Perasaan yang bercampur baur apabila aku pergi ke Setia City Mall Shah Alam baru-baru ini. Gembira sebab mall ini mula hidup dan orang ramai mula membeli belah barang keperluan.


 
Berita baik untuk penggemar Coolblog! Bersempena dengan sambutan Hari Malaysia,Coolblog dengan bangganya mempersembahkan Hero Malaysiaku yang menampilkan rasa tempatan Malaysia sebagai penghormatan kepada petugas barisan hadapan atas pengorbanan dan usaha mereka dalam memerangi wabak COVID-19.


Aku yakin ramai yang gembira dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri yang menyatakan bahawa Kuala Lumpur dan Selangor kini berada dalam Fasa 2. 

via Flickr Mohamad Iqbal

Baru-baru ini, ada orang whatsapp aku nak minta tolong war-warkan kepada orang ramai mengenai perniagaan keluarganya.



Macam yang korang tahu, aku masih jalankan review secara percuma buat peniaga-peniaga yang nak promosikan produk diorang di sosial media. Ini termasuklah buat rakan media aku yang nak minta tolong promote produk dia. 


Aku berani cakap rata-rata yang baca ini mesti pernah makan Croissant dan cempedak bukan? Tetapi korang pernah tak makan kesemua bahan utama ini digabungkan menjadi satu? Mesti tak! 


Biarpun negara baru sahaja menyambut Hari Kebangsaan yang ke 64 baru-baru ini, namun semangat kemerdekaan itu masih membara buat rakyat Malaysia apatah lagi pada 16 September kelak kita akan menyambut Hari Malaysia pula.


Hari ini, realme Malaysia berbesar hati melancarkan model terbaharu telefon bimbit mereka, realme GT Master Edition selain turut mengumumkan pelancaran lagu baru untuk jenamanya yang berjudul 'Kena Check', dengan kerjasama artis hip-hop pemenang anugerah Joe Flizzow dan bintang rap muda, Hullera serta rapper berhijab yang terkenal, Bunga. 



31 Ogos 2021 negara menyambut Hari Kemerdekaan negara yang ke 64 guys! Walaupun dalam norma baharu, ia bukanlah alasan untuk kita tunjukkan semangat patriotik masing-masing dan mengenang kembali jasa pejuang terdahulu bukan? 



Tak dinafikan sebelum ini ramai yang bertanya dekat aku, guna produk apa? Minum produk apa untuk kulit bersih dan cantik? Aku bersyukur sebab dilahirkan dengan kulit yang hampir sempurna sedangkan orang lain mempunyai masalah tertentu.


Korang tengah cari laptop yang ringan , laptop yang murah dan bersaiz kompak? Apa kata dapatkan realme book yang kini tiba di pasaran Malaysia. Kalau korang nak tahu ini adalah cubaan pertama realme untuk  meneroka ke dalam segmen komputer riba. 


Zaman sekarang, dengan COVID-19 nya aku percaya ramai yang hilang pekerjaan dan adik-adik yang lepasan SPM pun confuse tak tahu nak kerja apa dan sambung pelajaran di mana. 

Pejam celik rupanya dah masuk bulan 8 secara tak langsung dah berbulan-bulan juga kita duduk di rumah mematuhi arahan kerajaan sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berfasa. 


Sehari sebelum penyanyi popular Siti Sarah Raissuddin meninggal dunia, aku macam terdetik rasa tak sedap hati. Sebelum tidur, aku mengharapkan akan ada keajaiban buat penyanyi ini. 



Siapa pencinta kucing, korang boleh sambut hari kucing bersama dengan si comel kesayangan korang pada 8 Ogos 2021! 


Aku boleh cakap kebanyakan filem tempatan sudah bangkit daripada kegagalan filem terdahulu yang mana sebelum ini pernah dikritik hebat. Baik dari segi barisan pelakon mahupun sinematografi, segala aspek menjadi kecaman penonton.


Feli Stacy Paimin atau lebih mesra dengan nama pentasnya – CICI, berusia 15 tahun, merupakan seorang penyanyi yang aktif dan terlibat dalam industri hiburan & muzik tanah air sejak umur 8 tahun . Cici berasal dari Kundasang, Sabah dan bersekolah di Sekolah Seni Malaysia Sabah. Beliau membawakan genre muzik Balada, Pop & Rock.


Puas adalah single kedua Ramayan yang telah dipetik daripada album penuh mereka yang pertama, Di Persiaran Cakrawala, selepas single pertama mereka, Lamunan Anak Bulan, dirilis pada 1 Mei 2020, diikuti oleh pelancaran album Di Persiaran Cakrawala pada 22 Januari tahun ini.


Bukan prank tetapi memang betul Restoran Marrybrown adakan jualan promosi 'Buy 1 Free 1' Nasi Lemak Marrybrown. 


Buat korang yang baca blog aku mesti tahu sepanjang PKP ini aku ada buat review secara percuma buat peniaga-peniaga kecil yang memerlukan bantuan dari segi promosi. 




Bantu Ibu Cari Pendapatan 

Alhamdulillah, sambutan yang diterima sangat mengalakkan sampai aku terpaksa tangguhkan seketika termasuklah buat review adik ini. Kalau nak tahu, adik ini antara yang terawal mesej aku minta tolong untuk review bisnes ibu dia yang ada buat jualan makanan dalam pantang. 

Tetapi dia lost contact kejap sampailah baru-baru ini dia mesej balik. Beria minta maaf katanya sebab tak ada internet. Pada awalnya aku macam was-was juga, budak ini nak prank aku ke? Sampailah dia tanya aku step nak minta review bagai. Barulah aku percaya then bagi details, katanya ini pertama kali nak minta orang review. 

Jual Makanan Pantang Sedap!

Disebabkan untuk review di blog aku kena minta makanan, dia pun beri dua produk iaitu Peria Crispy dan Garlic Crispy. Masa itu, banyak kali dia tanya aku betul ke aku nak kedua-dua produk ini sebab dia risau aku tak makan. 

Aku memang tahu yang peria crispy ini memang sedap sebab selalu order dekat mamak. Yang Garlic Crispy ini aku dah lama sangat tak makan dah lupa apa rasa dia jadi aku cakap nak yang itu juga. Jadi bila dah sampai semua, aku pun cubalah rasa. 

RM20 Sebalang 




Penyudahnya Garlic Crispy itu habis aku makan seorang hanya dalam masa beberapa hari. Housemate aku pun pelik apa benda yang aku selalu makan campur dengan nasi bagai. Memang sedap guys! Kalau tak silap aku, ibu dia merupakan ejen bagi jenama ini. Harganya cuma RM20 sebalang. 

Berbalik pada kisah adik ini, rupa-rupanya dia senyap-senyap je tolong ibu dia untuk review. Aku baru dapat tahu yang umur nya baru dalam tingkatan 2/3 macam itu. Lagi yang membuatkan aku terharu, ibu dia baru je berpisah dengan bapanya dan dia pun ada adik yang masih kecil. 

Ramai Prihatin 

Kesian aku baca kisah keluarga diorang ini. Jadi aku pun saja la kongsikan dekat Twitter. Alhamdulillah ramai juga yang Retweet dan tak silap ada juga yang nak beli produk-produk jualannya. Selain daripada makanan dalam pantang, ibu dia ada juga jual tuala dan beberapa produk lain. 




Aku rasa mungkin ada yang mengenali ibunya. Jadi untuk korang yang nak support, jom beli produk-produk diorang! 

Whatsapp : wa.me/60176575102 

Siapa yang follow aku punya Twitter mesti tahu, hampir sebulan lebih aku ada masalah tidur. Pernah suatu hari itu, aku tidur hanya selepas Subuh itu pun disebabkan aku paksa dan kebetulan memang dah penat sangat bersengkang mata. 


Siapa dah vaksin kita geng! Tidak kiralah vaksin apa pun sekali korang dapat yang paling penting pastikan diri sudah pun divaksin dan lebih cepat kita dapat hidup seperti normal. 

Bukanlah tidak menghormati mereka yang menolak vaksin, tetapi dengan cara ini sedikit sebanyak mampu mencegah penularan wabak COVID-19 dalam negara kita yang sudah pun mencapai lebih daripada 1 juta kes. 

Untuk korang yang sudah divaksin, ini ada berita baik untuk korang sebab kalau nak tahu sekarang sudah banyak jenama dan kedai yang mengadakan promosi kempen vaksin. Betul! Ada diantaranya hanya memerlukan korang mendapat dose pertama dan tidak kurang juga memerlukan dose yang selengkapnya. 

Promosi Vaksin 

Cara untuk dapatkan promosi ini? Pergi sahaja ke mana-mana cawangan kedai di bawah dan tunjukkan kad vaksin korang di dalam mysejahtera, its done! Jom tebus promosi sekarang sementara stok masih ada peluang.
  • llaollao


  • Churrito's 


  • Dont Yell At Me 


  • Jibril 

  • Souka 

  • The Brew Crew


  • Soyya 


  • MyLaksa

  • Memang Meow 


  • OldTown White Coffee


  • Dominos Pizza


  • MyKori
  • Komugi 


  • San Francisco Coffee


  • Tedboy Bakery 


  • Meat Cartel BBQ


  • The Manhattan Fish Market 


  • 7-Eleven 


  • Restoran Temerloh Catering (Sehingga 1 Ogos 2021)


  • Focus Point

  • Kenny Rogers Roaster 

  • Street Churros


  • Nando's 

  • Cool Blog (Sehingga 31 Julai 2021)


  • Cornery Popcorn





Kalau masuk office, Subway adalah pilihan aku hampir setiap kali lunch. Sebabnya aku rasa time kerja je yang boleh diet, kalau dekat rumah babai! Pantang nampak itu ini, beli pastu makan. Tak beli mesti masak. Adoii bila nak datang semangat ni! 




10,000 Subway Percuma Kepada Frontliners & Sukarelawan

Okay bercakap Subway, bermula pada 7 Julai sampai 14 September 2021, diorang akan beri 10,000 sandwich Subway kepada semua frontliners dan sukarelawan yang bertugas di pusat pemberian vaksin (PPV) seluruh negara. 

Subway Rendang Terbaharu 




Pemberian ini sebenarnya serentak dengan menu terbaharu Subway- Rendang Sub yang kini berada di semua cawangannya. Aku dah rasa menu terbaharu Subway ni, sedap! Cuma aku nasihatkan korang untuk campur juga dengan pelbagai sos lain, baru mantap. 




Berbalik pada sumbangan tadi, sebenarnya Subway dah pernah buat perkara yang sama pada Ramadan tahun lalu. Selain itu, untuk menggalakkan korang yang duduk di rumah, Subway turut menganjurkan peraduan kongsi “Rendang Nation Anthem” di Faceook. 500 pemenang yang kongsi peraduan tersebut dengan caption How Rendang Can Unite Us All” yang kreatif akan memenangi voucher foodpanda RM100. 

Tamat 24 Ogos 

Peraduan tersebut telah pun bermula dan akan tamat pada 24 Ogos 2021.  Pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos nanti di Facebook Subway Malaysia.  Jangan lupa join tau!