Kalau sebelum ini siapa yang pernah baca, aku pernah menulis mengenai evolusi rokok. Kali ini aku nak kongsikan lebih kepada inovasi terbaru iaitu produk tembakau dipanaskan tanpa pembakaran atau mungkin tips yang boleh kurangkan kemudaratan merokok. 



Kalau budak-budak UNITEN Bangi, orang Bangi, Putrajaya, Kajang atau kawasan sekitar mesti tahu dengan Bazar Bulatan UNITEN yang menghimpunkan ramai penjaja yang menjual aneka makanan dan minuman menarik. 


Berniaga Di UNITEN Sejak 11 Tahun Lalu

Dalam banyak-banyak gerai, terdapat sebuah gerai yang cukup terkenal menjual aneka kuih-muih sedap setiap hari. Gerai yang dimaksudkan adalah Popia Kuih Che Abang, Encik Mohammad Akbar Ramli,54 dan isterinya Puan Norizah Hasan@Aziz,48 yang telah mengusahakan perniagaan aneka kuih-muih Melayu sejak 11 tahun yang lalu.




Hampir 30 Jenis Kuih Dijual Setiap Hari 

Kalau korang nak tahu diorang bermula dengan hanya menjual dua jenis kuih, Popia Basah dan Popia Goreng sekitar tahun 2011, kini terdapat hampir 30 aneka kuih-muih dijual pada setiap hari. Selain di Bazaar Bulatan Uniten,  Popia Kuih Che Abang turut mempunyai sebuah lagi cawangan di Cheras Jaya, Selangor.




Nak tahu rahsia kesedapannya? Ia merupakan resipi turun-temurun dan bagi Norizah pula setiap hari seawal pagi dia akan menyediakan kulit popia dan kuih Tepung Talam sebelum sedia untuk dijual bermula jam 11 pagi hingga 6 petang. Bagi ingin memastikan kualiti dan rasa asli pada setiap menu tersebut,  hanya  bahan-bahan yang bermutu tinggi selain mendapatkan bekalan bahan mentah yang segar akan digunakan. 


10 Kilogram Tepung Kulit Popia Setiap Hari 


Mengikut rekod jualan,setiap hari diorang mampu menghasilkan 8 hingga 10 Kilogram tepung bagi kulit Popia manakala bagi kuih Tepung Talam pula tersedia hampir 23 talam bersaiz besar.




Penangan keenakan kuih-muih Che Abang, tidak hairanlah ia sentiasa mendapat sambutan dan permintaan yang menggalakkan daripada para pelanggan pelbagai latar belakang dan kaum. Dedah Akbar, kuih-muih mereka sering kali ditempah untuk pelbagai acara termasuklah menyediakan kuih Kole Kacang di Dewan Parlimen yang menjadi kegemaran ramai ahli politik negara sejak bertahun-tahun dahulu.


Jom Bantu Peniaga Kecil Pada PKP 3.0

PKP 3.0 ni aku percaya ramai yang terkesan sebab pelanggan tak boleh dine-in, ada limit malah kena WFH. Jadi bila dah WFH, of course orang akan kurang datang bukan?


Jadi buat masa ini diorang operasi macam biasa dan mengalu-alukan sebarang tempahan.  Aku dah rasa memang sedap weh! Especially popia dia boleh buat ketagih. Dia punya rasa sedap tu sampai aku sanggup bayar balik kalau korang cakap tak sedap. 









So orang yang berdekatan, jangan lupa untuk cuba tau! Kita support peniaga kita! 


POPIA KUIH CHE ABANG
Lot 20 Bazaar Bulatan Uniten
Jln Uniten, 43009 Kajang, Selangor
+60 19-222 7939

 #popiakuihcheabang


Waktu perniagaan : 11.30 pagi – 6.30 petang (TUTUP SETIAP AHAD)

Baru-baru ini, menerusi laman Facebook aku ada up status mengenai Blogger yang dikatakan telah melanggar SOP selepas dia dilihat memakai gelang putih dan menjemput beberapa kenalan lain ke rumahnya. 


Walaupun raya dalam norma baharu, tak boleh balik beraya di kampung disebabkan pelaksaan PKP yang ketiga. 


Berita pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali ketiga yang telah berkuatkuasa serta merta ternyata memberi impak kepada ramai pihak terutamanya mereka yang berada dalam kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Take-Away Sahaja Di Grandmama's


Manakan tidak, segala punca risiko yang mungkin boleh terkena jangkitan wabak COVID-19 telah dikenalpasti. Tiada lagi bazar Ramadan, tiada lagi bazar Aidilfitri serta kita juga tidak lagi boleh makan di dalam kawasan restoran, kafe dan sebagainya demi mematuhi SOP. 

Tetapi itu tidaklah bermakna korang tidak boleh menikmati makanan yang enak serta promosi yang dijalankan oleh kebanyakan pengusaha. Ini termasuklah restoran Grandmama's yang telah memperkenalkan set menu Nasi Bukhari bermula 13 April hingga 12 Jun 2021. Lama bukan? So korang adalah masa untuk menikmati menu ini di Grandmama's. 

Empat Pilihan Set 



Untuk pilihan set, Grandmama's menyediakan empat pilihan Nasi Bukhari seperti : 

  1. Set Nasi Dulang bersama Kaki Kambing bakar tanpa tulang (RM95)
  2. Set Nasi Dulang bersama aneka makanan laut pedas (RM95)
  3. Set Nasi Dulang bersama Ayam Bakar Kunyit (RM65)
  4. Set Nasi Dulang bersama Rusuk Lembu yang diperap menggunakan resepi istimewa Chef (RM115)
Kesemua set ini didatangkan bersama Nasi Bukhari,  kerabu tomato, kuah kari, acar jelatah, sambal kicap cili dan air asam.

Tambahan Menu 

Nak rasa makanan lain? Boleh saja. Selain menu di atas, korang juga boleh cuba asam pedas ekor (RM58), udang masak kam heong (RM48), Tempoyak Ikan Patin (RM38), Gulai Ikan Tenggiri(RM38), Ayam Goreng Cili Berlada (RM24), Gulai Ayam(RM24) dan Masak Lemak Nenas Cili Padi(RM18). 

Teringin Nasi Bukhari tapi nak tambah lauk-lauk di atas? Boleh ja cuma tambah RM99.  Untuk set A korang akan dapat udang masak kam heong, gulai ayam dan kailan ikan masin manakala Set B akan dapat tambahan kari kepala ikan hot pot, masak lemak nenas cili padi dan ayam goreng cili berlada.Pilihan ini juga akan dapat kuih muih serta kurma percuma. Semua set ini sesuai untuk makan 4 hingga ke 5 orang. 

Ada ramai ahli keluarga mahupun duduk bersama-sama rakan? Jangan risau dengan tambahan RM189 dan  tempahan dua nasi dulang untuk Super Dulang Mewah Set A dan Super Dulang Mewah Set B, korang pun akan dapat menu tambahan lain. 


 Super Dulang Mewah Set A 
  • udang masak kam heong
  • ayam goreng cili berlada
  • kari sayur hot pot 
  • ayam masak masam manis
  • gulai ikan tenggiri
  • kuih muih serta kurma percuma
 Super Dulang Mewah Set B 
  • Udang putih masak cili tomato
  • tempoyak ikan patin 
  • gulai ayam 
  • daging masak lada hitam bersama gajus 
  • kailan ikan masin 
  • kuih muih serta kurma percuma
Menu 'Frozen Ready To Eat Meals' Pun Ada

Menariknya lagi, Grandmama's juga ada sediakan Ready To Eat Meals yang sudah disejukbeku. Tugas korang cuma panaskan atau goreng je balik. Rasa memang asli dan sedap! Aku tak tipu, kalau time raya korang nak hidangkan pun aku galakkan. Pilihan tersebut tersedia dengan 

  1. Ayam Goreng Berempah 
  2. Signature Deep Fried Drumstick
  3. Sambal Ikan Bilis 
  4. Ayam Masak Merah 
  5. Beef Rendang 
  6. Chicken Curry With Potatoes
  7. Chicken rendang

Alang-alang tu baik korang beli terus satu set, mudah lagi jimat. Untuk menu-menu ini korang boleh je beli secara atas talian atau walk-in sahaja cawangan Grandmama's berhampiran. 

Cawangan Grandmama's

Asyik cakap pasal makan je, dekat mana cawangan Grandmama's? Dia ada tiga cawangan tau iaitu di 

  • Pavilion Kuala Lumpur
  • The Intermark Mall Kuala Lumpur
  • KLIA Sepang
So untuk raya nanti, tak tau nak masak apa, korang beli je set Nasi Dulang Bukhari kalau rasa nak buat stock, beli terus yang frozen panaskan dah siap! Bijak kan? Memang sedap weh aku sendiri dah cuba kesemuanya and kena dengan tekak. Highly recommend! 

Maklumat lanjut : 
Website : www.grandmamas.com.my 


*Update 

Grandmama's telah perkenalkan menu promosi sempena PKP guys! Jangan lupa rebut peluang ini





Seperti yang kita ketahui, Selangor dan Kuala Lumpur sekali lagi berada pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kali ini masuk ke edisi ketiga! 


Ramadan sudah masuk ke penggal kedua dan ini bermakna raya juga hampir menjelma. Tapi itu tidak bermakna buffet Ramadan di kebanyakan hotel sudah berakhir.