Buka saja website, confirm akan terselit dengan pelbagai iklan yang kadangkala tidak senonoh, atau sebarang paparan yang berkemungkinan menganggu sensitiviti setiap pihak. Ini kerana pelayar web tersebut tak ada sebarang tapisan atau jaminan bahawa kandungannya selamat. 



Salam Web Selamat Dirasmikan 

Untuk itu, suka aku perkenalkan korang dengan Salam Web, sebuah pelayar web yang baru sahaja dirasmikan baru-baru ini. 




Aku sendiri berkesempatan untuk hadiri ke majlis pelancarannya yang diadakan di ibu kota dan sememangnya aku sendiri akan syorkan Salam Web kepada korang untuk pakai mulai sekarang! 

Pelayar Web Patuh Syariah Pertama Di Dunia 

Sebab apa? Salam Web telah diiktiraf sebagai pelayar web  atau web browser patuh syariah pertama di dunia.



Selain pengiktirafan tersebut,  Salam Web ini juga tersangatlah mesra pengguna dengan beberapa kelebihan dan aplikasi yang terdapat di dalamnya. 


Fungsi Salam Web 



Salam News : Fake news, sumber yang tak boleh dipercayai? Di Salam Web segalanya telah ditapis melalui fungsi Salam News. Yang pasti berita disini adalah lengkap dan dari sumber yang boleh dipercayai. 




Salam Chat : Bukan sahaja selamat dan diyakini, malah korang juga boleh berinteraksi dengan pengguna lain menerusi ruangan komen yang disediakan. 

Salam Protect : Haa inilah antara tunjang utama Salam Web! Menerusi kemudahan Salam Protect, segala isi kandungan yang dikhuatiri kandungannya seperti pornografi, menghina mana-mana pertubuhan atau sensitif dapat ditapis 



Salam Widget : Best thing about Salam Web ini semestinya adalah widget atau perantara yang ada padanya. Kalau korang nak tahu, di dalamnya terdapat waktu solat, arah kiblat dan juga kata-kata hikmat yang sentiasa dikemaskini. Mudah kan? Just make sure korang ada aplikasi Salam Web dan pergilah ke mana sahaja, ianya pasti membantu korang supaya tidak terleka 



Salam Sadaqah :  Menariknya lagi, Salam Web menggalakkan pengguna nya untuk melayari internet sambil beramal. Korang boleh bersedekah dengan menukar pengalaman internet harian korang kepada amal jariah. Bagus kan? 



So, selepas ini dah tahu nak buat apa kan? Sila lah download Salam Web dimana-mana peranti korang tidak kira website, android ataupun apple user kerana Salam Web adalah percuma! Malah suka untuk aku highlight kan pada ibu bapa yang khuatir anak-anak buka laman web yang tidak ketahuan, gunakan saja Salam Web kerana diyakini selamat! 

Untuk maklumat lanjut, layari https://salamweb.com/ms/

Walaupun Kuala Lumpur ni kita dah biasa panggil sebagai kota besar, kalau nak cari kerja yang ada gaji sedap kena cari kat KL, tapi sebenarnya bila dah stay lama KL ni kita pun tak tau apa lagi aktiviti yang kita boleh buat. 

Scoot Flight Pilihan Tepat Untuk Ke Kuala Lumpur 

Apatah lagi orang dari luar KL yang nak turun ke bandar besar ni nak bercuti. Actually banyak je tempat yang mungkin kita dah tau atau belum tau yang boleh kita pergi. So apa tempat yang best kat KL ni? 



Nah aku kongsikan kepada korang semua supaya korang ada aktiviti masa bercuti buat untuk orang KL ataupun orang dari luar KL. Jauh dari KL? nak naik flight? Korang boleh check out scoot flights nanti. Boleh turun dekat kat KLIA ye.


Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Sebagai seorang manusia ni kita takleh lari dari kejadian Sains. Sains sedikit sebanyak explain pasal camne sesuatu perkara itu berlaku. Kalau korang minat Sains korang wajib pergi ke Pusat Sains Negara yang dibuka pada tahun 1996 dan dirasmikan oleh Perdana Menteri pada ketika itu iaitu Tun Dr Mahathir bin Mohamad. Pameran sains kat sini dibahagikan kepada beberapa bahagian berbeza mengikut theme. 

Pusat Sains Negara



Konsep yang digunakan di Pusat Sains Negara adalah untuk menghubungkan penemuan saintifik dengan alam sekitar, nilai-nilai agama, ilmu dan lain-lain lagi yang berkaitan dengan aplikasinya dalam kehidupan seharian manusia. 



Bagi korang yang tak begitu minat subjek sains pun sure akan excited dengan cara-cara info sains dan teknologi disampaikan kepada uollss di pusat sains ini yang penuh dengan kreativiti. Silap-silap uollss minat pulak Sains lepas ni.

Taman Burung

Pernah dengar taman tasik Perdana KL tak? Kat sini ada Taman Burung yang luasnya adalah  20.9 ekar. Di sini, korang dapat tengok sangkar habitat burung-burung yang eksotik comes from around the world. 



Taman Burung Kuala Lumpur ini boleh dipecahkan kepada 4 zon yang berbeza. Korang dapat enjoy the scenery of burung-burung berterbangan bebas dalam Zon 1 dan Zon 2, di Zon 3 pulak merupakan habitat bagi burung-burung enggang, dan di zon yang terakhir sekali iaitu Zon 4 adalah tempat pertunjukan burung dan juga tempat pembiakannya. 



Lagi satu sebab kenapa korang kena melawat Taman Burung Kuala Lumpur ini adalah kerana ia merupakan yang terbesar di dunia. What are you waiting for bird lovers? Come and have fun!

Taman Rama-Rama 



Kepada peminat butterfly pulak korang boleh pergi ke Taman Rama-Rama yang ada di Taman Botani Perdana KL. Dengan keluasan 80,000 kaki persegi, taman rama-rama ini merupakan yang terbesar di dunia. Korang dapat usha sendiri lebih daripada 6000 spesis rama-rama yang wujud di sekitar tumbuhan eksotik yang dijadikan habitat haiwan yang agak cute ini. 

Walaupun ia merupakan taman yang dikhaskan untuk rama-rama tetapi terdapat juga haiwan lain di sini seperti unggas, penyu, ikan koi Jepun dan serangga eksotik. Selain daripada taman yang dipenuhi haiwan, taman rama-rama ini turut memiliki muzium yang mengumpulkan koleksi rama-rama dan serangga eksotik yang wujud di seluruh dunia. 



Kalau korang dah puas berjalan-jalan melihat haiwan-haiwan ini korang boleh singgah ke kedai cenderamata yang terdapat di pintu keluar untuk membeli spesimen kumbang dan rama-rama untuk dijadikan hiasan ataupun kenangan. Juga salah satu tempat yang boleh tambahkan lagi ilmu pengetahuan uollss tentang rama-rama dan kumbang.

Aquaria KLCC

Last but not least Aquaria KLCC yang terbesar di dunia terletak di dalam salah satu bangunan yang tertinggi di dunia, apa lagi sebab untuk korang tak datang ke sini? Rumah kepada lebih daripada 150 spesis hidupan laut. Yang menjadi main tarikan kat akuarium ini adalah ikan jerung, ular laut, kuda laut dan lain-lain lagi. Experience ke akuarium ini pasti akan menjadi experience yang sangat bermakna buat ahli keluarga korang. 




Selain daripada melihat hidupan-hidupan laut ini yang terbahagi dengan kaca akuarium, korang juga boleh menyertai program Diving with Sharks yang mana sekiranya korang memiliki lesen menyelam korang boleh mendekati jerung ini di dalam air, kalau tak ada lesen pun korang still boleh menyertai program Cage Rage di mana uollss akan dimasukkan di dalam sangkar yang akan diselamkan di dalam air.



Dont worry guys, sebab ikan jerung di akuarium ini telah dijinakkan dan selamat untuk didekati. Pengalaman yang pasti menyeronokkan! So apa tunggu lagi. So start dari sekarang cuba cari cheap flights to Kuala Lumpur.

Meskipun tirai 2019 baru sahaja dibuka, aku yakin ramai yang sudah merancang untuk mendirikan rumahtangga pada tahun ini. Tapi ramai juga yang masih confuse dekat mana lokasi sesuai untuk adakan majis perkahwinan apatah lagi mereka yang duduk di Lembah Klang. 

Dewan Perkahwinan Terbaik 2019 



Berdasarkan pemerhatian aku, kebanyakan bakal pengantin di Lembah Klang runsing memikikan lokasi majlis perkahwiann yang sesuai adalah disebabkan faktor

  • Kapasiti yang terhad 
  • Kemudahan yang tidak mencukupi
  • Pakej yang disediakan tidak lengkap 
  • Harga Yang Mahal 
  • Lokasi tidak sesuai 


Oleh itu, suka untuk syorkan pada korang pilih Orchard Villa yang terletak di Gombak, Kuala Lumpur. Dewan ini sebenarnya kelolaan syarikat katering terkenal, Felda D’Saji. 




Ramai dah sebenarnya yang memilih Orchard Villa ini untuk adakan majlis perkahwinan sebabnya pakej dan lokasi yang begitu menarik. Tak silap aku, dulu Hazama pernah adakan majlis perkahwinan disini. 

Sebab apa aku syorkan korang pilih Orchard Villa? 

Lokasi nya yang tenang jauh dari kesesakan ibu kota.  Yes! Aku rasa dekat Kuala Lumpur susah untuk korang jumpa lokasi dewan perkahwinan yang terletak bersebelahan sungai. Orchard Villa ni best! 



Tenang sebab masuk je dikelilingi pokok-pokok rimbun dan bunyi aliran air sungai. Pendek kata tak panas  lah kalau buat dekat sini. 

Kemudahan Yang Lengkap 

Ramai yang pilih dewan tapi ingat tak semuanya lengkap. Disini segala-galanya disediakan dari A sampai Z!  Bermula dari petugas RELA,  ruang parkir yang luas, kemudahan tandas dan surau, serta ‘holding room’  sememangya dibuat khas untuk keselesaan pengunjung. 

Katering Makanan Terbaik Di Malaysia 




Antara ‘kejayaan’ pelaksanaan sesuatu majlis perkahwinan itu adalah bergantung pada masakan yang disediakan. Jujur aku cakap selama beberapa tahun aku makan masakan yang dimasak oleh katering Felda D’Saji tak pernah mengecewakan. Semuanya sedap-sedap belaka dan sentiasa mendapat pujian! 







Pakej Perkahwinan 

Mesti korang nak tahu kan apakah pakej perkahwinan yang disediakan oleh pihak Felda D’Saji?  Dengan pakej serendah RM18,000 korang boleh dapatkan segala-galanya! Ya! Korang tak perlu pening kepala okay sebab dorang dah sediakan pakej asas. 







Tapi untuk add-on dorang sedia je menanti dan tersedia dengan pelbagai pilihan. 

Antara kelengkapan pakej tersebut termasuklah : 

  JENIS HIDANGAN
Makanan dan Minuman dihidang secara BUFFET atau DOME

 MASA MAJLIS ( dibahagikan kepada dua (2) sesi :-
Sesi Satu ( 1 ) Majlis Makan Tengahari - 11:00 Pagi
 Sesi Dua ( 2 ) Majlis Makan Malam - 06:30 Petang hingga 11:30 Malam

 TAMBAHAN HIDANGAN DI MEJA “HI-TABLE”
Hidangan Khas tambahan tiga (3) hidangan di meja hi-table (meja pengantin) ditentukan oleh Chef Felda D’saji.

MEJA KHAS
Penyediaan empat (4) set meja berhidang heated dome untuk tetamu khas lengkap Sarung Kerusi, Riben Kerusi, Alas Meja Bulat, Overlay dan set peralatan sajian. Tambahan meja berhidang akan di caj RM150.00 setiap satu meja) *maximum enam (6) meja*

 MEJA HI-TABLE & HIASAN
Hiasan dan gubahan bunga untuk hi-table dengan bilangan maksima 10 pax.
“ Chair Cover and Ribbon “ untuk semua kerusi tetamu majlis tertakhluk kepada warna yang kami ada sahaja.

BASIC PELAMIN & HIASAN
Penyediaan “Basic” Pelamin oleh kontraktor yang telah dilantik oleh Felda D’Saji Sdn Bhd hingga 03:30 Petang
- Asas Pelaminan @ Wedding Dias

- Bunga Segar Meja Pengantin
- Bunga Segar Untuk Rostrum
- Hiasan Kain Tepi Pentas ( Scallop )


PRAMUSAJI
Setiap majlis akan di uruskan oleh pramusaji yang lengkap beruniform dan berpengalaman dalam industri makanan

 TIGA (3) TINGKAT KEK PERKAHWINAN
Tiga (3) tingkat kek Dummy kek perkahwinan untuk aturcara memotong kek perkahwinan bagi menyempurnakan aturcara majlis perkahwinan.

SESI “ FOOD TASTING “
Bagi memberi kepercayaan dan kepuasan kepada pelanggan, satu sesi “ Food Tasting” untuk
10 orang disediakan selepas 50% bayaran diterima oleh pihak Felda D’saji Sdn Bhd.

SESI RAPTAI ( ditetapkan seperti berikut )
Satu sesi raptai akan diadakan pada hari yang sama sebelum majlis berlangsung untuk memastikan majlis berjalan lancer seperti yang telah dirancang. Sekiranya sesi raptai selain hari majlis surcaj sebanyak RM 500.00 dikenakan.

KERUSI, MEJA DAN KAUNTER BUFFET
Penyediaan Kerusi Dewan, Meja Tetamu dan Kaunter Buffet berserta alas meja dan alas kerusi secukupnya dengan hiasan secara Basic Dekorasi.

BILIK PERSALINAN
Sebuah Bilik Persalinan untuk persediaan pengantin (1 BILIK)

PUBLIC ADDRESS” (PA SISTEM & ROSTRUM)
Basic “public Address” ( Sistem P.A ) dan rostrum untuk kegunaan jurucara majlis perkahwinan bersama lagu-lagu pengantin baru dimainkan melalui CD dengan kebenaran berbayar dari MACP (Music Author’s Copyright Protection) dan PPM ( Public Perfomance Malaysia).

 TEMPAT LETAK KERETA
Tempat letak kereta secara pecuma untuk semua tetamu dengan kawalan keselamatan unit (RELA)

Menarik kan pakej yang disediakan? Banyak lagi sebenarnya, untuk itu korang kena hubungi sendiri pihak Felda D'Saji. Aku dah beberapa kali ke sini dan memang puas hati, Highly recommend untuk korang abadikan detik bersejarah di sini!

Untuk maklumat lanjut : 

ZAIDI ABU BAKAR - 019 - 2974800 
CHE NOR HIDAYU CHE RAHIM -  012 - 921 4691






Siapa yang duduk di Kuala Lumpur, aku berani cakap kebanyakannya akan buntu memikirkan di manakah dewan perkahwinan yang terbaik dengan menyediakan segalanya. 

Dewan Besar Tun Rahah Lengkap Dengan Pelbagai Kemudahan 



Jawapannya , adalah Dewan Besar Tun Rahah! Berdasarkan tinjauan aku sendiri ke sana. Dewan Tun Rahah yang terletak di Menara Yayasan Tun Razak, 200, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur, sememangnya lengkap dengan pelbagai kemudahan yang disediakan.

Lokasi Mudah Akses 

Meskipun lokasinya berada di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur, apa yang aku boleh cakap disini mudah untuk akses terutamanya masalah parkir. Sebab apa? First terletak walking distance je dari MRT Tun Razak Exchange (TRX) lebih kurang 10 minit perjalanan dan landmark nya pula berhadapan dengan Plane In The City .Aku sendiri jalan kaki ke sini. 



Parking?  Jangan risau di dalam bangunan ini penuh dengan kawasan parking so tidak perlu risau. Kemudahan lain seperti tandas dan surau juga begitu selesa! 

Okay berbalik kepada Dewan Tun Rahah didalamnya berhawa dingin dan tak perlu risau hujan panas bagai ya! Baru-baru ini pula,  pelakon baharu yang juga adik kepada Syatilla Melvin, Syida Melvin telah melangsungkan perkahwinan bersama anak Allahyarhamah Iron Lady Malaysia, Datuk Wira Dr. Maznah Hamid  Pasangan mempelai ini telah memilih Dewan Tun Rahah kelolaan Felda D’Saji sebagai lokasi dan katering pilihan mereka. 





Felda D’Saji Katering Terkenal Di Malaysia 

Bercakap mengenai Felda D’Saji, rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi kerana katering ini merupakan salah satu syarikat katering yang terkenal di Malaysia. Tidak hairanlah mereka mempunyai lebih dari 5 dewan yang menawarkan pelbagai pilihan jenis acara untuk di cater. 

Masa resepsi Syida dan Syafiq baru-baru ini, mereka telah memilih  Malam Bollywood sebagai tema resepsi. Oleh itu segala-gala persiapan baik dari segi makanan, hiasan dewan dan pakaian tetamu yang hadir bertemakan Bollywood.Meriah weh! 












Makanan yang disediakan cukup sedap sememangnya berselera setiap pengunjung yang menikmati hidangan. 




Dewan Tun Rahah mampu memuatkan lebih dari 700 orang  dalam satu masa jadi tak perlu risau sekiranya dewan ini terlalu kecil ya. 



Mengenai pakej perkahwinan D’Saji pula, dengan satu harga korang boleh dapatkan segala-galanya. Haa so takde la runsing nak cari itu ini. Pakej pula serendah RM35,000 termasuklah : 

JENIS HIDANGAN
Makanan dan Minuman dihidang secara BUFFET atau DOME

MASA MAJLIS ( dibahagikan kepada dua (2) sesi :-
> Sesi Satu ( 1 ) Majlis Makan Tengahari 11:00 Pagi
> Sesi Dua ( 2 ) Majlis Makan Malam 
06:30 Petang hingga 11:30 Malam


TAMBAHAN HIDANGAN DI MEJA “HI-TABLE”
Hidangan Khas tambahan tiga (3) hidangan di meja hi-table (meja pengantin) ditentukan oleh Chef Felda D’saji.

MEJA KHAS
Penyediaan empat (4) set meja berhidang heated dome untuk tetamu khas lengkap Sarung Kerusi, Riben Kerusi, Alas Meja Bulat, Overlay dan set peralatan sajian. Tambahan meja berhidang akan di caj RM200.00setiap satu meja)*maximum sepuluh (10) meja*.

MEJA HI-TABLE & HIASAN
Hiasan dan gubahan bunga untuk hi-table dengan bilangan maksima 10 pax.
“ 
Chair Cover and Ribbon “ untuk semua kerusi tetamu majlis tertakhluk kepada warna yang kami ada sahaja.


BASIC PELAMIN & HIASAN
Penyediaan “Basic” Pelamin oleh kontraktor yang telah dilantik oleh Felda D’Saji Sdn Bhd.
page2image3956608page2image3954496
hingga 03:30 Petang

 KARPET MERAH
Laluan karpet merah ke pelamin dan hi-table.

TIGA (3) TINGKAT KEK PERKAHWINAN
Tiga (3) tingkat kek Dummy kek perkahwinan untuk aturcara memotong kek perkahwinan bagi purnakan aturcara majlis perkahwinan.

PRAMUSAJI
Setiap majlis akan di uruskan oleh pramusaji yang lengkap beruniform dan berpengalaman dalam industri makanan

SESI “ FOOD TASTING “
Bagi memberi kepercayaan dan kepuasan kepada pelanggan, satu sesi “ Food Tasting” untuk-10 orang disediakan selepas 50% bayaran diterima oleh pihak Felda D’saji Sdn Bhd.

SESI RAPTAI ( ditetapkan seperti berikut )
Satu sesi raptai akan diadakan pada hari yang sama sebelum majlis berlangsung untuk memastikan majlis berjalan lancar seperti yang telah dirancang. Sekiranya sesi raptai selain hari majlis surcaj sebanyak RM500.00 dikenakan. Pindaan tertakhluk dari masa ke masa.

  KERUSI, MEJA DAN KAUNTER BUFFET
Penyediaan Kerusi Dewan, Meja Tetamu dan Kaunter Buffet berserta alas meja dan alas kerusi secukupnya dengan hiasan secara Basic Dekorasi.

GERBANG PERKAHWINAN
Standard Gerbang Perkahwinan disediakan bagi mengalu-alukan kedatangan tetamu dan pasangan pengantin.

BILIK PERSALINAN
3 Buah Bilik Persalinan untuk persediaan pengantin 2 bilik dan 1 bilik menunggu VIP (3 BILIK)

 PUBLIC ADDRESS” (PA SISTEM & ROSTRUM)
Basic “public Address” ( Sistem P.A ) dan rostrum untuk kegunaan jurucara majlis perkahwinan bersama lagu-lagu pengantin baru dimainkan melalui CD dengan kebenaran berbayar dari MACP (Music Author’s Copyright Protection) dan PPM ( Public Perfomance Malaysia).

 LCD PROJEKTOR & WHITE SCREEN
Penggunaan 1 Unit “ White Screen” & LCD Projektor dan LCD TV 6 unit sepanjang majlis berlangsung

TEMPAT LETAK KERETA


Aku memang highly recommend tempat ni! So untuk korang yang nak dapatkan pakej terbaik ini, boleh lah hubungi 



ZAIDI ABU BAKAR - 019 - 2974800 
CHE NOR HIDAYU CHE RAHIM -  012 - 921 4691

MUHAMMAD RUDDY SELONG (Supervisor) 
 019 - 285 1692 
PEJABAT  03 – 2698 8302