyak, Ayam Cili Padi, Rendang Ayam, Ayam Percik, Ayam Kerutuk, Daging Gulai Kawoh, Daging Briyani, Daging Masak Lemak Cili Padi, Siput Buluh dan banyak lagi. 











Harga Buffet Di The Venue 

Selain itu, aku tertarik dengan aneka 'cucuk-cucuk' steamboat yang disajikan dengan aneka sos. 








Kuih-Muih? Jangan cakaplah! Memang ada pelbagai jenis kuih-muih melayu untuk dicuba. Secara keseluruhannya memang selesa dan harga yang ditawarkan cukup berpatutan dengan kadar harga : 

RM55.00 untuk dewasa
RM30.00 untuk kanak-kanak (7-12 Tahun)
*Bawah 7 tahun percuma

Buffet disini akan bermula pada 6 Mei hingga 1 Jun 2019 dari pukul 6.30 petang hingga 10.30 malam dengan tarikan  persembahan dari live band sepanjang ianya berlangsung. So, jangan lepaskan peluang ini, booking sekarang ya! 


Untuk Tempahan dan sebarang pertanyaan :-
Tel : 019-8585 825

  1. Pemandangan.




Tahukan anda? Projek pembangunan KL East adalah satu- satunya projek pembangunan di kawasan Kuala Lumpur berlatar belakang kan keindahan hutan hutanan semula jadi dan hutan simpan Bukit Tabur? Ianya adalah antara pemandangan semulajadi yang “termahal” anda boleh temui kerana terdapatnya kwarsa  atau pembentukan batu kapur yang paling tinggi dan tertua di negara? Namun begitu, atas dasar kerajaan, mereka telah mengeluarkan arahan surat pekeliling kepada pemaju bawasanya kawasan Bukit Tabur adalah antara hutan simpan yang dipulihara dan dipelihara oleh kerajaan untuk tidak ditarah dan didaki. Jadi, mengapa tidak anda rasai sendiri nikmat memiliki rumah di Kuala Lumpur namun di kelilingi hutan- hutan yang masih virgin?



2) Pakej early birds promotion.



Pemaju KL East @ KL Ridge telah membuka promosi kepada pelanggan 50 units pertama yang terawal membuat dan membayar booking fees, layak menerima promosi rumah fully furnish? Barangan perabot yang ditawarkan adalah berkualiti tinggi dan serba lengkap seperti peti sejuk electrolux, penghawa dingin di setiap sudut rumah, “oven”, kabinet dapur, wardrobe, katil king, queen dan single, tv flat screen 40 inchi beserta sofa serta karpet dan banyak lagi oleh pihak pemaju? Masuk rumah anda hanya perlu “cuci kaki” shaja. Yang paling menarik, ANDA BOLEH MEMILIH DESIGN RUMAH ANDA SENDIRI UNTUK DEKORASI! Dan ya, ianya semua ditanggung oleh pemaju!



3) Booking fees yang rendah!

Booking fees di sini adalah yang terendah yang pemaju tawarkan. Tambahan pula, pakej yang ditawarkan juga merupakan pakej 0% downpayment jika anda adalah pembeli rumah yang utama dan kedua. Anda juga bertuah jika anda membeli rumah ini sebelum awal bulan Julai kerana promosi kerajaan terhadap perumahan pemaju baru dengan memberikan pakej promosi HOC kepada pembeli rumah..



4) Kondo mewah tetapi maintenance fees dan juga harga lebih MURAH!

Pada kebiasaannya, jika anda dengar perkataan KONDO MEWAH, anda pasti akan bayangkan kondo yang berharga jutaan ringgit bukan? Dan juga maintenance fees yang agak tinggi bukan? Di KL East, kami menawarkan anda kondominium mewah dengan harga mampu milik dan kadar maintenance fees secara bulanan yang rendah dan tidak membebankan. 



5) Kemudahan & connectivity.

Di KL East, anda tidak perlu risau akan kemudahan pengangkutan awam kerana terdapatnya LRT Putra berdekatan dan GITT dengan berjalan kaki lebih kurang 0.8 km sahaja. Tambahan pula, di sini, terdapat banyak prasarana dan kemudahan lain seperti pusat membeli belah, pusat komersial, jalan raya yang teramat dekat, sekolah, hospital mahupun klinik.


JADI! APA TUNGGU LAGI? MARI GRAB PELUANG KEEMASAN BEGINI!

Boleh contact, saya, Marleesa Hellas, pakar perunding hartanah anda! 

whats app/ call : +601128081281
Dah bersedia untuk berpuasa semua? Memandangkan hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum umat Islam menyambut bulan Ramadan, aku nak kongsikan satu tempat yang korang boleh buat persiapan awal untuk berpuasa nanti. 



Promosi Di Lulu Hypermarket

Sama macam tahun sebelum ini, apa kata korang shopping sahaja di Lulu Hypermarket yang sememangnya begitu dikenali kerana menawarkan harga promosi yang tiada tandingannya. Kali ini, bersempena puasa kelak, Lulu sekali lagi mengadakan promosi kaw-kaw! Korang bayangkanlah harga sedia maklum murah + promosi tak ke giler murah?



Walaupun jauh dan review, jujur aku cakap Lulu memang murah kalau dekat dengan rumah memang aku habiskan masa shopping dekat sini. 







Okay berkenaan promosi, Lulu telah mengadakan dua promosi secara serentak iaitu Jualan Ramadan yang kini telah bermula sehingga 10 Jun dan jualan Bazar raya sehingga 21 Mei. 

Promosi Jualan Ramadan 

Bercakap mengenai jualan ramadan, apa yang korang perlu tahu? Barangan dan produk seperti pakaian, kasut, beg tangan, elektronik/IT, telefon bimbit, barangan rumah, barangan hiasan, permainan kanak-kanak dan bagasi berada dalam promosi sehingga 70%. 



Yang menarik perhatian disini adalah barangan runcit seperti kelengkapan berbuka dan bersahur yang memang murah! Sebagai contohnya, aneka kurma yang ditawarkan dekat sini hot sale sebab ianya pelbagai dan fresh depan mata korang. Pilih jer nak dalam kotak atau secara timbang! 





Kalau rasa nak beli makanan sedia masak, dekat sini ada kafe yang menjual pelbagai makanan panas untuk berbuka nanti. 



Pengalaman aku, nasi beriani, karipap telur, aneka ayam dia memang sedap tak dinafikan! Malah jus dia fresh sangat pernah sekali tu banyak kali aku refill sebab sedap. 







Nak cari baju raya ala-ala Bollywood? Inilah tempatnya sebab di bahagian saree ada kain yang disediakan khas untuk buat baju kurung. Cantik dan berpatutan! 

Promosi Bazar Raya 



Mentgenai bazar raya pula, pelbagai kelengkapan raya seperti kelengkapan rumah, elektrik dan banyak lagi diletakkan dalam harga promosi. 







So untuk korang yang nak beli barang-barang untuk balik kampung, open house atau buat kuih boleh je datang ke bahagian ini. 


Dream Drive Contest (1 Mei – 1 September 2019) 


Berita baik untuk korang yang shopping dekat sini sekarang tengah ada  Peraduan “Shop & Win”. Hadiah dia apa? 2 biji kereta Proton X70 weh! Tahun lepas pun ada tapi tahun ni lagi best hadiah dia. Selain itu hadiah-hadiah seperti Apple iPhone 7+, UHD LED TV dan voucher Lulu juga tersedia. caranya? 

1. Belanja minimum RM75 didalam satu resit Lulu Hypermarket & Department Store (resit mestilah diantara tarikh promosi sedang berlangsung) 

2. Dapatkan kupon cabutan bertuah. 

3. Isikan maklumat diri di kupon tersebut. 

4. Masukkan didalam kotak yang disediakan. 

Terdapat 2 sesi cabutan iaitu pada 5 Julai 2019 dan 6 September 2019. Keterangan lanjut boleh rujuk pada info bawah ya. 

Ingat murah, ingat Lulu!! 

LuLu Hypermarket, 
Lot 159, 
Persiaran CapSquare, 
Off Jalan Munshi Abdullah 
50100 Kuala Lumpur 

Website : 

Facebook Page : 

Instagram Link : 
Teruja betul nak tulis mengenai pengalaman aku review sajian berbuka puasa di Lugar De La Boda yang terletak di Puchong. Manakan tidak, sebelum ini aku pernah review event space ini sebagai lokasi dewan perkahwinan yang menarik dan terbaik tetapi kali ini ianya agak berbeza sedikit memandangkan ianya ditukar kepada konsep Buffet Ramadan Selangor sepanjang Ramadan. 



Hanana Group Sdn.Bhd Bawakan Buffet Ramadan Sedap

Untuk yang tidak tahu, Lugar De La Boda di dalam bahasa Spanish bermaksud dewan perkahwinan. Sewaktu menjejak kaki ke sini baru-baru ini, dewannya telah dihias indah dengan tema klasik melayu, terasa dia punya feel weh! 




Pujian seharusnya diberikan buat Hanana Group Sdn.Bhd yang berjaya mengutamakan kualiti mereka biarpun di bulan Ramadan kelak. 

Tampilkan Dua Lokasi 

Oh ya, selain Lugar De La Boda  untuk korang yang ingin mencari Buffet Ramadan Putrajaya bolehlah pergi ke lokasi mereka disana iaitu Ambassador Putrajaya yang terletak di Presint 15. Okay berbalik kepada Lugar De La Boda, konsep yang dibuat mereka pada tahun ini adalah bertemakan sajian melayu asli, sesuai dengan trademark mereka sebelum ini yang sememangnya pakar dalam mengendalikannya. 

Aneka Sajian Sedap! 

Jujur aku cakap niat aku pada mulanya tak nak makan berat sangat sebab dah malam, tapi aku tewas... sekali lagi... LOL. sebab sedap weh! Kalau korang refer artikel aku sebelum ini ada aku highlight mengenai beberapa sajiannya yang sedap especially sambal sotong. So bila nampak waktu review haritu, terus aku ambil dan rasa, Yes masih sama dan masih sedap! 



Tapi bukan tu je yang sedap tau! Mostly semua sedap and aku nak tegaskan korang wajib cuba laksa dia. Fuhh terbaik! Untuk Ramadan akan datang, sebanyak lebih dari 60 menu sajian akan dihidangkan. Selain dari menu yang aku cakap tadi, terdapat juga pilihan lain yang panas-panas dan sedap seperti kambing bakar, teppanyaki, Nasi Briani, Ayam kalio, Kupang goreng pedas dan banyak lagi. 













Pelbagai Kemudahan 

Lugar De La Boda ini mampu memuatkan 1000 orang dalam satu masa dan mempunyai pelbagai kemudahan lain seperti ruangan solat, parkir yang luas serta dewan yang berhawa dingin dan selesa. Kalau korang tanya adakah aku akan recommend untuk berbuka disini, jawapan aku YA! 



Sama ada di Lugar De La Boda atau di Ambassador Putrajaya kedua-duanya terbaik dan mempunyai menu yang sama dan harga yang sama. Bezanya cumalah lokasi ya. So sekarang ni aku difahamkan tengah ada promosi , selagi tak close, better korang tempah sekarang! 


Harga Early Bird

Dewasa : RM59.00
Kanak-kanak : RM30.00

Harga Walk-in 

Dewasa : RM68.00
Kanak-kanak : RM38.00

Special Price

RM580 
1x meja (10 pax)

Lugar De La Boda 




Persiaran Prima Utama, Taman Puchong
Lot 65083, Persiaran Tasik Prima 4,
Lake Vista, 47100, Puchong

Tel : 016-6700471 (Sarah)
        016-3111074 (Zuraini)
        016-4318434 (Liana)
        016-6700473 (Atul)

Ambassador Putrajaya 



No 92, Jalan Perak Persiaran Diplomatik,
Presint 15, 62050 Putrajaya

Tel : 016-4318434 (Liana)
        016-6700473 (Atul)
        016-6700457 (Farah)
        016-6700471 (Sarah)
        017-2435297 (Fazlin)