Senarai Resort & Chalet Tepi Sungai Di Selangor Yang Korang Boleh Pergi 2021

Aku yakin ramai yang gembira dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri yang menyatakan bahawa Kuala Lumpur dan Selangor kini berada dalam Fasa 2. 

via Flickr Mohamad Iqbal



Penduduk Kuala Lumpur, Selangor & Putrajaya Dibenarkan Melancong

Bermula 10 September 2021, negeri-negeri ini dibenarkan untuk melancong di dalam negeri, menginap di hotel dan merentas negeri diantara Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya. Jadi aku pun ambil kesempatan untuk bertanyakan pada rakan-rakan di Instagram mengenai resort atau chalet yang berhampiran sungai di dalam Selangor memandangkan aku sendiri pun plan untuk bercuti nanti. 

Senarai Resort & Chalet Di Selangor 

Jadi, aku kongsikan kepada korang senarai resort dan chalet tepi sungai di Selangor yang korang boleh pergi. Tidak terkecuali, aku kongsikan juga senarai tempat-tempat air terjun di Selangor untuk rujukan.

Serendah  

  • Sekeping Retreats, Serendah

  • Tasik Kebun Serendah
  • Selaru Loft House, Serendah

  • Carpe Diem Orchard Home Serendah

Kuala Kubu Bharu 

  • The Sticks Guide, Kuala Kubu Bharu 

  • Sarang By The Brook, Kuala Kubu Bharu
 
  • Pulaithree Kuala Kubu Bharu 

  • Woodhouse Retreat Kuala Kubu Bharu 

Batang Kali

  • Rumah Hutan Bonda Rozita, Batang Kali

  • Ratu Rening Residency, Batang Kali
  • Dusun Bonda Hulu Tamu, Batang Kali 
  • Hide Away In Nature, Batang Kali
  • Desa Kaloi Farmhouse, Batang Kali 
  • Eco Murai Rimba, Batang Kali 

Ulu Yam

  • Rimbunan Chalet Ulu Yam Sg Sendat (masih ditutup) 

Kalumpang

Gambar via Oh Jalan 
  • The Nahara, Kalumpang 
via Planet of Hotels
  • Adelia Hill Farm, Kalumpang

Tadom

Via Tadom Hill Resort
  • Tadom Hill, Banting 

Hulu Langat

Via Agoda
  • Bamboo Village Hulu Langat

Via Airbnb
  • Rumah Kebun Hulu Langat

  • Paradise Valley Resort Broga

Sabak Bernam/Sekinchan

  • Homestay Hj Dorani, Sabak Bernam (Pemandangan sawah padi)

via Teratak Riverview Sabak Bernam

  • Teratak Riverview Sabak Bernam 

Via Airbnb
  • Padi Box Sekinchan

Air Terjun / Sungai Di Selangor 

via Visit Selangor 
  • Sungai Congkak 
via Libur
  • Sungai Chiling, Kuala Kubu Bharu 
via Mapio.net 
  • Sungai Inki Kalumpang 
Via Sungai Lopo Village
  • Sungai Lopo, Hulu Langat

via Flickr
  • Sungai Kedondong, Batang Kali 

Via Lagenda Press
  • Air Terjun Serendah 
via Tripify
  • Air Terjun Sungai Pinang Batang Kali 

via Trip Advisor
  • Air Terjun Kanching, Rawang 

Via Travelopy
  • Air Terjun Perdik, Hulu Langat

via Visit Selangor
  • Air Terjun Sungai Gabai 

*Sebelum pergi korang better check dulu sama ada tempat itu dibuka atau pun tidak. Sebab baru-baru ini kerajaan ada mengumumkan sesetengah tempat masih lagi ditutup. 


* Boleh drop komen untuk kredit gambar sebab aku google je semua gambar kecuali ada beberapa yang memang gambar koleksi aku 

13 comments:

Cik Min said...

Alaaa rindunya nak keluar gi tempat2 menarik ni tapi tunggu dulu la..tunggu bila dah reda baru gi kot

Ezna said...

Sarang by The Brook di Kuala Kubu Bharu tu sis dan family dah pergi. Maaf cakap untuk family 3 orang kan sangat tak selesa sebab sempit. Masa tu anak sis nak pergi interview kat MRSM Kuala Kubu Bharu. Tempat dia tepi hutan2 tu. Kalau datang dengan kereta...kereta letak luar pagar which rasa macam tak selamat je walau Sarang ni terletak di hujung kawasan perumahan. Kalau menginap dalam kontena seorang tu boleh tahan lagi.

Tempat lain tak pernah pergi lagi.

Fatin Bella said...

Banyaknya tempat menarik! Tak sabar nak tunggu Ammar dengan Afiq besar sikit. Nak bawak dorang kat tempat-tempat best ni :D

iena eliena said...

Banyak tempat menarik kat batang kali yg iena sendiri tak pernah pergi haha
patutnya bln 7 ritu bercuti dekat Rumah Hutan Bonda Rozita, Batang Kali tapi PKP cancel..Now tengah tunggu Rumah Hutan Bonda Rozita, Batang Kali reply email utk pilih date baru..hahah sakit pulak hati kita terkenangkan dia tak reply2..call pun tak angkat..da la amek 3 rumah.. satu rumah tu 15 org.. lagi dua 4 org.. banyak duithabis dah haha

iena eliena said...

Banyak tempat menarik kat batang kali yg iena sendiri tak pernah pergi haha
patutnya bln 7 ritu bercuti dekat Rumah Hutan Bonda Rozita, Batang Kali tapi PKP cancel..Now tengah tunggu Rumah Hutan Bonda Rozita, Batang Kali reply email utk pilih date baru..hahah sakit pulak hati kita terkenangkan dia tak reply2..call pun tak angkat..da la amek 3 rumah.. satu rumah tu 15 org.. lagi dua 4 org.. banyak duithabis dah haha

AyuArjuna BiGoshh said...

banyaknya tempat menarik.. semuanya best..tapi akk teringin pergi yang sarandah tu

Cik Fafa said...

Sekarang ni dah banyak bukak dah resort dan hotel. Memang lepas gian la daripada duk umah kan. Da lama pkp hehhehe

Sis Lin said...

Teringin sangat nak pi rumah hutan Bonda Rozita tu.. one day nak pi juga, sebab ramai kawan Sis dah sampai sana..

shamiera osment said...

Banyak juga tempat menarik kat Selangor ni..baru tau..haha..lepas ni boleh la booking mana yang patut.

Mahamahu said...

Wahhh banyaknya tempat menarik dan cantik huhuhu... Tapu jangan sekadar indah gambat dari realiti sudah hehehehe.. sebab ada banyak tempat dah pergi dan ada yg memang cantik tapi ada yg sebaliknyan hehehe jangan marah kita bagi tahu dari pengalaman...

Sunshine Kelly said...

Wah semua macam best, i dah spotted nak check out Dusun Bonda Hulu Tamu, Batang Kali tu.

Mary Thomas said...

Wahh, menarik senarai ni. Memang tengah rancang nak pergi tapi bukan sekarang agaknya haha...

Huda Halid said...

wah baru tahu banyak juga pilihan bercuti untuk orang selangor ni kan. semua tempat unik dan cantik