Untuk korang yang berada di kawasan Subang dan berdekatan serta suka makan apa kata korang terjah Food Network yang terletak di Summit USJ Shopping Mall, Subang Jaya. 


Baru sahaja dirasmikan minggu lalu, di Food Network terdapat pelbagai jenis kafe vendor dan restoran yang menyajikan aneka hidangan. 



Sebut sahaja, masakan asli Melayu, Cina, makanan Jepun, Thai, Barat segalanya ada di sini. 





Sempat juga aku cuba makan di Kampung Lah, salah sebuah kedai yang terdapat disini. Sedap! Boleh dikatakan aku akan datang ke sini lagi untuk menjamu selera. Selain itu, aku suka tengok konsep dan dekorasi vendor-vendor disini yang ceria dan menarik. 


Sempena Ramadan akan datang kalau korang shopping atau mencari tempat untuk berbuka ke boleh je datang ke Food Network, macam-macam ada!

Untuk maklumat lanjut dan lihat kedai yang ada, korang boleh terus ke Food Network yang terletak di Ground Floor Summit USJ.

Food Network Summit USJ Shopping Mall Kini Dibuka! Ada Banyak Makanan Menarik

by on 26.2.24
Untuk korang yang berada di kawasan Subang dan berdekatan serta suka makan apa kata korang terjah Food Network yang terletak di Summit USJ S...

Huawei Malaysia is excited to introduce the latest addition to its innovative lineup – the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition.





Crafted with the needs of today's students and young professionals in mind, this sleek looking tablet promises to redefine how we engage with technology by combining functionality and productivity with this latest tablet from Huawei.


Priced at RM1,999, the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition is not just a tablet; it's your ultimate companion in learning, productivity, and entertainment. Pre-orders for this revolutionary device will open on 23rd February 2024 and will only run until 29th February 2024, so mark your calendars now to get an exclusive early deal from Huawei!


The HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition boasts a 120 Hz PaperMatte Display, featuring SGS Low Visual Fatigue Premium Performance Certification and TÜV Rheinland Reflection-Free Certification making Huawei the only brand certified with both qualifications.


This advanced display technology suppresses blue light and flickering, providing users with a comfortable viewing experience while reducing eye strain. Additionally, the display is also non-reflective, which is achieved by cutting out 97% of light interference to provide a crystal clear viewing experience even under direct light.


Dive into a world of creativity with the PaperMatte Display's pen-on-paper writing experience, enhanced by the HUAWEI M-Pencil (2nd generation).


Feel the rhythm of your thoughts as you jot down notes, sketch out ideas, and bring your imagination to life. With every stroke, the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition transports you to a world of inspiration, where your ideas flow freely and your creativity knows no bounds.


Whether you're taking notes in class, collaborating on group projects, or diving into the world of digital art, the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition has you covered. With the HUAWEI Notes app and the HUAWEI M-Pencil (2nd generation), you can capture every detail with precision and clarity.


Furthermore, the inclusion of PC-level WPS Office and SuperHub facilitates seamless file transfers and enhances productivity, making the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition the ultimate companion for students to share their creations with the world where the possibilities are endless.


But don't just take our word for it. Experience the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition for yourself and discover a new way to learn, create, and connect.


During the pre-order period, claim your limited time early bird voucher worth RM40 from the HUAWEI’s Official Website, HUAWEI Official Store on Shopee or the HUAWEI Flagship Store on Lazada.


Huawei is also giving a set of free gift such as the HUAWEI MatePad Smart Keyboard, HUAWEI M-Pencil 2nd Generation and HUAWEI Bluetooth Mouse worth up to RM1,147 for any purchase of the MatePad 11.5 PaperMatte Edition. 


There's never been a better time to make the switch to Huawei. For more information, latest updates or promotions about the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition, please visit HUAWEI Official Website, HUAWEI Official Facebook page or Instagram.


Order HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition Now!

by on 23.2.24
Huawei Malaysia is excited to introduce the latest addition to its innovative lineup – the HUAWEI MatePad 11.5 PaperMatte Edition. Crafted w...
Turut serta bersama hotel-hotel yang lain, Royal Signature yang baru sahaja dibuka juga menganjurkan buffet Ramadan bagi tahun 2024.



Meski baru, namun pelbagai sajian yang bertemakan Sajian Titian Desa bakal disajikan untuk para pelanggan. Aku berkesempatan untuk hadir ke preview buffet Ramadan yang diadakan di Hotel Royal Signature baru-baru ini, ternyata ia tidak mengecewakan buat pertama kali anjurannya.


Terletak di Bukit Bintang, belakang Plaza Low Yat, sempena Ramadan akan datang pelbagai menu menarik akan diperkenalkan. Antaranya Kambing Golek, Kari Kepala Ikan Kedah, Gulai Kawah Tulang Rawan, Asam Pedas Ekor Melaka, Lobster Masak Petai dan banyak lagi.








Kalau secara peribadi, aku suka kuah kari Kepala Ikan sebab memang kena dengan tekak aku. Manakala, menurut rakan-rakan yang lain mereka memilih Paru Berlado sebagai menu kegemaran di sini.


Di samping menjamu selera, korang juga akan dihiburkan dengan nyanyian daripada penyanyi Reyhana Yunus dan Fareez Fauzi. Kemudahan surau juga tersedia untuk para tetamu menunaikan solat.


Menariknya, dengan setiap pembelian buffet Ramadan, RM1.00 akan didermakan kepada badan kebajikan Pertubuhan Kebajikan & Pendidikan Raudhatul Nurr Jannah.


Tarikh buffet : 12 Mac 2024 hingga 6 April 2024
Masa : 7:00 PM to 9:30 PM.


Harga :
  1. Dewasa : RM 178.00 nett (Early bird sehingga 1 Mac 2024 RM128)
  2. Warga emas (60 tahun dan ke atas) : RM 128.00 nett
  3. Kanak-kanak : (7 hingga 12 tahun): RM98.00 nett
  4. 20% diskaun untuk pemegang kad RHB
  5. Group purchase: Beli 10, Percuma 1

Untuk pembelian dan tempahan :

Email : fb.secretary@hotelroyalsignature.com

Call / WhatsApp : +60 16-808 3188.

TITIAN DESA RAMADAN STAYCATION ROOM PACKAGE

RM 488.00 nett per room per night termasuk :

• Sahur breakfast buffet

• Sajian Titian Desa Buka Puasa Buffet

• Complimentary parking

• In room Ramadan snack

• Diskaun 20% untuk pembelian add-on Sajian Titian Desa Buka Puasa Buffet

• Book & stay period: Sekarang hingga 5th April 2024

Untuk tempahan layari https://hotelroyalsignature.com dan masukkan access code FESTIVE. Untuk maklumat lanjut email di reservation@hotelroyalsignature.com atau call/ WhatsApp +60 16 809 5188.

Buffet Ramadan Hotel Royal Signature Pertama Kali Tahun Ini Meriah!

by on 14.2.24
Turut serta bersama hotel-hotel yang lain, Royal Signature yang baru sahaja dibuka juga menganjurkan buffet Ramadan bagi tahun 2024. Meski b...
Agak lama juga aku tak buat hotel review dan menulis di blog ini. Macam janggal pula kali ini. Yang pasti, suka untuk aku kongsikan untuk tahun 2024 ada beberapa pembaharuan yang aku akan buat. Itu aku akan kongsi kemudian. 



Pengalaman Menginap Di Hotel Tenera Bangi

Tirai 2024 dibuka, aku berkesempatan untuk menginap di Hotel Tenera Bangi selama 2 Hari 1 Malam. Uniknya kali ini, aku bersama rakan-rakan yang lain memilih penginapan apartment memandangkan jumlah kami agak ramai. 

Dekat sini, kalau korang datang dalam jumlah yang agak ramai dan bersama keluarga sememangnya apartment adalah yang paling sesuai.



Kiteorang memilih double room suite yang mana ada dua bilik di dalam apartment tersebut. Satu bilik katil bersaiz King dan satu bilik mempunyai dua katil single. Kedua-dua bilik mempunyai kamar mandi tersendiri. 



Untuk bilik ini berharga RM400 dan sekarang mempunyai promosi percuma sarapan pagi. Kemudahan dalam apartment ini sememangnya lengkap dan korang boleh memasak sajian yang ringkas! 

Kemudahan yang tersedia : 

  • Bath Tub
  • Dapur dan utensil (tapi utensil aku tak pasti sebab time aku check in tak ada) 
  • LCD TV 
  • Mini Bar
  • Ruang Tamu 
  • Balkoni 
  • Kolam Renang



So far aku tak ada masalah dekat sini, tidur pun agak nyenyak apatah lagi semua kemudahan dah ada dekat dalam. Nak pergi kolam renang turun sahaja bawah, cuma nak pergi makan tu korang kena berjalan sikit la dalam 20 meter macam itu sebab berkongsi dengan tetamu di hotel. 

Hi Tea Dan Ala Carte Di Hotel Tenera Bangi 

Untuk pengalaman menikmati juadah di sini, aku berkesempatan untuk mencuba Weekend Hi Tea dan Ala Carte mereka. Weekend Hi-Tea dia bagi aku agak murah sebab harga cuma RM78 bagi dewasa dan RM48 bagi kanak-kanak. 







Setakat ini aku rasa antara Hi Tea hotel yang termurah pernah aku jumpa kebanyakannya sekarang mencecah lebih RM100 bagi dewasa.  Bertempat di Saffron Basserie, pilihan makanan juga agak banyak antaranya Lontong, Nasi Ayam, aneka makanan panas, pelbagai jenis lauk dan macam-macam lagi. 












Pendapat aku killer menu diorang adalah Kari Salmon. Walaupun aku tak makan ikan tetapi aku sempat mencuba kuah dia, sedap! 

Ala carte pun ada banyak pilihan yang korang pesan. Macam aku, sengaja memilih Mee Bandung berdasarkan cadangan kawan-kawan yang lain. 




Ternyata sedap! Walaupun ada yang cakap Mee Bandung yang sebenarnya sedap di tempat lain tetapi bagi aku yang ini kena dengan tekak. Approved! 

Menu lain yang kiteorang order boleh tengok gambar di bawah: 







Pengalaman Breakfast 

Pengalaman breakfast di hotel ini bagi aku macam kurang memuaskan. Pertama mungkin sebab terlalu ramai, jadi korang terpaksa beratur panjang untuk ambil makanan. Jadi better korang bangun seawal pagi untuk elakkan kesesakan. 

Kedua dari segi pilihan makanan. Tak banyak sebenarnya menu tersedia. Jadi kalau korang rasa nak cuba sesuatu yang berbeza, cadangan aku apa kata korang ke Pasar Pagi Ahad yang terletak di hadapan hotel. 

Korang boleh berjalan kaki sahaja untuk ke situ. Malah di sebelah malamnya pula ada Pasar Malam pada setiap Sabtu. Jadi aku berkesempatan untuk ke situ pada malam dan pagi, memang meriah! 




Fasiliti parkir pula sememangnya mencukupi. pastikan korang validate dahulu sebelum keluar ya. Overall pengalaman aku menginap di sini memuaskan, boleh repeat lagi!

Untuk tempahan dan maklumat lanjut korang boleh ke laman web Hotel Tenera Bangi 

Pengalaman Menginap Di Hotel Tenera Bangi | Berhadapan Pasar Malam

by on 10.2.24
Agak lama juga aku tak buat hotel review dan menulis di blog ini. Macam janggal pula kali ini. Yang pasti, suka untuk aku kongsikan untuk ta...

Pencapaian pertama Suria FM sebaik sahaja tirai 2024 dibuka. Buat julung kalinya, Suria FM menduduki ranking ke-30 dalam senarai "Penarafan Bulanan Metrik Penstriman Digital Triton Secara Global" oleh Triton Digital, baru-baru ini.


Suria FM berjaya catat sebanyak 10,771 ribu AAS (average active sessions), 2.6 juta SS (session starts), dan 1.18 ATSL (average time spent listening) pada setiap hari Isnin hingga Jumaat dari jam 6.00 pagi sehingga 8.00 malam.

Manakala setiap Isnin hingga Ahad dari jam 6.00 pagi sehingga 12.00 tengah malam pula, berjaya meraih sebanyak 7,963 AAS (average active sessions), 4,4 juta SS (session starts), and 1.01 ATSL (average time spent listening).

Pengurus Besar Suria FM, Roslinda Abdul Majid (DJ Lin), meluahkan rasa syukur diatas pengiktirafan dan kejayaan Suria dalam menduduki kedudukan ke-30 teratas bagi keputusan Penstriman Digital Triton Global yang dikeluarkan.

“Kedudukan di ranking ini bukan hanya satu pengiktirafan, tetapi juga satu pencapaian yang memotivasikan kami untuk terus berkembang dan terus menyampaikan kandungan berkualiti kepada pendengar setia Suria FM khususnya buat mereka yang mendengarkan siaran Suria FM di suria.my, juga di platform digital yang lain.”

Penarafan ini membuktikan keberadaan Suria FM dalam kalangan kedudukan penerbit audio terbaik dunia sebaris dengan beberapa penerbit audio dunia lain yang tersenarai seperti iHeartRadio, PrisaRadio, Grupo Bandeirantes, dan banyak lagi. Ia juga sekaligus meletakkan Suria FM sebagai salah satu saluran digital kreatif pilihan ramai.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web Suria suria.my atau ikuti media sosial Suria Malaysia: Instagram: suriamalaysia l Facebook: @SuriaMalaysia l TikTok: @suriamalaysia l Youtube: SuriaTV l X: @suria_malaysia

 

Suria FM Cipta Rekod Lagi! Kali Ini Dalam Triton Digital

by on 10.2.24
Pencapaian pertama Suria FM sebaik sahaja tirai 2024 dibuka. Buat julung kalinya, Suria FM menduduki ranking ke-30 dalam senarai "Pen...

The wait is over, Huawei have finally announced the nationwide availability of the HUAWEI MateBook D 16 (Intel® Core™ i5 Processor), a testament to the brand’s commitment to delivering cutting-edge technology with a focus on user-centric design. 




This variant combines exceptional performance, intelligent features, and a sleek design to cater to the diverse productivity needs of users across various scenarios.

Immerse yourself in a visually stunning experience with the Huawei MateBook D 16, where design excellence meets cutting-edge features. 

The expansive 16-inch FullView Display offers vibrant colors and sharp visuals, complemented by ultra-narrow 4.6mm bezels, achieving an impressive 90% screen-to-body ratio for a truly immersive viewing experience. Tailoring performance to diverse needs, the variant boasts a 13th Gen Intel® Core™ i5 H-series Processor, excelling in handling intensive multitasking for the Smart Office era.

Additionally, HUAWEI MateBook D 16 (Intel® Core™ i5 Processor), offered in two variants; 12th or 13th Gen Intel® Core™ i5 H-series Processors, to provide versatile performance options. 

Further elevating user experiences, the MateBook D 16 introduces AI-powered smart features, including the Smart Conference with a 720P AI Camera and WPS AI seamlessly integrated into the exclusive WPS Office app, leveraging on the H-series processing power for multitasking efficiency.

In the realm of creativity, the 16-inch Full View display becomes a creative canvas, supported by tablet compatibility and SuperHub for on-the-go inspiration capture and streamlined cross-device collaboration. 

The user-centric design extends to comfort with ultra-narrow bezels, an ultra-long-distance HUAWEI Metaline Antenna for fast and stable connectivity, and a robust 70Wh battery ensuring all-day usage – a testament to Huawei's commitment to providing a holistic and innovative computing experience.


AVAILABLE NATIONWIDE

The HUAWEI MateBook D 16 (Intel® Core™ i5 Processor) is available nationwide across all HUAWEI Experience Stores, HUAWEI’s Official Website, HUAWEI Official Store on Shopee, HUAWEI Flagship Store on Lazada, starting from RM 2,899. 

Grab this chance now to claim your complimentary gifts worth up to RM 2,144. For those who are looking for a power boost, the HUAWEI MateBook D 16 (Intel® Core™ i9 Processor) is available for pre order from today until 2 February 2024.

HUAWEI MATEBOOK D 16 IS NOW AVAILABLE NATIONWIDE ACROSS ALL STORES AND ONLINE PLATFORMS

by on 26.1.24
T he wait is over, Huawei have finally announced the nationwide availability of the HUAWEI MateBook D 16 (Intel® Core™ i5 Processor), a test...

Huawei is proud to announce its sponsorship of the innovative HUAWEI MatePad Pro 13.2” and collaboration with National Academy of Arts, Culture and Heritage (ASWARA) under Ministry of Tourism, Arts and Culture Malaysia (MOTAC) and The One Academy. 



HUAWEI EMPOWERS CREATIVE EDUCATION THROUGH SPONSORSHIP OF ASWARA AND THE ONE ACADEMY WITH CUTTING-EDGE MATEPAD PRO 13.2

by on 26.1.24
H uawei is proud to announce its sponsorship of the innovative HUAWEI MatePad Pro 13.2” and collaboration with National Academy of Arts, Cul...
Gala Tayangan Perdana Filem Banglo Seksyen 12 yang dihasilkan khusus bagi memberi sokongan kepada filem tempatan diterbitkan oleh pelakon yang tidak asing lagi namanya dalam industri seni tanah air Malaysia iaitu Intan Ladyana.






Beliau yang terkenal dengan lakonannya dalam filem-filem terkenal seperti Jangan Pandang Belakang dan Banglo Berkunci. Filem Banglo Seksyen 12 yang bakal menghantui peminat 25 Januari 2024 ini merupakan filem pertama terbitan Intan Ladyana.


Pihak produksi PRISMA PICTURES SDN BHD serta edaran METROWEALTH mengucapkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan menghargai sokongan penuh yang diberikan oleh KEMENTERIAN KOMUNIKASI DAN DIGITAL (KKD) melalui PERBADANAN KEMAJUAN FILEM MALAYSIA (FINAS) atas DANA KANDUNGANDI GITAL (DKD) yang telah dibelanjakan bagi memastikan filem ini berjaya dihasilkan dan dapat menemui penonton di pawagam.


Dharma Nasution, pengarah bersama Intan Ladyana mempertaruhkan barisan pelakon yang tidak asing lagi di dalam industri tanah air seperti Intan Ladyana dan Mustaqim Bahadon sebagai tunjang utama Filem Banglo Seksyen 12 ini. Filem ini dibantu oleh barisan pelakon yang sedang meningkat naik seperti Hariz Hamdan, Silfeny Osman, Aniq Suhair, Faez Malek, Farah Yasmin, Faris Fitri dan ramai lagi.






Filem Banglo Seksyen 12 mengisahkan tentang pembunuhan misteri sekumpulan remaja pada tahun 2006 di sebuah banglo menjadi lokasi kegemaran kumpulan paranormal untuk membuat penggambaran sebagai kandungan di platform digital mereka.


Prisma Pictures Sdn Bhd mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua media cetak dan media elektronik, bloggers, influencer termasuk mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam penghasilan filem


REVIEW : AKAN DATANG

Banglo Seksyen 12 Filem Dari Kisah Benar?

by on 24.1.24
Gala Tayangan Perdana Filem Banglo Seksyen 12 yang dihasilkan khusus bagi memberi sokongan kepada filem tempatan diterbitkan oleh pelakon ya...

Segala jawapan yang dinanti-nantikan daripada Suria FM berkaitan isu melibatkan bekas penyampai mereka, Tyzo berkenaan penamatan kontrak akhirnya terjawab menerusi sebuah sidang media pada petang Jumaat. 


Pengerusi Star Media Radio Group Berhad (SMRG), Datuk Dr Mohd Aminuddin Mohd Rouse berkata, Tyzo sendiri yang membuat permintaan untuk hanya menyambung enam bulan kontrak.

Beliau berkata, sepanjang tempoh kontrak itu juga Tyzo sendiri tidak ada usaha untuk berbincang memperbaharuinya sepanjang tempoh enam bulan itu.


Aminuddin berkata, dalam satu pertemuan bersama Tyzo pada Ogos tahun lalu, pihak pengurusan ada memanggil Tyzo untuk berbincang mengenai pembaharuan kontrak selama setahun.

“Saya bersama Pengurus Besar Suria FM, DJ Lin serta wakil daripada ketua kandungan Suria FM, JJ dan wakil jabatan sumber manusia bertemu Tyzo bagi membincangkan pembaharuan kontrak selama setahun bermula Oktober 2023 sehingga Oktober 2024.

“Bagaimanapun ketika kami meminta keputusan itu dibuat, dia minta kontraknya disambung cuma enam bulan. Jadi Saya berpendapat dia sudah mempunyai rancangan tersendiri selain mungkin mendapat tawaran lain selepas memenangi kategori Penyampai Radio Popular di Anugerah Bintang Popular BH pada Julai tahun lalu.

Dalam pertemuan itu juga kami ulangi betulkah dia mahu kontraknya disambung selama enam bulan saja dan selepas seminggu kemudian dia sahkan dia mahu kontraknya disambung enam bulan saja.

Jadi secara tidak langsung kontraknya disambung bermula 9 Oktober 2023 sehingga 9 Mac 2024. Di Suria FM setiap pembaharuan kontrak pihak pengurusan akan berbincang dengan saya terlebih dahulu dan saya sendiri membuat keputusan untuk tidak menyambung kontraknya tanpa membabitkan pihak lain,”katanya.

Menurut Aminuddin, dia meminta perkhidmatan Tyzo ditamatkan lebih awal kerana Suria FM mempunyai perancangan untuk meningkatkan mutu stesen radio itu.

“Disebabkan kita tidak menyambung kontraknya, jadi tidak elok jika dia masih ada kerana kami sudah mengaturkan beberapa perancangan memandangkan bakal menempuh ‘survey’ pada bulan depan.

“Walaupun perkhidmatannya ditamatkan lebih awal, tapi gajinya masih terus dibayar sehingga 9 Mac ini.

“Malah pada hari terakhirnya dia bertugas saya minta untuk dia rakamkan momen terakhirnya tapi dia tidak berbuat demikian, sebaliknya dia ke udara secara langsung,” katanya.

Dalam masa sama, Amiruddin turut mengulas mengenai isu penamatan kontrak Tyzo yang menjadi bualan hangat sebelum ini sehingga ramai meletakkan kesalahan kepada pihak Suria FM.

“Video kononnya Tyzo kata dia dianiaya menjadi tular. Ramai yang simpati kepadanya kerana hanya mendengar sebelah pihak.

“Ramai yang kecam dan menuduh ia berpunca daripada DJ Lin. Semua kecam DJ Lin kononnya dia bertanggungjawab. Sebenarnya DJ Lin adalah mangsa.

“Saya harap isu ini ditamatkan. Kami tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang sekiranya ada pihak yang terus memberi komen yang dianggap fitnah,”tegasnya

Tambah Amiruddin, dia akan mengambil tanggungjawab sepenuhnya atas apa yang berlaku serta berharap segalanya sudah terjawab.

Jumaat lalu, Suria FM mengumumkan khidmat Tyzo sebagai penyampai bagi segmen Suria Petang, berakhir dan mendakwa dirinya dianiaya. 

DJ Lin Difitnah! Tyzo Sebenarnya Minta Kontrak 6 Bulan Sahaja

by on 19.1.24
Segala jawapan yang dinanti-nantikan daripada Suria FM berkaitan isu melibatkan bekas penyampai mereka, Tyzo berkenaan penamatan kontrak akh...