Syarat Untuk Menjadi Pramugara Dan Pramugari

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ! 

Syarat Untuk Menjadi Pramugara Dan Pramugari ? Nak tahu caranya baca sampai habis ya. Sempena pengambilan Pramugara dan Pramugari AirAsia yang akan diadakan tak lama lagi Khai nak kongsi dengan korang tips dan info untuk menjadi sebahagian dari  AirAsia All Star 



Info di bawah ini adalah hasil dari temu bual Khai bersama - sama Mr Elson,  Flight Attandent  Trainer AirAsia juga merangkap sebagai Pramugara yang telah berkhidmat selama 17 tahun dalam bidang kerjaya di awan biru ini .

Syarat Untuk Menjadi Pramugara Dan Pramugari
  • 19 tahun dan ke atas
  • SPM :  Kredit dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris  dan Matematik
  • Ketinggian minimum : lelaki -  170cm , perempuan - 160cm 
  • Mempunyai kulit yang baik ( tidak berparut ) 
  • Berupaya untuk berkomunikasi dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dengan baik
  • Berperwatakan menarik ( good smile etc ) 
Sesi Temuduga 

Mempunyai 5 peringkat

1. Pemeriksaan Ketinggian dan Berat 
  • Sertakan dokumen seperti salinan Sijil Kelahiran , Kad pengenalan , Sijil Peperiksaan SPM dan tertinggi , lain - lain dokumen berkaitan
2. Catwalk dan Pemeriksaan fizikal
  • Pemeriksaan fizikal disini hanya melibatkan kawasan yang mudah dilihat 
3. English Test
  • Individu yang berkebolehan dalam membuat pembentangan yang baik adalah satu kelebihan 
4.  Temuduga bersama Panel
  • Isu semasa termasuk mengenai peringkat temuduga yang telah dilalui oleh calon
5. Pemeriksaan Perubatan
  • Pemeriksaan dan persediaan akan dibuat oleh pihak AirAsia 
Carrier Path 
  • Flight Attendant 
  • Senior Flight Attendant
  • Executive Flight Attendant 
  • Flight Attendant Management / Flight Attendant Trainer 
Info Tambahan 

Training 
  • Latihan selama 2 bulan setengah* di Akademi AirAsia 
  • Latihan bermula dari 9 pagi sehingga 6 petang
  • Kelas dan latihan kadang - kadang termasuk hari minggu dan cuti am 
  • Asrama hanya disediakan buat mereka dari luar negara sahaja 
  • Elaun disediakan ( rujuk laman web AirAsia ) 
Working 
  • Sanggup terima pertukaran tempat bekerja ( accept transfer ) 
  • Antara Elaun yang disediakan seater allowance , hourly / meal  allowance, night stop allowance ( hanya untuk mereka yang bekerja di  penerbangan AirAsia X ) , sales commission 
  • Anggaran kasar gaji = 4500 - 5500 



Jadi itulah antara info yang dapat Khai kongsi untuk kali ini . Insyallah jika ada masa Khai akan berkongsi syarat sebagai seorang juruterbang AirAsia pula. Kalau ada apa - apa soalan yang berkaitan boleh je komen dibawah . Nantikan entry seterusnya mengenai Pengalaman Khai menjadi Cabin Crew AirAsia ! 

p/ s : fly more , earn more :) 

235 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 235 of 235
Unknown said...

Bahase melayu,bahasa english and matematik tu kredit dye nk A+ke mcm mne??

amirul amin said...

Klau ad svm je layak x memohon untk jdy FA..mohon jawapan :)

ismail omar said...

Psal speaking tu boleh la ..,nak kata fasih tu xlah,,tp bab tinggi la menjadi masalah sekarang ni...5 tahun lepas pi interview MAS xlepas sebab tggi xmencapai apa yg mereka nak...

ismail omar said...

Pasal speaking xde masalah sgt...nak kata fasih tu xde la..tp ketinggian yang menjadi masalah sekarang...5 tahun lepad pi interview MAS kne reject sebab xckup tinggi...

wawa said...

Kalau english tak credit tp lulus,layak lagi ke? And sy fasih bertutur..mcam mne ek?? Help me plisss

Anonymous said...

Maaf. Saya bukanlah mulia. Ttpi, selaku saudara seIslam anda semua, sanggup anda yang berminat dgn FA bersedia untuk mendedahkan aurat demi sebuah kerjaya terutamanya wanita. Lelaki pula, sanggup anda bekerja dalam keadaan anda melihat kwn2 wanita yg kurang menutup aurat. Saya trtarik dgn sebuah komen yg mahu sgt2 jd FA utk mengubah nasib keluarga. Jika saudara/ri beragama Islam, tidak adakah lagi kerjaya lain yg dpt mengubah nasib kita? Sebelum Allah mengubah nasib kita, kitalah yg kena ubah diri kita dahulu (tolonglah... pilihlah karier lain). Maaf, pd sy, di Malaysia masih bnyk krjaya lain utk dipohon, tidak kiralah apa alasan sekalipun. Yg penting halal dan berkat. Sy tidak berniat utk menyinggung ssiapa dan mana2 pihak. Hanya atas dasar tangggungjwb sesama Muslim. Mari sama2 fikir. Just my two cents.

Shukk Arif said...

Tinggi semua dh cukup tapi ckp pasal result spm hmmm

Shukk Arif said...

Tinggi semua dah cukup tapi result spm pulak haihh hm

Anonymous said...

Lau nk tukar profession blh ke dri nurse ke pramugari...huhu

Anonymous said...

Lau nk tukar profession blh ke dri nurse ke pramugari...huhu

Anonymous said...

kalau ada penyakit athma boleh ke jadi FA

mr flying said...

kalau ada penyakit athma boleh ke jadi pramugara....

mr flying said...

kalau ada penyakit athma boleh ke jadi pramugara....

mr flying said...

kalau ada penyakit athma boleh ke jadi pramugara...tapi dh lama dh x kena penyakit ni...

mr flying said...

kalau ada penyakit athma boleh ke

mr flying said...

kalau x brp sangat fasih bahasa inggeris, boleh ke jadi pramugara

Anonymous said...

Hello, i nak tanya klu ada smone yg ada fracture kt mana2 esp kaki and after recoverd dia apply as FA. blh i dpt feedback? N lg stu, for those yg gigi tk rata, blh proceed lg tk? Huhuh. I tnya sbb curious, bcuz currently this is my condition. Heheh..

Danea Faranisa said...

Nak tanya for girl, kalau cam saya tinggi 169 tu dapat ke ? hihi

Nur Nabila said...

Salam, tumpang tanya..saya berhijab dan plan nak pegi intv untuk airasia airline jan 2017..Boleh ke atau betul nak yang freehair saja?

Anonymous said...

arhh . tak kesah laa MAS kaa Airasia, asalkn dapat jadi pramugara.. hmm. i wish i could be . :'( tinggi 168cm 😭

Anonymous said...

Math mmg kene A ke??

Unknown said...

Nina. Jadi fa boleh ke bertudung dlm air asia?

sofian yakob said...

Mcm mne nk mintak boleh tolong tak? Add my fb (lock sofian yakob)

Anonymous said...

Hahaha..mati la mcm tu..aq mampu jdi nurse je...spe2 skit..blh jmpe kte..hehehhe

Anonymous said...

Hm sya nak tnya. If ketinggian dlm 170 gitu bole lagi tak? Cita2 nak jadi pramugari 😭😭

Wan Mc'Lovin said...

yang mana yang "tak cukup tinggi" tu boleh cuba supplement HEIGHT UP.. in shaa Allah kalau amal scara konsisten,, tinggi korang btambah sbanyak 5-15cm. pape wasap 01119328599

fiona exzora zarora fiona exzora zarora said...

Saye nk tanye at khai, nyah yg persis girl bole ke jg pramugari air asia

fiona exzora zarora fiona exzora zarora said...

Saye nk tanye at khai, maknyah persis girl bole tak menceburi dlm bidang pramugari air asia

Are Tycca said...

Umur saya 16tahun cita2 saya jadi stewardess tapi saya ada parutt >>>~<<< :D

Jessy Manalu said...

Apa itu firefly?

Pembenci penindasan said...

Memang semua kena free hair ae. Kalau FA pakai seluar panjang & tudung. X ada uniform macam tu ke? Sebab ciri2 or syarat2 kt atas dah cukup. Cuma sedih sangat kalau kena free hair :(

Pudina Vs Cokelat said...

Nak jadi stewardess tp sya pkai tudung~~ hahah terpksa la lpekan

Anonymous said...

If ..result spm X memuaskn cmne eh ?

Anonymous said...

ermm cik nk tnya ni pasal nk jdi tu bleh pakai tdung x? dan kna pakai seksi ke? monon pnjsln plez pm sya kat afifah_adnan28 sy nak tw sngt2 😔😔

Anonymous said...

Mr/Mrs. Sekarang saya sedang ambil course business . Boleh tak jadi pramugari ?

«Oldest ‹Older   201 – 235 of 235   Newer› Newest»