:: TANAH RUNTUH DI RUMAH ANAK - ANAK YATIM DAN ANAK - ANAK HIDAYAH MADRASAH AL - TAQWA ::

As - salam kepada semua bloggers dan readers sekalian. hari ini negara digemparkan dengan kejadian tanah runtuh yang menimbuskan 24 orang termasuk anak yatim , kakitangan dan warden Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa. setakat ini seramai 5 orang mangsa dilaporkan meninggal dunia .apa - pun jom kite review kejap perkembangan terkini kejadian tanah runtuh sehingga pukul 7.30 petang tadi.

KAJANG 21 Mei – Seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Hulu Langat dekat sini hari ini.
Setakat pukul 7 petang ini, tiga mayat kanak-kanak berusia 11 dan 14 tahun dikeluarkan dari runtuhan itu manakala tujuh lagi ditemui cedera termasuk seorang lelaki dewasa, kata polis.
Penghuni yang cedera berusia antara 11 dan 17 tahun manakala lelaki dewasa itu dipercayai pekerja di rumah anak yatim berkenaan.
“Kesemua yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan dan setakat ini keadaan mereka tidak diketahui,” kata Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah pada sidang akhbar di sini hari ini.
Beliau berkata, rumah anak yatim yang terletak berhampiran bukit itu menempatkan 49 orang termasuk penghuni dan pekerja. Kesemua penghuni rumah itu adalah lelaki.
Ketika kejadian pada pukul 2.30 petang kesemua penghuni rumah anak yatim itu berada di dewan serbaguna untuk persiapan satu majlis yang dijadual pada pukul 5 petang ini.
Runtuhan tanah dari bukit itu dikatakan menimbus dewan serbaguna yang terletak di lereng bukit itu menyebabkan bangunan setingkat itu musnah sama sekali. Turut terkena runtuhan tanah itu ialah sebuah surau.
"Kami difahamkan berlaku dua kali tanah runtuh secara serentak dalam sekelip mata. Semua mereka yang berada dalam dewan itu tidak sempat menyelamatkan diri,” kata Tun Hisan pada sidang akhbar di tempat kejadian.
Beliau berkata pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) mengeluarkan mayat pertama pada pukul 4.30 petang, diikuti mayat kedua setengah jam kemudian dan mayat ketiga dikeluarkan pada pukul 6.10 petang.
Penolong Pesuruhjaya Bomba dan Penyelamat Putrajaya Morni Mamat berkata sehingga pukul 7 petang ini operasi mencari dan menyelamat diteruskan dalam keadaan hujan lebat. - Bernama
apa - apa pun kita tunggu laporan seterusnya. sama - sama kita doakan agar semua mangsa dijumpai. buat mangsa yang telah meninggal dunia , kita sedekahkan Al -Fatihah. sekian saja laporan setakat ini, As - Salam!


sumber dan kredit : 
KISAH DISEBALIK KANTA COKLAT
LAGENDA BUDAK NAKAL
BERNAMA

yang memberontak dengan ekzos :: Khai Artz-Far @ Putera TESL 

::bebot menderum ::  memang hujan lebat gila tadi 

No comments: