Senarai Blogger Yang Mempunyai Perniagaan 2021

Hampir setahun sebenarnya dunia berhadapan dengan penularan wabak COVID-19. Kalau ikutkan dah lebih setahun pun cuma Malaysia yang mungkin bernasib baik agak lambat dijangkiti wabak ini. 




Disebalik wabak tersebut, ramai diantara kita termasuk aku dan rakan-rakan yang mengalami masalah kewangan, kehilangan pekerjaan dan membuat keputusan untuk berniaga.  So far, aku suka tengok bila kawan-kawan berniaga dan bila aku pun berniaga diorang turut membantu dengan membeli produk jualan. 

Jadi di kesempatan ini, aku nak berkongsi mengenai senarai rakan-rakan blogger yang menjalankan perniagaan secara atas talian dan juga mempunyai kedai fizikal di beberapa kawasan di seluruh negara. Artikel ini adalah bersifat terbuka jadi mana-mana rakan blogger yang ada berniaga tetapi aku lupa nak tulis harap nanti sila maklumkan ya boleh aku kemaskini. 

Kepada rakan-rakan yang berniaga, semoga maju jaya dan terus cekal menghadapi sebarang ujian yang melanda. Semoga bermanfaat! 




Senarai Blogger Yang Menjalankan Perniagaan 2021 (Sila klik pada nama untuk ke laman Instagram/Facebook diorang) 

  1. Khai Artzfar  (Kerepek Ubi Pedas, Social Media Strategist) 
  2. Feeqsays & Fatin Bella ( Dendeng Cik Midah) 
  3. Sizzling Suzai (Sambal Jawa Chef Suzai) 
  4. Mawardi Yunus (Young Living, Minyak Bidara) 
  5. Bebelan Cik Min (Young Living, Shaklee, MCS) 
  6. Mek Onie (Selendang Ameera Zaini) 
  7. Pena Berkala (Rielkies) 
  8. Bro Framestone (Tauhu Bergedil) 
  9. Neyra Shazeyra (Personal Shopper, Social Media Strategist) 
  10. Shuhaida Kabdy (jus minuman, Burger & Daging Segar)
  11. Ainy Zain (Keropok Lekor) 
  12. Ady Budika (Perunding Takaful & Perunding Unit Amanah) 
  13. Hans Hanis (Pengedar Public Gold)
  14. Misz Ella (Daging Harimau Menangis) 
  15. Uncle Zuan & Bella Enveeus (Aneka Biskut)
  16. Bella Jamal (Ebook/buku Masakan, MCS)
  17. Mariam As-Siddaqah (Burger) 
  18. Aqalili Azizan (Chingu Topokki & Socks @socksitmy)
  19. Miera (influencer marketing / drop ship for Gaaya KL)
  20. Myatika Addin (Mouthgasm Crunchy/Aducktive Cornflakes/Rielkies)
  21. Amalina Nadri (Inner Cap Dagu)
  22. Henry Lee (Kohikulture Cold brew coffee & tea)
  23. Anakdenesor (art&craft)
  24. Bae Roslan (Mr Kiwi, MCS, Sugar Gold, Others -Shopee)
  25. Shalimar Yusof ( Tempahan Jutebag)
  26. Sebrinah Yeo (Nuskin weight & health consultant)
  27. Illya LeYa & Otomen Taro (LF Outlets/Rielkies/Cookies)
  28. Marshaliza ( Norwex Consultant,Young Living, & Dealer Public Gold)
  29. Marina Bashah (Fair Fit)
  30. Emilinda ( Norwex, Fareha)
  31. Maisarah (business card/name card)
  32. Azreen Zunairah (Mary Kay)
  33. by.keisha-dina ( Dress/Knitwear&Kids clothes bundle)
  34. Halimah (khidmat urut lepas bersalin)
  35. Yin Chan (affiliate marketer, home baker, shop.com, dropshipper)
  36. Nurul Sakinah (Sabella)
  37. Eddy Rush (KLUXCO ALKALINE Concentrated Cleaner)
  38. Puterymemory (@marskin.hq & counselling professional talk)
  39. Dboystudio (Namecard)
  40. Nadia johari (Ejen buku & toys mommyhappy, consultant norwex)
  41. Sienny (Digital name card, Affiliate, Face painting, art&craft)
  42. Jas Lam (Property, Musang King Durian, Air Ticket, Cruise & Tour)
  43. Iuzira(ebook"marketing",produk imaan "wet tisu & kesihatan", Monstet cookies durian)
  44. Liez@bymrsliezdotcom (Vietnamese spring roll & kuih raya)'
  45. Shamiera Osment (pasta, nasi minyak, Norwex Consultant, RedOne Agent. )
  46. Ainie zubir (mamasab, rielkies, rempah oden cekyana)
  47. Bonde (sabella, baju plussize najmar, xsperfect drink, de'xandra, kokojar shake)
  48. Rodiah Amir (Stain Remover & Hijab Spray)
  49. Azlinas(Telco Sim card,Cop Biz Flash Stamp,Daftar Company)
  50. Miza Talib (Shaklee & Onecookies)
  51. Ivy Kam (kawaii cartoon buns)
  52. Huda Halid (Digital Design,Printing,Website & Ghostwriter)
  53. Auni Muthal'lib (Mary Kay, Kurma Ajwa & Makanan Sunnah)
  54. Mama Maszull  (sawi asin )
  55. Ateng (Dianz Produk,  Cokobomb,  Popia seaweed, keropok lekor, kek surico)
  56. Azlinda Alin (Insurance, Pengedar printing buku dll, Personal Shopper, Norwex Consultant)
  57. Kelly (MCS)
  58. Eyzamiel (Tudung Fareha)
  59. Zaza azman (Aiskrim popsmalaya, luxury item,customized embroidery)

11 comments:

Sis Lin said...

Waaa banyak ni senarai blogger yang menjual...
Okay takpe, Sis jadi pembeli aje laa..
Ada antaranya dah Ss beli dan cuba..
Nak check satu-satu laa, dan nak cuba..

MOga dimurahkan rezeki yang meluas buat semua disini..

Rawlins GLAM said...

Moga murah rezki Khai sebab bantu rakan-rakan semua. Moga perkongsian Khai menjadi asbab lebih ramai pelanggan mereka

Cik Min said...

Terima kasih wak..semoga dimurahkan rezeki

Nina Mirza said...

Wahh . . . Meriah! Kita sesama kita memang patut mempermudahkan rezeki circle kengkawan kita dulu. Be strong! Semoga kengkawan kita ini dimurahkan rezeki hendaknya. Aamiinnn...

Bae Roslan said...

tengkiuuu masukkan kita dalam list. moga semua blogger yang berniaga murah rezeki selalu.

Bella Jamal said...

Tq ada gak kite dalam senarai. Ramai rupanya blogger berniaga. Harap sesama kita ada rezeki..amin.

AyuArjuna BiGoshh said...

Wahh panjang betul list tu.. nanti boleh refer sini kalau nak beli apa2

Marina Bashah said...

Terima kasih khai. Nama kita ada tu. Semoga murah rezeki khai

Rollinggrace said...

wow this is such a cool and comprehensive list! i didnt know so many bloggers are doing business on the side. all the best to all of them!

Kitkat Nelfei said...

Wow, ramainya bloggers yang buat business juga ye.. sumber inspirasi ni.. nak try venture into business juga la... side income :) hurm, what should i sell ya?

mazharalti said...

Wah... ni menarik ni... bolehlah kita sama-sama support each other... insyaAllah, semoga murah rezeki semua sahabat-sahabat blogger juga peniaga-peniaga online amnya... P/S: Nanti nak pm Khai la, iolls pun ada buat online biz ni... hehehehe...