Baru-baru ini, aku terpaksa Work From Home (WFH) disebabkan tempat yang aku main gym ada kes positif COVID-19. 


Walaupun tak ada simptom, tapi sebagai langkah pencegahan, bos aku suruh buat ujian Swab (Swab Test) COVID-19 dan kerja dari rumah je sebagai langkah-langkah pencegahan. Perlu diingatkan sekarang ini ada kes yang tanpa simptom, dan ada yang dua tiga kali buat ujian barulah disahkan positif.

Pengalaman Swab Test

Memang bahaya! Apatah lagi masa aku taip entry ini jangkitan wabak COVID-19 dalam negara mencatat angka tertinggi sejak Mac lalu iaitu sebanyak 869 kes. Jadi disebabkan aku pernah buat ujian ini, aku nak kongsikan sedikit pengalaman dan juga hasil keputusan. 

Jenis Ujian COVID-19

Untuk ujian pemeriksaan COVID-19 ini ada dua iaitu  ujian “Rapid Test” untuk mengesan antibodi dan RT-PCR.  Jujur cakap harga untuk RT-PCR ini agak sedikit mahal berbanding Rapid Test sebabnya Rapid Test lebih kepada mengenalpasti antibodi yang terbentuk akibat daripada tindak balas sistem imuniti badan terhadap jangkitan virus. Ujian RT-PCR lagi bagus sebab dapat kesan terus jangkitan virus. 

Harga Ujian Swab Test

Walaupun mahal, tetapi lebih tepat tau! Ada beberapa harga berbeza yang ditawarkan oleh klinik kerajaan dan juga swasta.  Untuk  harga swab test di hospital kerajaan, aku difahamkan kalau korang mempunyai simptom COVID-19, tiada sebarang bayaran akan dikenakan. Tetapi kalau korang saja nak buat test, ada yang cakap harganya adalah RM150, perlu menunggu giliran serta bergantung kepada berapa jumlah pesakit pada hari tersebut.

Since kena tunggu panjang dan sebagainya, aku dah survey harga RT-PCR di klinik swasta dan juga hospital. So far ada yang harga memang dah fixed dari dulu, ada yang walk-in , kena buat tempahan dan ada juga yang lebih mudah iaitu buat ujian swab test secara drive-thru. Oh tetapi ada juga yang buat harga berkumpulan, korang kena pandai survey! 


Memandangkan aku nak cepat, aku pilih MSU Medical Centre Shah Alam. Nasib boleh claim! hahaha thank you boss! 

Harga RT-PCR Swab Test Hospital Swasta 

  • MSU Medical Centre Shah Alam (Drive-Thru & Walk In) - RM388
  • Sunway Medical Centre (Kena Buat Appointment & Walk In) - RM300
  • Pantai Hospital (Drive Thru) - RM???
  • KPJ Selangor (Park & Swab) - RM388
  • Klinik Najat (Drive Thru) - RM388
  • Columbia Asia - (Appointment) - RM380
Simptom COVID-19 
  • demam
  •  batuk
  •  sesak nafas 
  • sakit tekak
  • kesukaran bernafas
Mesti ramai yang tertanya sakit ke tak kan? Macam mana proses dia? Mula-mula korang kena isi borang nyatakan maklumat diri, ada kontak rapat dengan mana-mana kluster tak dan juga ada pergi ke kawasan yang disyaki kes covid-19 ke tak? Selepas dah isi borang, of course lah kena bayar dan tunggu giliran untuk buat pemeriksaan. Just drive je senang! 

Tak Sakit Pun! 

First, dia akan buat di hidung dan korang kena dongakkan kepala. Masa itu, dia akan masukkan alat swab ke dalam hidung dan pusing 360 darjah untuk dapatkan sampel. Bagi aku time tu dia macam perit sikit la macam air masuk ke hidung secara tak sengaja. Haa macam itu lah rasa dia! 


Kemudian dia akan masukkan alat swab yang lain ke dalam mulut dan jolok sehingga ke hujung tekak. Tak sakit pun cuma tersedak sikit itu yang berair mata. Mana-mana korang tengok air mata dorang keluar tu kadang bukan sebab pedih tapi kesan daripada jolokan itu. 

Seterusnya korang boleh balik terus dan tunggu keputusan ujian. Macam aku, kurang dalam masa 24 jam MSU Medical Centre hantar keputusan. Dan diorang akan hantar melalui email atau pun boleh self  collect. 

Untuk macam kes positif, diorang akan terus call korang dan mungkin masa itu korang akan bersedia packing baju dan ambulans akan ambil korang macam yang kita selalu tengok. 

klik untuk tengok proses ujian COVID-19!


So itu je lah antara yang aku ingat dan hasil ujian aku Alhamdulillah Negatif!! 



Pesanan untuk korang jaga diri baik-baik, banyakkan minum air dan yang pasti jaga jarak sosial, pakai mask sentiasa okay? 



Agak cliche kalau aku cakap hotel selesa dan seangkatannya. Nama pun hotel, of course akan bagi yang terbaik bukan? 


Sambungan entry yang lalu, seperti yang mana korang tahu or baru tahu, baru-baru ini aku dan rakan-rakan yang lain sempat buat road trip ke Penang. 




3 Tempat Yang Best Di Penang!

This year kiteorang decide untuk travel dalam negara memandangkan COVID-19 masih berleluasa. Kenapa kiteorang pilih Penang? Sebabnya dekat sini ada pelbagai tempat menarik! Sebelum ini aku pernah kongsikan entry tempat menarik di Penang dan juga tempat makan sedap di Penang beberapa tahun yang lalu. 


Untuk trip kali ini, kiteoran nak explore hidden gems yang ada dekat sana yang mana aku sendiri tak pernah jejak! Mungkin akan ada yang anggap tempat ni macam biasa or tak nak pergi, but trust me once korang ke Penang tempat-tempat ini at least pernah berada dalam senarai jelajah korang. 

The Habitat Penang 




Yang pertama adalah The Habitat yang terletak di atas Penang Hill atau juga dikenali Bukit Bendera. Untuk ke atas, semestinya korang kena naik tram. 

Pemandangan dari dalam tram 

Terdapat dua pilihan iaitu normal lane dan juga fast lane. Macam kiteorang ambil fast lane untuk potong Q. Kalau dulu, tram dia agak perlahan, sekarang dah maju and laju je naik ke atas. 

Kalau korang rasa rugi ambil fast lane, better fikir dua kali sebab korang akan bersyukur gila kalau beli fast lane especially waktu turun! 


Back to the Habitat, aku difahamkan ianya merupakan kawasan hutan simpan yang tersimpan pelbagai khazanah flora dan fauna. Menariknya di sini adalah Forest Bathing. Aku percaya mesti kebanyakan daripada korang first time juga dengar same goes to me! Kalau korang ada rasa stress, nak cari ketenangan wajib datang ke The Habitat dan cuba Forest Bathing. 

orang suruh hayati, dia betul-betul hayati sampai tertidur!


yang sebelah ni siap berdengkur! kah!kah!

Berharga RM138 termasuk dengan tiket fast lane, korang akan baring, belajar teknik pernafasan, menghayati alam dan banyak lagi. Pendek kata sangat best! Plus tour guide dekat sini akan turut ajar korang pelbagai aktiviti lain selain turut menerangkan beberapa fakta yang ada di habitat. 





Selain itu, jangan lupa cuba menaiki giant swing dan juga menara tinjau yang mana korang mesti terpegun dengan keindahan panorama Penang di atas Penang Hill! 

Trivia The Habitat 

  • Kalau nak buat aktiviti Forest Bathing, minimum 6 orang dalam 1 session yang mana akan diadakan hanya pada Jumaat-Ahad
  • Better datang awal pagi termasuklah hanya untuk Penang Hill
  • Make sure makan siap-siap dekat atas tempat makan agak limited
  • Selain menikmati pemandangan , aktiviti lain seperti zip line pun korang boleh try. Harga adalah tambahan untuk aktiviti ini 
The Top Penang 

Dulu aku tertanya juga macam mana The Top yang hangat diperkatakan ini. Bila dah naik, aku kagum kejap and tertanya kenapa tak naik awal-awal dulu. Rupa-rupanya disini ada macam-macam tarikan. Boleh dikatakan seluruh bangun KOMTAR ini mempunyai tarikannya tersendiri. 






Pada tingkat bawah, terdapat pelbagai muzium antaranya seperti Muzium Durian, Muzium Penang, Penang Boutique Aquarium dan banyak lagi! Nak explore semua memang kena duduk seharian. 




Berbalik pada The Top, dekat atas ini ada pelantar kaca yang korang boleh pijak dan tengok view bawah dan tidak dilupakan pemandangan yang cukup cantik di atas ini. 







Bukan itu sahaja, dekat atas ini korang boleh lepak layan jamming atau kalau rasa lapar nak makan yang ala-ala fine dining, boleh juga makan dekat sini. 



Aku recommend kan korang datang pukul 5 ke atas sebab view dia sangat cantik! 

Trivia The Top 

  • Mempunyai 68 tingkat 
  • Laluan udara melengkung pertama di dunia 
  • Lebih dari 18 tarikan 
  • Harga tiket RM68 bagi Dewasa dan RM48 bagi kanak-kanak 

Entopia Penang


To be honest, aku tak nak pun datang sini. Yer la sebab mula-mula aku ingat Entopia ini macam typical tempat untuk budak-budak yang mungkin ada rama-rama je. Sekali dah masuk fuhh!! Besar dan uniknya weh! 






Bukan sahaja menempatkan ribuan rama-rama, pelbagai reptilia tetapi dalam entopia pun ada macam tunnel sejarah yang menempatkan pelbagai fakta menarik khususnya mengenai rama-rama. Korang suka bergambar? No worries! 




Dalam ni banyak spot untuk ambil gambar termasuklah terowong lampu LED ini dan juga bergambar bersama si rama-rama yang terbang bebas di dalam Entopia ini. 





Tenang sekejap bila masuk dalam ini sampai tak sedar hampir 2  jam juga aku dan yang lain-lain teroka tempat unik ini. 

Trivia Entopia Penang 

  • Tiket masuk berharga RM49 tapi aku difahamkan sekarang ada diskaun yang mana untuk masuk cuma RM39
  • Nak masuk dalam ni tak payah pakai fesyen or berjaket bagai sebab agak panas ya sesuai dengan habitat haiwan-haiwan di dalamnya 
  • Selepas masuk Entopia,  jangan lupa singgah beli pulut bakar kira-kira 200 meter dari sini betul-betul di hadapan roundabout utama. Sedap dan dimasak panas-panas! 
3 tempat je tapi cerita dia macam 30! hahaahah best ye tempat-tempat ini, make sure korang masukkan dalam bucket list korang. 

Anyway kiteorang tak akan sampai ke sini kalau tak sewa kereta yang selesa dari Hertz Malaysia! Next entry aku nak kongsi dengan korang hotel best di Penang, sesuai sangat untuk family! 


Sekalung penghargaan 

- Hertz Malaysia 
- Tanjung Point Residence 
- Tourism Malaysia Northern Region 

Masa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari itu aku percaya mesti korang buat something yang tak pernah buat orang terlebih rajin kan?