Total Pageviews

Choleq Resipi Asli Pantai Timur !

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ! 


Segmen  Jom Makan kali ini Budak Pacak bawakan korang ke Choleq , sebuah restoran yang menyediakan resipi asli pantai timur terletak di Bangi, Selangor.  Mesti korang tertanya apa maksud Choleq ? dan makanan apa yang dikatakan sebagai resipi asli pantai timur ni bukan ? 

Untuk pengetahuan korang , Choleq ni kalau di tempat lain bermaksud cicah sesuatu makanan tu dengan sos,ataupun bahasa formalnya, korang celupkan makanan dengan sos , kehkehkeh. Tapi di pantai timur, sebutannya adalah sebagai Choleq. Disini terdapat pelbagai pilihan choleq yang pasti buat korang teringat sampai bila - bila. 
Mana taknya , resipi dan rasa asli sejak 1984 ini telah menarik selera ramai anak - anak Pantai Timur yang tinggal di kawasan sekitar Hulu Selangor khususnya. Choleq disini dimakan bersama 4 pilihan sos original yang dibuat khas sebagai pelengkap makanan dan menariknya setiap Choleq disini diberi nama berdasarkan tempat asal usulnya . Terdapat pelbagai choleq dan makanan pantai timur yang ada disini antaranya adalah
 1. Choleq Ikan Seberang Takir 
 2. Choleq Sotong Tg Lumpur 
 3.  Choleq Udang Penarik
 4. Choleq Fishball PCB 
 5. Choleq Kerang Bagan Lalang 
 6. Choleq Puyuh Lubok Cina
 7. Choleq Ayam Pasir Puteh
 8. Choleq Ayam Cherang 
 9. Choleq Buah Setar
 10. Choleq Perut Tanah Merah 
 11. Choleq Pelempong Pohon Ceri
 12. Rojak Ayam Bomba
 13. Choleq Keropok Lekor Kuala Besut
 14. Choleq Keropok Keping KT
 15. Jemput Maklah 
 16. Popia
 Kunjungan kami disini juga satu kejutan kerana pertama kalinya kami dihidangkan air KL Tower ataupun jus buah 3 layer. Menarik gilos !Kalau Choleq pula , yang menjadi permintaan hangat dari para pelanggan selalunya adalah Choleq Perut Tanah Merah dan Choleq Ayam Cherang. Buat anak Pantai Timur terubatlah sedikit kerinduan dekat sini dan untuk setiap malam selasa dan sabtu , selalunya disini akan diadakan dikir barat bermula dari jam 10 malam hingga 12 malam. Memang meriah !


Sempat bergambar bersama tuan empunya kedai. Kalau nak tahu, yang berbaju putih itulah orangnya.

Kredit gambar Eazy Izzudin (link)

Dengan konsep kedai ala - ala kopitiam , Budak Pacak bersama - sama rakan blogger lain memang enjoy habis malam itu, siap tapau bawa balik lagi sebab rasanya sangat sedap ! Jutaan terima kasih kepada pihak Choleq kerana sudi menjemput kami. Buat korang yang nak rasakan kelainan, wajib singgah Choleq !

Choleq

4 comments:

Bahrain said...

Banyak juga sos yang disediakan. Tak sah kalao tak ada sos.

Luqman Zakaria said...

pergh! menarik nih..jus 3 layer tuh nampak menyelerakan..hehe

khai artzfar said...

@Bahrain betul! tak lengkap rasanya. sedap pulak tu :)

khai artzfar said...

@luqman zakariasangat best sebab pati buah sangat rasa. pengakuan jujur ni :)