Puasa dah masuk 'suku akhir' dan aku percaya ramai di antara rakyat Malaysia sudah mula membuat persiapan awal walaupun besar kemungkinan tidak boleh merentas negeri dan hanya sekadar beraya di rumah masing-masing.



Mungkin ada diantara korang yang tahu aku sebenarnya ada right hand weakness, kesan daripada patah tangan, kemalangan dan macam-macam lagi sejak sekolah rendah lagi. Kesannya, tangan kanan aku tak sekuat lagi macam dulu, cepat lenguh terutama di bahu dan melarat sehingga ke tengkuk.




realme Malaysia hari ini secara rasmi melancarkan produk heronya tahun ini - realme 8 Pro. 



Dalam fasa umur aku sekarang, jujur aku cakap memang tengah cari rumah idaman yang selesa dan lengkap dengan pelbagai kemudahan. 




Aku ini kalau ikutkan bukanlah penggemar daging sangat. Kalau makan cukup hanya ada satu lauk berasaskan daging pun dah puas. 



Amaran untuk korang yang tengah baca artikel ni pasti akan kecur air liur terutamanya di bulan puasa. 


Ini satu lagi jenama yang aku rasa korang patut support. Cakap pasal Coolblog aku rasa mostly mesti tahu pasal jenama ini memandangkan ia merupakan antara jenama terawal di Malaysia yang memperkenalkan minuman berasaskan boba. 



Sebelum ini korang mungkin ada perasan aku post pasal Lengquas  yang menawarkan pelbagai produk sejuk beku. 


Sekali tengok, aku sendiri pun teringin dengan produk dan bisnes baruyang dimiliki oleh pelakon terkenal Shaheizy Sam iaitu Syoklat!



Betul! Setakat ini Dorsett Kuala Lumpur merupakan hotel paling murah menganjurkan Buffet Ramadan bagi tahun 2021 kalau mengikut review aku. 




Kalau sebelum ini korang pernah ada ras was-was nak makan Marrybrown, risau tak sedap ke apa aku syorkan korang cari cawangan berdekatan dan cuba aneka menu diorang terutamanya Ayam Gangjeong yang terbaru. 



Kalau tanya aku mana nak makan buffet seafood masa bulan puasa nanti, aku akan suggest Le Meridien Putrajaya. 


Dua tahun lalu, The Saujana Hotel Kuala Lumpur mendapat tempat teratas bagi Senarai Buffet  Ramadan Sedap. 


Sebenarnya aku agak teruja bila dapat jemputan untuk review Hotel Wyndham Acmar Klang, terima kasih kepada Reef yang lanjutan jemputan buat aku. 


Akhirnya Dibuka

Kalau nak tahu Hotel Wyndham Acmar Klang akhirnya dibuka setelah sekian lama bangunan ini ditinggalkan. Malah buffet Ramadan yang dianjurkan oleh hotel ini merupakan pertama kali diadakan. 



Terdapat lebih dari 150 hidangan yang tersedia untuk para pelanggan bermula 16 April hingga 9 Mei 2021. Antara menu yang menjadi tarikan seperti Kambing Golek, Daging Biryani, Sambal Udang Petai, Patin Masak Tempoyak, Nyonya Kari Ikan dan banyak lagi! 













Selain itu, masakan panas, aneka kuih-muih pun tak dilupakan! Untuk korang yang ingin stay dekat sini pun ada pakej dan tawaran menarik disediakan tau.  Korang boleh refer harga dan butiran lanjut dekat bawah. Kalau ada peluang, aku pun nak review staycation disini! 

Harga Buffet Wyndham Acmar Klang

Harga  Buffet “Nostalgic Kampungku”  : 
  • Dewasa - RM138 nett 
  • Berkumpulan (10 dan ke atas) - RM128 nett 
  • Warga Emas -RM100 nett
  • Kanak-kanak - RM84 nett 
Harga Buffet High Tea Rumah Terbuka Raya (Bermula 13 & 14 Mei 2021 pada jam 12 hingga 4 petang) : 

  • Dewasa - RM88
  • Warga Emas - RM5
  • Kanak-Kanak - RM48
Nak take away? Boleh je! 
  • Bermula  RM106 nett hingga RM126 nett, hidangan untuk 2 orang
  • Bermula RM200 nett hingga RM240 nett, hidangan untuk 4 orang
Perlu diiingatkan hidangan take away ini juga bermula pada 16 April hingga 9 Mei 2021 jam 12 tengahari hingga 6 petang.  Penghantaran percuma untuk jarak lingkungan 20KM dari kawasan hotel untuk semua menu. 

Bercakap mengenai penginapan, semasa bulan puasa pun ada promo tau untuk dua jenis bilik 

Festive Stay and Dine
Deluxe Room
  •  RM218 nett per room per night (room only)
  • RM278 per room per night inclusive breakfast for 2 persons
Korang boleh dapatkan harga istimewa buffet dengan hanya RM118 nett kalau stay dekat sini hingga 12 Mei 2021. 

Balik Kampung Staycation
Deluxe Room
  • RM228 nett per room per night (room only)
  •  RM288 per room per night inclusive breakfast for 2 persons
Tempahan boleh dibuat sekarang hingga 30 Mei 2021
Stay Period: 13 – 31 Mei 2021

Untuk maklumat lanjut korang boleh layari https://www.wyndhamhotels.com/wyndham
Ya betul! Me'nate Steak Hub kini kembali selepas setahun 'berehat' berikutan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada tahun lalu.


Siapa setuju minyak naik angkat tangan! Siapa je suka kan? Melainkan korang tokey minyak mungkin suka la kot! LOL 


Biasa dengarkan tajuk begini? Segelintir yang tidak tahu hujung pangkal, akan mudah menjatuhkan hukum kepada peniaga Muslim hanya kerana perbezaan harga tanpa mengkaji di sebaliknya. Imej peniaga Muslim sering dihujani dengan negativiti.





Ramai Kecewa Minyak Naik


Sama juga dengan topik minyak masak yang baru-baru ini mendapat perhatian ramai selepas diumumkan kenaikan harga disebabkan minyak sawit mentah (CPO) melebihi RM4,000 per tan metrik pada awal Mac lalu. 


Berikutan kenaikan harga minyak, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi berkata, hal ini telah menimbulkan rungutan masyarakat dan pasaran tempatan namun kenaikan harga minyak masak tidak bersubsidi bergantung kepada CPO dan harga pula ditentukan berdasarkan permintaan dan bekalan. 


Kenaikan harga minyak masak ini turut memberi tekanan kepada syarikat pengeluar minyak masak termasuk Minyak Masak Kijang Gold. 





Produk minyak masak keluaran Purity International Sdn Bhd iaitu syarikat 100% Bumiputera Muslim turut mendapat tempias apabila dilabel sebagai ‘harga Yahudi’ hanya kerana sedikit perbezaan harga.





Pengasas Kijang Gold, Puan Hajah Nor Sabimi Mohamed Aluwi berkata, kecaman yang dihebahkan itu tidak benar sama sekali kerana rata-rata pengguna setia produk mereka menganggap harga minyak masak jenama itu sangat berpatutan selaras dengan kualiti.

“Walhal jika dibandingkan jenama lain yang menggunakan sama kualiti, biasanya harga minyak mereka sebenarnya lebih tinggi tetapi mungkin segelintir pengguna boleh menerimanya kerana jenama mereka sudah lama bertapak di pasaran.


“Pemilihan minyak masak perlu dititikberatkan oleh pengguna bukan sahaja daripada faktor harga, malah pemilihan siapa pengeluarnya, kualiti dan jenis minyak yang digunakan. Penting kerana ia bukan sahaja mendatangkan risiko kepada kesihatan, namun kesucian dan kebersihan sesuatu produk juga perlu diambilkira,” katanya. 

 

Pilih Produk Muslim 

Wanita tegas yang juga CFO kepada Purity International ini amat menyarankan agar pengguna memilih produk minyak masak yang sememangnya diyakini keluaran 100% Muslim serta tidak membiarkan diri mereka terjerumus dalam lembah syubhah hanya untuk mendapatkan harga yang murah. 




Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Purity International, Haji Mohd Zaidi Ismail turut menyatakan simpati kepada ramai pengguna minyak masak kerana mereka dikelirukan dengan ‘jenama berbaur Muslim’ di pasaran sedangkan pengeluarnya belum tentu Muslim.


“Banyak juga pengeluar minyak masak menggunakan nama dan mengetengahkan ciri-ciri ‘Islamik’ serta menjual pada harga lebih murah untuk mengumpan sesetengah pengguna Muslim,” kata Mohd Zaidi. 


Jenis minyak masak juga katanya, salah satu aspek yang mempengaruhi harga barangan keperluan itu sendiri. Minyak masak di pasaran tempatan mempunyai 3 jenis minyak yang berbeza iaitu CP10, CP8 dan CP6. Kebanyakan minyak peket atau lebih dikenali sebagai minyak subsidi, menggunakan CP8 atau CP10 kerana gred yang lebih rendah serta murah. 



Segelintir pengeluar yang mementingkan keuntungan akan mencampurkan minyak masak kitar semula dan diletakkan peluntur serta pewarna tiruan yang sememangnya boleh ‘membunuh dalam diam’. 


Minyak Kijang Gold Berkualiti


Bagaimanapun produk keluaran Kijang Gold menggunakan minyak yang berkualiti premium iaitu CP6 super olein yang baik untuk kesihatan. Penggunaan minyak masak CP6 atau minyak sawit merah bukan sahaja mengandungi asid lemak dan mikronutrien penting seperti karotenoid (termasuk pro-vitamin A), vitamin E dan fitosterol, malah dapat mengawal penyakit jantung, katarak, rabun malam, kanser mulut, paru-paru, kulit, hati dan perut. 


Disebabkan itu, pihak Kijang Gold sangat menekankan bahawa minyak masak keluaran mereka sangat bagus dan dijamin suci, halal serta berkhasiat. 



Jenama Kijang Gold mula bertapak di dalam pasaran tempatan pada akhir tahun 2019 dan mula melonjak naik apabila produk mereka mula memasuki pasaran luar termasuk Kemboja, Myanmar, Maldives, Afrika dan Filipina. 


Untuk mendapat maklumat terperinci tentang minyak masak Kijang Gold, sila layari Facebook Minyak Masak Kijang Gold, Instagram @kijanggold_official dan Twitter @kijanggold.


#minyakmasakkijanggold #bmf #palmoil #oil #cooking #food #foodporn #minyaksawit #vitamine #healthy #healthyfood #kelantan #malaysia #eats #halal #muslim #viral #trending #foodie #foods #foodstagram #socialmedia 


Aku boleh katakan kali ini punya penangan sale dari Lulu Hypermarket Setia City Mall , Setia Alam memang gila-gila punya!