ADA APA DENGAN TESL ?





TESL? Apa itu? Ok untuk makluman korang, TESL ni merupakan shortform bagi program Teaching English As Second Language di IPT yang diiktiraf. Dan ye aku merupakan salah seorang TESLians di KPTM . Jadi terniat nak buat entry ni sebab aku dapat banyak soalan  tentang program ini  dari ibubapa students dan junior - junior yang bakal mendaftar nanti kebetulan juga aku baru je habis diploma di sini. Y NOT for sharing kan.  Jadi yang ini khas di KPTM je la tempat yang lain tu kurang pasti dia punya silibus macam mana. tapi kalau nak buat sebagai knowledge pun apa salahnya ye dak. 

gambar sendiri dalam belog itu kepastian kehkehkeh 

Untuk di KPTM program TESL ni adalah selama 6 semester which is 3 Tahun. So dekat entry ini aku akan share mengenai silibus dan beberapa pengalaman di semester yang berkaitan. 

Semester 1 
  • Tertiary Level Language and Study Skills
  • Listening & Speaking Development 1
  • English Grammar 1
  • Reading and Writing Development 1
  • Psychology in Education *
  • Concepts and Applications of Information Technology
Semester 2
  • Listening & Speaking Development 2
  • Reading and Writing Development 2
  • English Grammar 2
  • Pendidikan Islam/Pendidikan Moral
  • Introduction to Literature
  • Sports Science 
  • French 1*
Semester 3


  • Introduction to Sociolinguistic*
  • Critical Reading
  • Teaching English Grammar
  • Principles and Practices in Language Teaching*
  • Pengajian Malaysia
  • French 2*
Semester 4
  • The Teaching of Reading & Writing Skills
  • The Teaching of Listening & Speaking Skills
  • Material Selection and Adaptation
  • Drama Production
  • Introduction to Sociology*
  • Entrepreneurship*
Semester 5 
  • Language Tests in School*
  • Curriculum and Instructions
  • Language Programme Planning and Development
  • Bahasa Kebangsaan A
Semester 6
  • Teaching Practice
Jadi ini semua silibus sepanjang pengajian di sana. kalau korang perasan dalam sesetengah subjek ada aku letakkan (*) ini bermakna subjek ini memerlukan perhatian lebih sebab subjek ini banyak teori yang kena hafal atau kerja kena buat. tak tau la bagi orang lain enn sebab yang ini bagi pandangan aku je la kehkehkeh. 

Sepanjang aku belajar boleh la rumuskan yang Semester 1, 3 dan 5 agak suram sebab tak banyak sangat movement dan aktiviti menarik .Semester 2, 4 dan 6 agak ohsem sebab semester - semester ni la dapat tengok "dunia luar" dan juga agak ringan. sebagai contohnya Semester 2 ada subjek literature. time aku dulu kena buat performance drama pendek depan pensyarah dan juga coursemate

dancer via actor. klik sini untuk lihat video ini ! 

semester 4 pulak boleh katakan setiap orang ada kenangan tersendiri dalam semester ni sebabnya kiteorang kena buat teater untuk persembahkan di hadapan orang ramai. setakat ini di KPTM, bagi TESLians kami pernah perform di Stor Teater Dewan Bahasa dan Pustaka dan di Dewan MPAJ. jadi kat sinilah bakat masing - masing ditonjolkan.

dan semester 6 pulak semestinya praktikum ! boleh dikatakan super duper awesome when you meet the real kids ! such a great and wonderful experience. serius bila dah mengajar , boleh bezakan pendidikan dulu dan sekarang , kids nowadays canggih gilos sampai darjah 3 dah pandai berinstagram , berpesbuk bagai. aku dulu nak pegang komputer time sekolah rendah pun dah jakun giler. kahkahkah. 


jadi itulah serba sikit perkongsian aku mengenai program ini di KPTM, mengenai kokurikulum disini, kami amalkan apa yang korang nak , korang realisasikan. sebagai contohnya korang ada bakat swimming, tapi dekat sini tak ada lagi. korang boleh je apply kat bahagian kokurikulum pelajar. dan dorang akan sediakan beberapa peruntukan untuk aktiviti korang. Apa yang korang perlu buat cuma cari ahli untuk lengkapkannya sebagai kelab. Easy right? so kalau korang ada apa - apa persoalan mengenai TESL dan sebagainya boleh je korang tinggalkan di ruangan komen , Insyallah i will reply as soon as possible, orait! goodluck !  




p/ s : saya mendapat terlalu banyak soalan mengenai program, Kadang - kadang terlepas pandang, jadi jika perlukan jawapan terus boleh add wechat saya -khai_artzfar

67 comments:

Mawardi Yunus said...

terbaik bro

HASRUL HASSAN said...

Tak cekap Bahasa Inggeris ...

Khai Artzfar said...

@HASRUL HASSAN tak cekap tak per.. pelan-pelan kayuhg :)

Khai Artzfar said...

@Mawardi Yunushaha sekadar perkongsian pengalaman

Nick Nashram said...

aq bekas teslian.
baru je mengajar tahun lepas.
syok amik kos tesl ni..huhu

Muhamad Aziz said...

Hey wanna ask, now you dah tamat semua semesters lah kan? Then immediately dapat offer untuk pergi school or what? Apply or automatically they send you there? SK or SMK? By the way, I'm teslian too :)

Khai Artzfar said...

@Muhamad Azizutk lulusan diploma, digalakkan utk sambung ke ijazah. sebab di sk pn skrg semua ijazah. melainkan dari ipg. yang itu memang automatik akan posting ke sekolah, untuk lulusan dari ipt lain, kita kena apply buat KPLI atau DPLI. selalunya bagi diploma ni level sekolah rendah dan ijazah sekolah menengah.

Anonymous said...

Dekat KPTM KL ada persatuan bahas tak? Asrama pulak macam mana?

Muhamad Aziz said...

I'm from IPG Kampus Ilmu Khas, Hahahahahaa. Oh got you, ingatkan you pun automatically posting, but now we in ipg dah tak confirm penempatan posting. Dia buat open market system, pathetic kan? 5 years there for nothing. Haihh

Muhamad Aziz said...

And by the way, IPG pun dah tak offer diploma sekarang, so teachers from IPG yang pergi SK memang degree holder. I did my foundation for one and a half year, now in my b.ed tesl for five years. Long way to go :)

alyaamirah said...

Tak reti speaking, then how ?

Anonymous said...

antara diploma n asasi mana lebih bagus?

Khai Artzfar said...

@Anonymousdekat sana kalau tak ada kita boleh tubuhkan, asrama paling jauh saya boleh cakap 5km, yang lain semua berdekatan

Khai Artzfar said...

@alyaamirahsaya dulu pun tak reti apa, starting from zero :)

Khai Artzfar said...

@Anonymoussemua ada kebaikan dia yg bezakan antara tahun pengajian

Adilla Azrin said...

salam nak tanya susah sgt ke tesl ni sebab saya mmg tak pandai speaking n writing semua. spm pun dpt credit je .

Anonymous said...

salam, abg i really need ur help, i need to prepare 4 my folio kerjaya..n i relly had my interest in tesl.. for now i got quite useful infomation about it except for the salary..help me please? n one more thing i was not very fluent in english can this course fit me??

Khai Artzfar said...

@Adilla Azrintak susah pun, saya pun mula dari zero. latar belakang pun tak kuat mengenai bahasa inggeris, alhamdulillah pelan-pelan saya kayu.tips saya belajar untuk minat :)

Khai Artzfar said...

@Anonymouswasalam dik,tahniah atas minat. actually fluent tak fluent belakang cerita. yang penting minat. sebab kalau minat alhamdulillah menjadi. bila dah belajar inilah masanya untuk asah berbahasa

Liana Zahari said...

finally. nice entry. i skrg amik kos business then i rasa cm tak boleh nak carry sbjek tu. so i decide nak amik tesl. but i still keliru. i need someone yg boleh tlg i sbb i tak boleh buat kptusan. really need ur help. can i get ur phone no or anything? please ;/ wassap me ASAP 0122353421

Khai Artzfar said...

@Liana Zaharisure why not inbox my fb :)

faris said...

salam bro. im a med student, 21 y/o under mara. tapi dah on the verge nak quit sbb xminat lgsung med. nak tanya kot2 tahu cara nak apply dan route plg baik utk amik TESL sbb aku tak sure ada beza ke tak cara apply antara aku dgn student baru lepas SPM. tq in advance

Khai Artzfar said...

@farissalam sedara, kalau nak masuk balik TESL under kptm, intake ada 2 tak silap, december dgn september . syg juga kalau berhnti separuh jalan,tapi kalau tak minat pun susah juga. apa yang sy boleh cakap, kalau berminat dengan tesl. mungkin di ipts adalah cara terpintas kalau nak masuk.tapi kena ingat tak semua ipts bagus. tapi kalau bawah MARA insyallah terjamin :)

Hafiz Muhammad said...

jadual kelas ni padat tak?? kbiaasaanye smpi pkol bpe?.. plizz reply ASAP

Khai Artzfar said...

kelas padat tak padat tu bergantung pada sistem akademik. kebiasaanya kuliah bermula jam 8 pagi hingga 6 petang. saya tidak pasti masih ada lagi kelas malam atau tak memandangkan saya dah graduate di kptm

Khai Artzfar said...

kelas padat tak padat tu bergantung pada sistem akademik. kebiasaanya kuliah bermula jam 8 pagi hingga 6 petang. saya tidak pasti masih ada lagi kelas malam atau tak memandangkan saya dah graduate di kptm

Anonymous said...

lepas tamat asasi tesl. Teruskan belajar or?

namaku afiq said...

I heard that thru this programme buleh abroad :/ betul ke ? Mohon pencerahan

ayu suffina said...

Hii. Thanks for sharing. Btw sya bru semak permohonan tdi. And i got it! Happy mmg happy. But nk tahu lebih lanjut about tesl. If you dont mind add me on wechat, this is my id : ayusuffina. I hope you boleh tlg. Sbb confused skg ni! Tq

Anonymous said...

assalamualaikum,nak tnya,yg mna lg ok?take course dip in english then sambung degree in TESL,or ambik course dip in TESL terus?

Ainulhayat Ramli said...

Ayu suffina awk same dgn sye .. sye pon dpt jgk and kalau boleh nk sgt2 tahu lebih lanjut pasal tesl ni

hanissha hasyim said...

sy pun dpt tesl kptm kl.. bila tgk subjek yg akan blaja rase mcm xsbr pulak..

Cedrig D said...

Hello, thank you utk info ni. Sya pun dpt TESL KPTM utk intake 2015, so nak tnya ni, abg sambung degree di mana ya selepas menamatkan diplo di kptm? Sya risau, adakah course ni menjamin kerjaya sebagai guru? Harap dapat membalas persoalan sya.. thank you

Khai Artzfar said...

namaku afiq : Yes, memang boleh study abroad melalui program SPC yang ditawarkan oleh mara

Khai Artzfar said...

Cedrig D : Hi cedrig! saya sambung di MSU . tapi kalau boleh untuk degree nanti, saya tak galakkan untuk sambung disini due to a certain issues. Its better for you to apply IPTA, kalau IPTS sekali pun boleh tengok IUKL , UNITAR dan lain - lain. and yes , this course memang untuk melatih menjadi seorang guru.

Anonymous said...

abang , tlong whatsapp dkt sye 0139347177 sye dpt kos diploma tesl kt kptm kl , so ad bnyak benda sye nk tahu drpd abang . pleaseeee .

Anonymous said...

Hi, I got offer for tesl in kptm and I am a bit worried cause I am quite "late" for this course. By late I mean I'm surely older than those 18 y/o kids. Bcause of some reasons. Do you have any comforting advices? Thankyou

Khai Artzfar said...

Hi there! Just bear in mind , age is nothing ! I got coursemate yang umur lebih tua dari lecturers, ada yang dah ada anak, its normal for us. Just mingle around with them. As for my experience, kiteorang lagi hormat yang mana lagi senior. so umur bukanlah penghalang. good for you if still interested to study. cheers!

Sakura Izzati said...

why??? minggu depan saya akan sambung kat msu . tesl degree. ada wechat? I really need to ask you about tesl in msu :(

Egwuatu said...

Nak tanya kalau nk ambil kos tesl ni macam mana
.saya duduk kl nak berulang sbb dah kawin boleh ke?

ct said...

Salam,wanted to ask among all the ipts in malaysia,which are the best in tesl?
tq

ummi sarah said...

Kalau amik tesl,lps graduate selain jadi cikgu blh kerja apa?sorry sbb tak tahu

abu abuadam said...

Anak pakcik dpt buat ijazah tesl di UNISEL. Ada mintak msu tapi surat offer msu x sampai sampai walaupun layak. UNISEL ok ke

Khai Artzfar said...

ummi sarah : u boleh banyak kerja sebab TESL all about English so boleh je apply banyak bidang

Abu Adam : So far Unisel okay je :)

abu abuadam said...

Yeah UNISEL here I come. I heard its students hostel like hotel. Tk Khai.

Anonymous said...

I've done my foundation in tesl.. Im going to pursue my degree in msu. Okay ke degree kat situ? ive checked the course in JPA as well as MQA websites. Bachelor in tesl (msu) is qualified. Would you tell me what are the "certain issues"... pleaseee

Khai Artzfar said...

what i can say is the surrounding is okay, but not the lecturers or the management. sorry to say :)

Anonymous said...

HI... Saya akan masuk sem 6 x lama lagi tapi after diploma in tesl, ape plak course2 yang lain yang relevant dgn tesl yer? mean like kalau saya nak apply degree under tesl punye diploma apa courses yang saya akan dpt? And institusi mana yg tawarkannye? sorry bnyk tnye sbb saya da bnyk buat research tp x jumpe gak jwpn yg saya nak... Harap bro reply segera!!! thanks bnyk2

Khai Artzfar said...

Hi after diploma in tesl u boleh apply degree in tesl, linguistic dan banyak lagi. Actually kalau sistem IPTA sekarang kalau u apply apa pun, u akan dapat. for example, before this i apply mass com. so dapat mass com. So apa yang u minat untuk kerja soon, better applied that

Anonymous said...

hi just wondering, does kptm offer bachelor in tesl course??

Anonymous said...

Nak tanya, kalau tak berapa terer english boleh tak ambik TESL?

Nor Aqeelah Farha said...

Assalamualaikum bro,,sy dh dpt tawaran utk kuptm jan ni tp harininsy daftar msk politeknik n dpt course engineering,,saya x suka engineering but terpaksa since fee kat kuptm mahal sgt,,so bro rasa baik kita achieve apa yg kita minat or what??buntu sgt2..

Alif Viper said...

Boleh whatsapp saya ea. Saya student tesl di Unisel. Final year. 0129909840 bolehla kongsi sikit

dini isn said...

hi! nak tanya peluang pekerjaan secure tak? and bagi awak, accomodation kptm kl memuaskan tak?

Anonymous said...

kt kuptm boleh apply mara or ptptn

Anonymous said...

no.

Anonymous said...

Salam. Tumpang tanya, lepas diploma bro buat bachelor kat MSU berapa semester/berapa tahun? Ada pengurangan semester/credit hours x untuk bachelor if kita buat diploma? Student foundation dengan student diploma kena buat jumlah credit hours yang sama ke untuk bachelor? Sebab student diploma spend around 3 tahun while student foundation spend aroun 1 tahun je. Saya study tesl kat kptm sekarang and maybe sambung kat MSU tu yg nak tahu kalau bachelor kat MSU ada x pengurangan semester/credit hours?? Harap boleh tolong, thanks a lot :D

NAZREEN CHE ROSLAN said...

Hai , i student final year diploma sc. tp intrested in tesl.
but my weakness in writing and im not much of a reader. i jarang baca novel
i just love speaking and teaching so i thought tesl should be good for me.
haha , my question is susah tak writing dalam tesl ni ? takut high level sgt je
but so far , 3 sem i belajar bel semua A/A- k. cuma takut tak dapat nak perah idea for writing..

Anonymous said...

Hai . Saya nak tanya kalau bi b masih ada peluangke nak ambil tesl ?

Anonymous said...

Hey im doing my research for my school assignment... if i go for tesl wht will i be after finishing my study... is there any other job than being a teacher and lecturer?? Thank you really appreciate if u answer this :)

Sarah said...

Kalau pasal yuran kptm ni kena bayar lps habis belajar ke macam mana? Saya dah baca tapi masih confuse. Ade ke tajaan mara?

Muhd Shakirin said...

result bi abg masa spm berapa?

nur melisa said...

Assalamualaikum cikgu.. sy student form4 yang tengah research pasal tesl sebab nak ambik course tesl untuk sambung study . Nak tanya kalau nak ambik course ni kena credit apa?

Angela Annie said...

Hey I was just wondering klau nk ambil course tesl ni result spm tengok English only or yg lain pun kena okay jgk?

ila said...

hye . im glad to read your blog about tesl course . i sangat berminat dgn kos ni .boleh tak i nak you share ttg yuran and others thing ? please im really need your help

Unknown said...

Rse semangat nk ambik TESL.. Yelah,spn pon sipi2 je..

Anonymous said...

assalamualaikum hi nk tnya kalau englisg kita tk brp baik tp minat ada. ble ka ambl tesl? hn