Bukan prank tetapi memang betul Restoran Marrybrown adakan jualan promosi 'Buy 1 Free 1' Nasi Lemak Marrybrown. 


Buat korang yang baca blog aku mesti tahu sepanjang PKP ini aku ada buat review secara percuma buat peniaga-peniaga kecil yang memerlukan bantuan dari segi promosi. 




Bantu Ibu Cari Pendapatan 

Alhamdulillah, sambutan yang diterima sangat mengalakkan sampai aku terpaksa tangguhkan seketika termasuklah buat review adik ini. Kalau nak tahu, adik ini antara yang terawal mesej aku minta tolong untuk review bisnes ibu dia yang ada buat jualan makanan dalam pantang. 

Tetapi dia lost contact kejap sampailah baru-baru ini dia mesej balik. Beria minta maaf katanya sebab tak ada internet. Pada awalnya aku macam was-was juga, budak ini nak prank aku ke? Sampailah dia tanya aku step nak minta review bagai. Barulah aku percaya then bagi details, katanya ini pertama kali nak minta orang review. 

Jual Makanan Pantang Sedap!

Disebabkan untuk review di blog aku kena minta makanan, dia pun beri dua produk iaitu Peria Crispy dan Garlic Crispy. Masa itu, banyak kali dia tanya aku betul ke aku nak kedua-dua produk ini sebab dia risau aku tak makan. 

Aku memang tahu yang peria crispy ini memang sedap sebab selalu order dekat mamak. Yang Garlic Crispy ini aku dah lama sangat tak makan dah lupa apa rasa dia jadi aku cakap nak yang itu juga. Jadi bila dah sampai semua, aku pun cubalah rasa. 

RM20 Sebalang 




Penyudahnya Garlic Crispy itu habis aku makan seorang hanya dalam masa beberapa hari. Housemate aku pun pelik apa benda yang aku selalu makan campur dengan nasi bagai. Memang sedap guys! Kalau tak silap aku, ibu dia merupakan ejen bagi jenama ini. Harganya cuma RM20 sebalang. 

Berbalik pada kisah adik ini, rupa-rupanya dia senyap-senyap je tolong ibu dia untuk review. Aku baru dapat tahu yang umur nya baru dalam tingkatan 2/3 macam itu. Lagi yang membuatkan aku terharu, ibu dia baru je berpisah dengan bapanya dan dia pun ada adik yang masih kecil. 

Ramai Prihatin 

Kesian aku baca kisah keluarga diorang ini. Jadi aku pun saja la kongsikan dekat Twitter. Alhamdulillah ramai juga yang Retweet dan tak silap ada juga yang nak beli produk-produk jualannya. Selain daripada makanan dalam pantang, ibu dia ada juga jual tuala dan beberapa produk lain. 




Aku rasa mungkin ada yang mengenali ibunya. Jadi untuk korang yang nak support, jom beli produk-produk diorang! 

Whatsapp : wa.me/60176575102 

Siapa yang follow aku punya Twitter mesti tahu, hampir sebulan lebih aku ada masalah tidur. Pernah suatu hari itu, aku tidur hanya selepas Subuh itu pun disebabkan aku paksa dan kebetulan memang dah penat sangat bersengkang mata. 


Siapa dah vaksin kita geng! Tidak kiralah vaksin apa pun sekali korang dapat yang paling penting pastikan diri sudah pun divaksin dan lebih cepat kita dapat hidup seperti normal. 

Bukanlah tidak menghormati mereka yang menolak vaksin, tetapi dengan cara ini sedikit sebanyak mampu mencegah penularan wabak COVID-19 dalam negara kita yang sudah pun mencapai lebih daripada 1 juta kes. 

Untuk korang yang sudah divaksin, ini ada berita baik untuk korang sebab kalau nak tahu sekarang sudah banyak jenama dan kedai yang mengadakan promosi kempen vaksin. Betul! Ada diantaranya hanya memerlukan korang mendapat dose pertama dan tidak kurang juga memerlukan dose yang selengkapnya. 

Promosi Vaksin 

Cara untuk dapatkan promosi ini? Pergi sahaja ke mana-mana cawangan kedai di bawah dan tunjukkan kad vaksin korang di dalam mysejahtera, its done! Jom tebus promosi sekarang sementara stok masih ada peluang.
  • llaollao


  • Churrito's 


  • Dont Yell At Me 


  • Jibril 

  • Souka 

  • The Brew Crew


  • Soyya 


  • MyLaksa

  • Memang Meow 


  • OldTown White Coffee


  • Dominos Pizza


  • MyKori
  • Komugi 


  • San Francisco Coffee


  • Tedboy Bakery 


  • Meat Cartel BBQ


  • The Manhattan Fish Market 


  • 7-Eleven 


  • Restoran Temerloh Catering (Sehingga 1 Ogos 2021)


  • Focus Point

  • Kenny Rogers Roaster 

  • Street Churros


  • Nando's 

  • Cool Blog (Sehingga 31 Julai 2021)


  • Cornery Popcorn





Kalau masuk office, Subway adalah pilihan aku hampir setiap kali lunch. Sebabnya aku rasa time kerja je yang boleh diet, kalau dekat rumah babai! Pantang nampak itu ini, beli pastu makan. Tak beli mesti masak. Adoii bila nak datang semangat ni! 




10,000 Subway Percuma Kepada Frontliners & Sukarelawan

Okay bercakap Subway, bermula pada 7 Julai sampai 14 September 2021, diorang akan beri 10,000 sandwich Subway kepada semua frontliners dan sukarelawan yang bertugas di pusat pemberian vaksin (PPV) seluruh negara. 

Subway Rendang Terbaharu 




Pemberian ini sebenarnya serentak dengan menu terbaharu Subway- Rendang Sub yang kini berada di semua cawangannya. Aku dah rasa menu terbaharu Subway ni, sedap! Cuma aku nasihatkan korang untuk campur juga dengan pelbagai sos lain, baru mantap. 




Berbalik pada sumbangan tadi, sebenarnya Subway dah pernah buat perkara yang sama pada Ramadan tahun lalu. Selain itu, untuk menggalakkan korang yang duduk di rumah, Subway turut menganjurkan peraduan kongsi “Rendang Nation Anthem” di Faceook. 500 pemenang yang kongsi peraduan tersebut dengan caption How Rendang Can Unite Us All” yang kreatif akan memenangi voucher foodpanda RM100. 

Tamat 24 Ogos 

Peraduan tersebut telah pun bermula dan akan tamat pada 24 Ogos 2021.  Pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos nanti di Facebook Subway Malaysia.  Jangan lupa join tau! 
Nak dijadikan cerita masa aku nak apply SSP Pengambilan Guru Secara One-Off baru-baru ini, baru perasan yang aku terlupa letak mana sijil SPM aku.



Cara Dapatkan Sijil SPM Yang Hilang

Mana tak nya dah lama tak tengok or guna, dah terlupa letak mana. Jadi aku pun terfikir dengan kemajuan teknologi sekarang dan keadaan pandemik COVID-19 mesti boleh dapatkan salinan sijil SPM yang hilang secara online. 

Ternyata tekaan aku tepat! Rupa-rupanya memang boleh dapatkan salinan sijil SPM original yang hilang. Caranya aku kongsikan di bawah. 


  • Kemudian klik Perkhidmatan 
  • Klik Salinan Keputusan
  • Pilih SPM atau mana-mana peperiksaan yang korang nak 


  • Isi maklumat yang dikehendaki 
  • Then korang akan dibawa ke pautan bayaran. Caj RM30 dikenakan sekiranya korang ingin self collect dekat Lembaga Peperiksaan atau untuk pilihan postage korang kena tambah lagi RM10 so in total RM40


  • Tunggu sijil tersebut sampai di rumah (untuk pilihan postage)

Pengalaman Dapatkan Sijil SPM Hilang Secara Online 

Aku difahamkan, kalau secara online diorang akan hantar dalam masa 3-4 hari je tapi aku kecewa sebab dia ambil masa lebih lama daripada yang aku sangkakan. 




Mungkin kerana PKP atau sebaliknya tapi untuk pengetahuan korang aku dah tunggu lebih dari seminggu dan ketika artikel ini ditulis pun masih belum dapat sijil SPM tersebut. 




Nasib menyebelahi aku sebab aku terjumpa balik salinan sijil SPM yang asal. Tetapi kasihan dekat kawan-kawan yang nak dapatkan sijil tersebut tetapi masih belum dapat. Harap ada penambahbaikan selepas ini!  

Entah kenapa aku rasa terinspirasi melihatkan video-video masakan yang dibuat oleh Youtubers, Instafamous dan kawan-kawan lain. Mungkin disebabkan kualiti diorang, buatkan aku menjadi suka tengok video itu. 




Resipi Sambal Strawberry Confirm Jadi

Jadi aku harap pengenalan resipi ini akan membuatkan aku konsisten untuk menjadi macam diorang. Jadi untuk artikel ini aku kongsikan resipi sambal Strawberry yang confirm jadi. Video pun ada di bawah.

Bahan-Bahan 

  • beberapa biji Strawberry (lagi banyak lagi bagus)
  • seketul atau dua ketul gula melaka/gula melaka (ikut kesesuaian rasa)
  • sedikit garam & gula 
  • beberapa keping asam keping atau sedikit air asam jawa(optional)

Bahan blend
  • 2 labu Bawang besar
  • 10 tangkai cili kering (ikut kesesuaian korang kalau suka pedas maintain atau lebihkan, dan jika tak suka boleh kurangkan)
  • sedikit belacan (optional)
  • sedikit garam 
  • sedikit air

Cara-cara 
  • Kisar semua bahan blend tadi sampai lumat 
  • Strawberry dipotong dadu dan dibahagikan dua. Satu bahagian untuk sambal dan satu bahagian lagi untuk nasi lemak strawberry(resipi pada artikel akan datang) 
  • Untuk masak sambal, mula-mula masukkan sedikit minyak dan masak bahan blend tadi. Tumis sehingga pecah minyak
  • Bila dah pecah minyak masukkan gula melaka dan strawberry tadi sedikit
  • Masak sampai semua sebati. Macam aku masukkan dua ketul gula melaka sebab tersalah beli cili kering. Pedas dia aiyooo matilanak so balance kan rasa dia dengan gula melaka. Kalau tak ada gula melaka boleh je guna gula biasa or gula merah. Cuma mak aku cakap nak sedap guna gula melaka
  • Lepas itu perasakan sedikit dengan garam dan masukkan asam keping. Sebenarnya gula melaka ini tak payah pun tak apa. Kalau siapa suka masam-masam manis, masukkan asam keping atau air asam jawa. Macam aku masukkan 2-3 keping asam keping then bila dah masak baru buang sebab tak nak masam sangat. 
  • Bila dah masak, baru masukkan lebih strawberry tadi dan gaul rata. Tujuan dia aku tak nak strawberry terlalu hancur, jadi bila makan terasa lah strawberry tadi. 
  • Optional - boleh gaulkan ikan bilis yang digoreng rangup atau dihidangkan begitu sahaja. Dah siap!



Senang kan? Confirm jadi! Kali ini aku kongsikan dahulu resipi dan video sambal strawberry. Artikel akan datang resipi nasi lemak strawberry pula. Tak dapat pergi Cameron Highland, kita bawa Cameron di rumah. Selamat mencuba! 



Lately ni banyak juga aku berkongsi pasal perihal diri. Mungkin tak tahu nak kongsikan pada siapa. Masa aku tulis entry ini aku akui agak tertekan. Mungkin burn out, mungkin depression atau sebaliknya.




Sebelum ini aku teragak-agak untuk tulis pasal ini sebab tak nak family aku tahu. Aku bukan jenis yang akan kongsikan masalah peribadi dekat family. Lebih suka dan selesa untuk berkongsi dengan teman rapat. 

Entah kenapa PKP 3.0 ini atau lockdown atau apa namanya sekali pun buatkan aku jadi sangat tertekan dengan keadaan sekeliling.Mungkin sebab dah lama tak travel, dah lama tak lepak bersama kawan-kawan dan dah lama tak balik kampung buat aku jadi macam ini. 



Aku perasan sejak kebelakangan ini aku jenis cepat down dan malas untuk buat semua benda. Padahal pada awalnya semangat nak buat sesuatu benda. Yang paling menakutkan, aku mula terdengar suara-suara yang entah muncul dari mana menyuruh aku buat benda bukan-bukan. 

Aku bagi contoh, dekat rumah aku ada satu tali yang memang tergantung untuk letak penyangkut baju. Suara tersebut suruh aku lilitkan pada leher dan terjun dari tingkat 2. Allahu... aku cuma mampu beristighfar banyak-banyak dan hiraukan suara tersebut. Mungkin hanya mainan perasaan atau imaginasi yang bukan-bukan atau sebaliknya. 

Ketika ini, aku tak perlukan apa pun sebab aku yakin masih ramai di luar sana yang tertekan dan memerlukan. Cuma apa yang aku terkilan aku ni macam jenis yang lebih menjaga hati orang berbanding jaga hati sendiri. Pesan aku, hargailah setiap orang di sekeliling korang. bersyukur jika hari ini masih ada orang yang ambil berat pasal korang. 

Aku tak akan share atau beri komen pasal artikel ini, cuma sekadar telahan hati aku untuk lepaskan apa yang aku rasa. Sekarang ni pun aku rasa macam nak delete balik artikel ini dan terfikir apa benda yang aku mengarut ini? Okay lah pedulikan je lah. Aku harap dengan sibukkan diri dapat lupakan semua benda yang aku rasa hanya mainan perasaan. Jaga diri semua. 



Ketika artikel ini ditulis, aku percaya ramai yang tengah isi permohonan pengambilan guru secara 'one-off'  selepas kerajaan mengumumkan akan mengambil guru baharu bagi mengisi kekurangan dan keperluan guru di seluruh Malaysia pada Oktober kelak. 


Sepanjang duduk di Shah Alam ini, jujur aku cakap susah nak jumpa nasi lemak yang rasanya kena dengan tekak aku. 

gambar sumber FB Nasi Lemak Jambatan Tamparuli 

Sebelum ini, buat siapa yang baca blog aku mesti tahu yang aku diuji dengan pembatalan majlis aku disaat akhir berikutan mempunyai kontak rapat dengan pesakit COVID-19. 


Tak Tahu Diganggu Makhluk Halus 

Tetapi hanya kawan rapat sahaja yang tahu yang sebelum puasa aku terlebih dahulu diuji dengan benda lain. Betul aku mendapatkan rawatan secara Islam secara tidak sengaja. Aku anggap benda ini sebagai hikmah, kalau tidak sampai sekarang aku tak tahu yang aku diganggu oleh makluk-makhluk halus. 

Sekitar bulan 2-3 macam itu aku demam panas secara tiba-tiba. Demam yang buat aku sampai meracau, mengigau dan tak dapat tidur seharian. Masa itu aku ingat cuma demam biasa. Sampailah housemate aku tiba-tiba panggil ustaz dan dia cakap nak buat doa selamat. 

Rupa-rupanya sebelum itu, dia dah kena kacau dengan makhluk halus. Korang bayangkan dia tidur katil single, tetapi ada sekujur tubuh yang keras baring sebelah dia. Tetapi masa itu dia tak nak cerita, mungkin tak nak kiteorang takut. Masa itu pun, kiteorang tak tolak faktor rumah ini dah lama tinggal dan kiteorang pula masuk pindah. Ingatkan segalanya dah selesai pada hari itu namun tidak ya....

Teman Orang Berubat Tapi Diri Sendiri Yang Kena 

Lebih kurang dua minggu sebelum puasa, housemate aku kirimkan limau minta tolong belikan dalam 30 biji. Aku tanya dia balik kenapa nak beli banyak-banyak dia cakap ada lah nanti balik baru cerita. Jadi aku pun beli je malas nak tanya banyak. Sampai di rumah aku terus bagi limau tu then tanya dia kenapa.




Dia cakap nak pergi berubat dekat kawasan Airport Subang nak minta tolong ustaz 'tengokkan' kalau ada yang berdengki dengan keluarga dia. Masa itu dia tanya aku nak ikut tak? Aku pun macam dilema kalau pergi nanti yang sorang lagi duduk rumah tak ada sapa pula nak teman, kalau tak pergi pula nanti kawan aku yang berubat ni jadi apa-apa siapa pula nak drive ke apa? 

Penyudahnya ikut kata hati, aku setuju nak teman dia. Kiteorang jumpa ustaz tu dekat dalam masjid selesai sahaja solat Isyak. Masa sampai itu ada dua lagi orang yang nak berubat sama. Masa bertemu Ustaz itu, dia pelawa aku nak berubat sekali ke? 




Aku pun macam okay je dah alang-alang datang manalah tahu kot ada yang berdengki dengan aku. Sebelum mula rawatan, ustaz tu minta kiteorang termasuk dua orang lagi tu untuk duduk sebaris dan luruskan kaki. 

Waktu itu, dia terus baca ayat-ayat tertentu. Orang lain semua steady je duduk tetapi aku dah menggelupur tak senang duduk. Ada masanya rasa macam perut kena cucuk. Aku fikir positif je sebab ingatkan dah lama tak workout maybe sebab itu rasa sakit-sakit. 

Agak lama juga lah dia baca tetapi aku still tak tenang. Sampai je dia habis baca aku okay balik. Masa itu dia pergi dekat sorang-sorang baca ayat tertentu dan tekan dekat bahagian belakang rambut (pusat rambut). Lepas tu dia tekan pula dekat bahagian belakang telinga. 

Rasa Sakit 

Orang lain semua okay je tak ada apa-apa bila kena dekat aku, terus aku cakap..

"Sakit ustaz" 

Terus ustaz itu cakap ada something dekat badan aku. Yang lain semua dah selesai, ustaz itu nak fokuskan dekat aku ja. Dia mulakan rawatan dengan tekan ibu jari kaki aku. Terus aku menjerit cakap sakit , ustaz itu tak peduli sangat terus dia baca ayat tertentu dan tekan sampai hilang rasa sakit. Sampaikan bergema satu masjid

Habis je di hujung jari kaki, ustaz itu sekali lagi picit di belakang telinga aku. Dalam posisi kaki melunjur tadi terus aku menggelupur jerit cakap sakit. Time itu separa sedar, Yang aku sedar suara aku dah lain jadi macam perempuan merintih dan asyik cakap sakit. 

Badan aku pun terangkat sikit minta ustaz tu lepaskan. Sampailah suara aku jadi halus nipis baru ustaz tu lepaskan aku. 

Tapi cerita dia tak habis dekat situ ya, sebelum nak minta diri balik ke rumah, tiba-tiba aku rasa sakit balik badan, terus aku cakap dekat ustaz tu yang aku sakit. 

Dia minta aku duduk balik dan terus berubat, ternyata 'benda' tu masih ada di kaki sebab time dia picit terus aku mengerang sakit. Sebelum itu, dia ada cakap kemungkinan 'benda' ini dah lama dengan aku. Boleh jadi sebab dia 'berkenan' , perbuatan orang atau aku ada lalu dekat mana-mana kawasan, dia tak nak dedahkan. 

Cuma dia nasihat aku, untuk mandi dengan air berubat tu, banyakkan berehat dan tenangkan fikiran. Kesan sakit tu agak lama sebenarnya dalam seminggu lepas itu baru hilang. 

Simptom Diganggu Makhluk Halus 

Kalau ditanya apa simptom aku, ini antaranya : 

  • selalu sakit kepala especially time maghrib dan tengah malam 
  • selalu resah 
  • sukar tidur malam 
  • kadang-kadang rasa diperhatikan 
  • nampak benda-benda yang pelik 
  • cepat rasa sedih 
Mulanya aku tak percaya, tapi bila dah jadi macam ini aku tak tolak mungkin ada benarnya. Pesan aku, kuatkan iman dan aku percaya setiap agama ada pegangan dan kepercayaan masing-masing kan. Apa pun, aku doakan agar korang yang baca artikel ini terlindung daripada segala perkara yang tidak diingini.

Actually, sebelum ini pun aku pernah diganggu korang boleh baca disini :