February 14, 2014

Syarat Untuk Menjadi Pramugara Dan Pramugari

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ! 

Syarat Untuk Menjadi Pramugara Dan Pramugari ? Nak tahu caranya baca sampai habis ya. Sempena pengambilan Pramugara dan Pramugari AirAsia yang akan diadakan tak lama lagi Khai nak kongsi dengan korang tips dan info untuk menjadi sebahagian dari  AirAsia All Star 



Info di bawah ini adalah hasil dari temu bual Khai bersama - sama Mr Elson,  Flight Attandent  Trainer AirAsia juga merangkap sebagai Pramugara yang telah berkhidmat selama 17 tahun dalam bidang kerjaya di awan biru ini .

Syarat Untuk Menjadi Pramugara Dan Pramugari
  • 19 tahun dan ke atas
  • SPM :  Kredit dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris  dan Matematik
  • Ketinggian minimum : lelaki -  170cm , perempuan - 160cm 
  • Mempunyai kulit yang baik ( tidak berparut ) 
  • Berupaya untuk berkomunikasi dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dengan baik
  • Berperwatakan menarik ( good smile etc ) 
Sesi Temuduga 

Mempunyai 5 peringkat

1. Pemeriksaan Ketinggian dan Berat 
  • Sertakan dokumen seperti salinan Sijil Kelahiran , Kad pengenalan , Sijil Peperiksaan SPM dan tertinggi , lain - lain dokumen berkaitan
2. Catwalk dan Pemeriksaan fizikal
  • Pemeriksaan fizikal disini hanya melibatkan kawasan yang mudah dilihat 
3. English Test
  • Individu yang berkebolehan dalam membuat pembentangan yang baik adalah satu kelebihan 
4.  Temuduga bersama Panel
  • Isu semasa termasuk mengenai peringkat temuduga yang telah dilalui oleh calon
5. Pemeriksaan Perubatan
  • Pemeriksaan dan persediaan akan dibuat oleh pihak AirAsia 
Carrier Path 
  • Flight Attendant 
  • Senior Flight Attendant
  • Executive Flight Attendant 
  • Flight Attendant Management / Flight Attendant Trainer 
Info Tambahan 

Training 
  • Latihan selama 2 bulan setengah* di Akademi AirAsia 
  • Latihan bermula dari 9 pagi sehingga 6 petang
  • Kelas dan latihan kadang - kadang termasuk hari minggu dan cuti am 
  • Asrama hanya disediakan buat mereka dari luar negara sahaja 
  • Elaun disediakan ( rujuk laman web AirAsia ) 
Working 
  • Sanggup terima pertukaran tempat bekerja ( accept transfer ) 
  • Antara Elaun yang disediakan seater allowance , hourly / meal  allowance, night stop allowance ( hanya untuk mereka yang bekerja di  penerbangan AirAsia X ) , sales commission 
  • Anggaran kasar gaji = 4500 - 5500 



Jadi itulah antara info yang dapat Khai kongsi untuk kali ini . Insyallah jika ada masa Khai akan berkongsi syarat sebagai seorang juruterbang AirAsia pula. Kalau ada apa - apa soalan yang berkaitan boleh je komen dibawah . Nantikan entry seterusnya mengenai Pengalaman Khai menjadi Cabin Crew AirAsia ! 

p/ s : fly more , earn more :) 

231 Budak Rambut Pacak Komen:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 231   Newer›   Newest»
Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ok fine...x bole laa nk jd FA. kulit x cntik..hahahah

heyyy cpt laa cite2 lg pasal FA tu haaa..

Bahrain said...

Kalau aku daftar kompom kena tolak awal2x..haha

Khai Artzfar said...

@Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)eh ok je la tak kisah warna kulit janji parut tu tak nampak

Khai Artzfar said...

@Bahrainbelum cuba belum tau bro kehkehkeh

Anonymous said...

Up tinggi tak cukuplah huhu 165 jer yg lain tu no prob

Myra Akeyla said...
This comment has been removed by the author.
Myra Akeyla said...
This comment has been removed by the author.
Khai Artzfar said...

@Myra Akeylayes, anggota fizikal kita yang boleh dilihat, kalau perempuan muka, tangan, kaki.

Myra Akeyla said...
This comment has been removed by the author.
Khai Artzfar said...

@Myra Akeylax per try la pakai ubat parut

Anonymous said...

alaa tinggi sy 157 , but im fresh graduate tringin sgt nk jd hmm

Anonymous said...

gigi kena rata 100% ke?

Wan Aliff said...

saya mmg minat sgt nk jd FA ni...kalau kurang skit2 dr segi fizikal mmg reject terus ke?

Khai Artzfar said...

@Wan Aliffboleh bagi dengan detail kekurangan dari segi apa?

Qasehixora Qaseh said...

pnah p intebiu FA air asia kt penang thun 2009..hehe..juz x ckup tinggi..depa kata muka ok dah.

Qasehixora Qaseh said...
This comment has been removed by the author.
Khai Artzfar said...

@Qasehixora Qaseh bila tu ye. cubalah lagi mana tau rezeki masa depan pulak

Qasehixora Qaseh said...

lama dah..hehe.then smbung study pun bru ja hbs.kalo p intebiu pun tnggi tetap sama..hahaha.x pa la.

ferlia said...

sy tringin nk jd pramugari tp skrg sy msh sambung bljar .. slpas tamat pgajian bole ke memohon jd pramugari ?

ferlia said...

skrg sy tgh smbung bljar .. slpas tmt pgjian bole kh mohon jd pramugari ?

Qasehixora Qaseh said...

Bley ja.awk p ja mana2 open intebiu under air asia..mas..

March pie said...

Klau rabun jauh , boleh apply ker ?

Anonymous said...

Kalau pakai cermin mata / kanta lekap boleh ke? terinin sgt nk jadi PRAMUGARI.. tolong jawab boleh. saya curious ni.. :)

standles ley said...

hello may i ask something...semasa pendaftaran perlu bayar wang pedahuluan..?dan bahasa inggeris perlu kena fasih betul betul ke..?saya 50% je pandai guna bahasa inggeris..

Khai Artzfar said...

@Qasehixora Qasehtak per cuba dulu

Khai Artzfar said...

@Qasehixora Qasehtak per cuba dulu

Khai Artzfar said...

@ferliaboleh jer janji tak lebih had umur yang ditetapkan

Khai Artzfar said...

@March piekena tengok pada syaratnya selalu pakai contact lens. adalah digalakkan masa interview jangan pakai cermin mata

Khai Artzfar said...

@standles leypasal wang tu kalau awak dah lulus interview baru dia akan explain dekat awak pasal yuran semua. mengenai bahasa pulak. tak kisah kalau tak berapa fasih janji awak boleh bercakap dan fahamkan bahasa tu

Anonymous said...

Kalau muka ade kesan jerawat bole lepas ke interview?? Huhu

Khai Artzfar said...

@Anonymoussemua bergantung pada panel. tapi airasia tak pernah utamakan paras rupa. mereka utamakan individu yang berkeyakinan tinggi

Anonymous said...

Boleh tahu bila tarikh temuduga akan dtg...;-)

Anonymous said...

Boleh tahu bila tarikh temuduga akan dtg...;-)

Itah Nitah said...

Kalau umur 31 blh memohon lgi tak

Itah Nitah said...

Lau umur 32 blh lgi memohon tak

Anonymous said...

Alamak matematik tak kredit, pastu tinggi pun 157 cm jer.

Anonymous said...

Kalo pakai braces blh apply ke flight attnd?

Khai Artzfar said...

@Anonymousrujuk laman web airasia :)

Khai Artzfar said...

@Itah Nitahkalau airasia tak pasti rasanya dah tak boleh

Khai Artzfar said...

@Anonymousboleh tapi tengok tahun awak habis bila. seeloknya bila dah habis di akademi braces dah dibuka

Anonymous said...

Tggi 152 je comfom I kena reject huhu sedih

nur said...

If nak jd stewardess mmg kena free hair ke?? Tggi semua dah ckup 169cm..hahah

kiwie said...

Gigi kna 100% trsusun ke? Klau gigi dpn ada jarak sikit blh ke

Anonymous said...

prut kt lutut kta tu cmne plk......blh tk nk apply?

Khai Artzfar said...

@nurkalau airasia semua free hair hehe

Khai Artzfar said...

@kiwieyang itu ikut budi bicara examiners

Anonymous said...

before this i dah pnh try interview at mas and airasia..for me,air asia more to difficult laa..dorg bkn jee pntingkn akademik,but paras rupa..klu ade sesape y nk apply kt airasia make sure y ladies tu touch up lebih laa..compare tu MAS dorg nk tgok wajah natural kite.. n time grooming room..both of them straight..klu mas, compulsory dorg akn cek parut dari hujung jari kaki smpai lutut, jerwt blkng badan, parut dr tapak tgn hngga ke siku, tgkuk.. klu air asia tgok panel gak..ade y straight,ade y x.. jrwt blkg bdn dorg xtgok pun tp ade panel y tgok..nasiblaa.. catwalk tu biase laa.. i byk kali dh g, but always fail bcoz "PARUT"...hmmmmm.. :( lastly, klu nk g Mas msure sanggul laa rmbut tu..klu xnk sggul pun xpee mksure kemas..klu AA korg nk macm mk lampir pun xpee,,jnji cntik..hehe :)

Khai Artzfar said...

tak dinafikan diantara airlines di dunia , AirAsia adalah antara yang paling pentingkan kualiti. Berbanding MAS, mereka lebih pentingkan pembawakan seseorang individu,bagi AirAsia sendiri, mereka pentingkan pembawakan dan penampilan seseorang sekaligus melambangkan AirAsia antara cabin crew yang terbaik di Asia .

Alexander Qyeo said...

Kalau steward tinggi 168cm je boleh dapat???

Anonymous said...

Hm...kredit??spm ckup2 mkn je pun..tp sy brminat sgt2.bcau nak ubah khdpan family..:-(

Anonymous said...

Sy mmg berminat sgt nk jd FA ni tapi tak tau camne n kt mane. Berat badan je kut mslh sy ni. Parut ade siket je kt bwah pergelangn tgn.

Anonymous said...

Untuk Jadi Flight attendant di airasia itu sangat sulit Test pertama di test Fisik kita terkena penyakit apa , kulit sehat apa enggak , Enggak pake kawat gigi , kaca mata , tinggi minimal 160 Maksimak 170 Terus di cek senyum kita , nati juga ada test runway sama bahasa sesuai destination misalnya Jakarta - Singapore - Thailand - Vietnam - Jermany - France kita harus menguasai semua bahasa itu!! Yang paling penting Udh Pro dalam speak english

Anonymous said...

saya hensem . saya cantik . tapi taknaklah jdi cabin crew :p

Nor Sarah Ahmad said...

mmg yang berhijab x dpt apply jadi stewardess ke

Nor Sarah Ahmad said...

mmg yg berhijab x bley apply jadi stewardess ke

Nor Sarah Ahmad said...

mmg yg berhijab x bley apply jdi stewardess ke

Khai Artzfar said...

@norsarahahmad untuk AirAsia tak boleh tapi setengah airlines ada ja yang berhijab contonhnya penerbangan ke Arab

nurul Syafiqah said...

Saya berumur 15 tahun..cita² nak.jadi pramugari..muka tak lah cantik mana kalau di make up insya-allah boleh..mata pun kalau pakai kanta lekap..insya-allah boleh..tapi ketinggian saya 153 cm..berat saya insya-allah boleh turun..hmm melepaslah..nak jadi pramugari..tukar cita² la nampaknyaaa

Nizam Riadzi said...

Pon teringin jugak... tinggi n berat da ok...bmi normal tp nampak kurus...klu org tguk mcm xcukup berat je padahal da normal...hahaa...myb kne pegi gym dulu kot b4 berangan nk join ni...klu x sia2 kne suruh tguk cermin...hehe

Hiya ( seorg wanita ) said...

Wahh. Teringin nya nk apply service sebagai pramugari. Sanggup i turunkn berat bdan 12 kg. Hee

Irfan Syauqi said...

Okay. Tinggal lepas SPM je ni..huhu!

Anonymous said...

Nak jd FA ni smpai bila ? Ada had umur kan ? Cthnya smpai 30. Then dah 30 berhenti ke camne ? Takut tak jamin smpai ke tua ja keja ni masa muda boleh la syok2.

Anonymous said...

Kalau mas dia nak tinggi 170 jgak ke bagi lelaki ??

yaaswini said...

kalau maths lemah mereka akan terima ker???

Universe 470 said...

Assalamualaikum saye ade aidil umur 16,saye nak ckp sikit kokorikulum sekolah kena sekali ke? Pastu tinggi saye 179

Universe 470 said...

Pramugara gaji berape ye? Air asia ngan MAS lain2 atau same gaji?

wave din said...

Abang saya betul3 berminat dengan kerjaya pramugara. tapi saya tak tahu macam mana langkah mahu menjadi seorang pramugara. abang tolong info kan kepada saya. abang boleh add wechat saya tak? ni ID wechat saya. ID- Dinwavetrademark .Hope abang tolong saya

wave din said...

Abang saya betul2 berminat dengan kerjaya sebagai seorang pramugara. abang boleh tolong saya. saya nak tahu sangat info dari abang dan langkah3 mahu menjadi seorang pramugara. abang add wechat saya. ID- Dinwavetrademark . saya perlu bantuan dari abang.

flyme faizal said...

Even acne kat blkg bdn pun they tke a look?? Maigadd. Steward pkai blck uniform n im so sure kalau get wet pun still x nmpk body kan. Tp step ni applicble kt stewrd or only kt stewrdess?? Btw, slight scar on elbow? Not too obvious but kalau tgok dr dkt bru notice parut tu.. Accptble or directly rejected abg??

azira tocey said...

serius ckap cita2 dari kecik agy nak jady pramugari . hmm bahsa inggeris 50% je boly .math slalu gagal . hope dpat lha jdy pramugari one day .

Anonymous said...

Kalau math tk dpt a . lulus je . tkpe tk ? Atau tak dapat gak ?

KHAIRIYYAH NAJWAN Salimin said...

sy minat pramugari. ada la juga g interview. tp pendek 1 cm. so gagal. lg pun sy ada parut kat betis tanda lahir. gigi tak susun sgt.

ayu adrianna said...

Tinggi kena tambah 3 cm lagi...parut pulak ade lha sikit dkt lutut & siku...confirm kena reject nih

Anonymous said...

sangat berminat.. tinggi dah ok.. tapi tangan dan kaki sy berbulu.. memang keturunan sbb adik beradik lain smua pun sama.. syang nak cukur.. bleh lepas ke? mesti kena suruh cukur kan?

Hasmania Abas said...

minat jugak utk anak saya yg tinggi lampai nih ....
cuma satu hal kalo nak kulit cantik tu yg nampak tak ada harapan

Anonymous said...

Khai nk tanya cousin I dia OKU fizikal tpi dia cantik dan minat sgt nk jadi FA boleh ke kesian kat dia ada rupa

Anonymous said...

Cousin I dia OKU fizikal x teruk muka dgn badan cntik jika dia nk try boleh ke diterima khai? Dia minat sgt jadi FA

mohamad haris said...

Tinggi 180
spm bm= B, bi= E, math= A
Ada parut kat tangan kanan.
ckp english agak fasih.

Rasa2 boleh x ? Nak tanye dulu. Takot kena reject awal2.

Anonymous said...

hai....
kerjaya cabin crew ni memang menyeronokkan, tapi amat susah utk mnmpatkan diri....sy cuma nak tnya pasal jerawab di belakang badan adakah diambil kira juga....

lyna said...

Thanks for the information,serius teringin gile nk jadi pramugari..umur 18 memang xleh jadi pramugari ke? Kene umur 19 gak?

Anonymous said...

Berat minimum berapa?

Khai Artzfar said...

FAQ

Q- adakah jerawat di belakang badan diambil kira?
A - tidak, ujian rupa paras hanya pada anggota yang boleh dilihat

Q- Bagaimana pula dengan parut?
A- boleh dan tidak terlalu jelas

Q - bagaimana pula dengan kelulusan ?
A - BM , BI diwajibkan kredit

kalau ada yang urgent untuk minta bantuan saya, boleh add wechat saya khai_artzfar

Najwa Ashraf said...

Berat brp erk ? If 40 kg...rasa2 cukup Tak...hehe

Unknown said...

Hmmmm ...nk apply mcn na

Uttira Wathi said...

Hmmmm ...nk apply mcn na

Suziana Suhairi said...

salam khai , boleh whatsapp saya ? Saya ada nak tanya something 0137289890

Suziana Suhairi said...

salam Khai. boleh Whatsapp saya ? 0137289890

Suziana Suhairi said...

Salam khai . Saya add wechat tak jumpa . So boleh whatsapp saya ? 0137289890

Suziana Suhairi said...

Salam khai . Saya add wechat tak jumpa . Boleh whatsapp saya ? 0137289890

Emma Emrys said...

Sya berminat sgat jdi pramugari, tpi kna degree dlu ☺

Jefferson Junren said...

Pasal ketinggian tu AirAsia memang strict ke? Even kurang 1cm only? And saya pon macam ragu2 sebenarnya ketinggian minimum for steward to 165cm or 170cm? Kalau 165cm, memang lepas la saya. (Dari segi ketinggian la), kalau 170cm, tak lepas sebab saya 169cm. So thats why saya nak tanya kepastian sama ada pihak AA memang betul2 strict pasal ketinggian atau tidak. Mohon direply ya. Thanks!

Khai Artzfar said...

Jefferson : semuanya bergantung pada budi bicara pegawai tersebut. bagi lelaki minimum 170 dan perempuan 160

Anonymous said...

Kalau ada tanda lahir di kaki bagaimana? D terima or x?

Hafidz Naim said...

Mcm mne nk apply

Anson Zaii said...

klau BI dpt Lulus jeh,xBleh lah Alamatnya...

Anson Zaii said...

klau BI dpt lulus jeh,tak dapat lah alamatnya...

Anson Zaii said...

BI dgn math x kredit, x boleh lah...betul x...sedihnya

Unknown said...

Apply rayani air

Syafiq Hussain said...

Hi, mcm mana nak apply kerja AirAsia tapi as ground staff mcm ticketing counter, checkin counter or sales dept tu ?? Selalu tgok open interview utk cabin sahaja, atau kene apply direct ? Please assist and im excited to looking forward. Thanks owner.

Syafiq Hussain said...

Hi, saya nak tanya mcm mana nak apply AirAsia as ground staff eg. Ticketing counter, checkin counter or sales dept ?? Selalunya open interview utk cabin sahaja, or kene apply directly ?? Please assist and im looking forward, thanks owner.

Syafiq Hussain said...

Hi, mcm mana nak apply kerja AirAsia tapi as ground staff mcm ticketing counter, checkin counter or sales dept tu ?? Selalu tgok open interview utk cabin sahaja, atau kene apply direct ? Please assist and im excited to looking forward. Thanks owner.

Anonymous said...

tinggi nya 170 ..haha

Anonymous said...

sy betul2 berminat nak jd pramugara..tp result spm bi n math sy x krdt..stpm muet pun cuma band 2..bm sy okey.. result keseluruhn stpm..pointer 3.17..airasia dpt pertimbangkan x?pasal sy betul2 bermint lah..tolong lah..plisss..

Khairul Real said...

Saya berminat nak jadi pramugara.. tapi english saya kurang mantap.. bagaimana tu.. bolehkan saya mendaftar..

Roland Bryan said...

Hehe...nak tanye sikitt ni kalau mata ni ada masalh rabun and pki cermin mata,agak-agaknya lh kn ada tak peluang jdi pramugara nnti😝😝??

Fahme Sufi said...

170 lau Malindo 165 keatas hurmmm fahme 164 boleh x utk air asia?

Fahme Sufi said...

Mcm mana erkkk lau tinggi 164 hahahah

kyung chae qween;z said...

umur saya 14 tahun.saya sangat berminat jadi pramugari.kulit saya putih bersih dan saya kacukan cina/korea..tinggi saya baru 156 kena 14 cm lagi..

Anonymous said...

Smua dah complete. Bi , bm ok. Tinggi , x rabun , kulit bbas parut and x jrwt .bmi normal , tinggi sy 167 even bru 18 y/o sabahan girl yo. Satu je maslah . Sy brtudung. Nmpknya , apply polis je lh.

Anonymous said...

Smua dah complete. Bi , bm ok. Tinggi , x rabun , kulit bbas parut and x jrwt .bmi normal , tinggi sy 167 even bru 18 y/o sabahan girl yo. Satu je maslah . Sy brtudung. Nmpknya , apply polis je lh.

waqiuddin wafiy said...

kalau ada parut kat lengan tu kira lepas atau sangkut khai ? banyak jugak parut kat tangan dgn kaki hahahahaha

Feyla said...

Kalo spm result bm,bi dan math teda credit bole masuk ka tu?

Unknown said...

Dari dulu lg brminat nk jd pramugara, excited stiap kali fikir dpt masuk. Tp tu semua mimpi bila baca syarat2 tu.. Tinggi daa ok 174, tp yg lain... alahai, mnangis air mata drah. parut ada kt kaki ja, kesedihan betul.

Unknown said...

Dari dulu lg brminat nk jd pramugara, excited stiap kali fikir dpt masuk. Tp tu semua mimpi bila baca syarat2 tu.. Tinggi daa ok 174, tp yg lain... alahai, mnangis air mata drah. parut ada kt kaki ja, kesedihan betul.

Syarifah Zuhairah said...

Yang pakai tudung boleh apply ke ?

Anonymous said...

Khai...can you help me...Please WhatsApp for me..my nom WhatsApp 01140386756..Please khai...i want to use somethin

Muhd Shakirin said...

boleh x tanya ? cmne yg test kesihatan tu n parut tu dy check muka or seluruh bdn?

Faridzuan Abdullah said...

Saya nk jdi fa bleh ke

Faridzuan Abdullah said...

Sy nak jdi fa bleh ke

Sukvinder Singh P. A .C said...

kalau height saya 157 boleh tak saya apply?

Anonymous said...

jika height sy 157 cm boleh tak sY apply pramugari?

farah said...

ada tak pramugari yang bertutup aurat menas pakai tudung ???

Sri Zack said...

Spm xde. tapi BI 09/10, BM 09/10, Mandarin 08/10, B Tamil 10/10 boleh ke?

Sri Zack said...

Spm xde.boleh ckp BI, BM, Mandarin, Tamil ok ke?

mieyra fitrah said...

kalau yg bertudung camane ?? ad ke ?? pakaian camane tu ??

mieyra fitrah said...

kalau yg bertudung camane ?? ad ke ?? pakaian camane tu ??

nor bariyah said...

mcm mne nk aply ..sdih la ..xtaw nk aply mcm mne ..nk aply rayani air laa

Mr. Im said...

Sekarang saye ambil Diploma Pengurusan Pelancongan, boleh ke saye nak jadi pramugara?

Sofian Safril said...

Salam, nak Tanya kalau macam tanda lahir bentuk suntikan di bahagian kanan adakah dia reject until pramugara sedangkan pramugara lengan panjang ?

Anonymous said...

Kalau yg da berkahwin muda(bagi yg kaum wanita)ade ank 1 boleh ke jd pramugari?

Erdavie Dell said...

Perempuan tinggi 157 ke atas

Areyf Shahmin said...

nak pergi tapi takde confident macam mana ?

kuih tradisional said...

Saya 168 je . Boleh ke ?

kuih tradisional said...

Saya 168 je .

Amran said...

Kerja stewardess AirAsia wajib kena dedah aurat . So , ada keberkatan ke dari yg Maha Esa ?

Anonymous said...

saya teringin nak kerja mcm ni nanti , tinggi 178cm . umur baru 18 tahun . maklumlah lepasan spm . speaking okay boleh tahan . takpe , saya cuba tahun depan :)

Anonymous said...

Kalau muka ada parut sbb chicken pox bleh apply kah?

Unknown said...

ada sorang kawan saya FA Air Asia .. dia ada ajak saya jadi FA Air Asia jugak .. dr segi spm bm dgn bi saya kredit .. dr segi tinggi dgn berat saya lepas .. just the problem is my skin .. tak lahh cantik mana pon kulit saya nie .. takde parut cuma sedikit jerawat .. boleh kew ??

azman am said...

ada sorang kawan saya FA Air Asia .. dia ada ajak saya jadi FA Air Asia jugak .. dr segi spm bm dgn bi saya kredit .. dr segi tinggi dgn berat saya lepas .. just the problem is my skin .. tak lahh cantik mana pon kulit saya nie .. takde parut cuma sedikit jerawat .. boleh kew ??

Anonymous said...

hye.sy nak tanya bagi pihak my bf.dia da berkali pergi intview airasia.first dia dapat then sampai dah buat medical checkup last2 dapat email kata ada masalah medical so my bf pergila check dekat hospital apa prob checkup dia.hospital kata takda pape prob.my bf xsmoking.maybe takda rezeki dia.then baru ni dia try dekat penang,masa nak balik panel yg intview panggil suruh dia ready coz dia maybe dapat.bapa hari lepas tu terima email kata xdapat :(!its ok maybe bukan rezeki dia lagi.last week try dekat klia 2,academy.so now tengah tunggu email.hope dapatla :).my bf tinggi suma ok,kulit so far xda pape prob lagi.xgelap sedang-sedang putih.result dia memang ok coz now dia da kerja engineer but dia lebih minat ke arah cabin crew ni.maybe u ada tips for him b4 pergi next intview.thank KHAI.

Anonymous said...

tons of comment even the post was 2 years ago. haha
well im kinda interested, height 163 , xde parut, subjek semua lepas. tp gigi i kat depan arnab :( then jarang skit. but i still hve wnderful smile. hihi

Anonymous said...

Berat minima berapa ya? sebab saya ni ringan sikit hehehe

Ezy said...

hi khai boleh add sy d wechat Ezzey981204

Carolyne Jenang said...

Alah ..tak boleh lah nak jd pramugari ni ..BI spm lulus jerr ..tnggi pon 157 jerr ..berat 54kg😔tp berminat sngat nak jd pramugari😢

Carolyne Jenang said...

Alah ..tak boleh lh nak jd pramugari ni ..BI spm lulus jer ..tnggi 157 Jerr berat 54kg😔tp brminat sngat nak jd prmugari ni😢

Anonymous said...

Saya berminat sgt nak jd FA. Just nak tanya memang brtudung langsung tak boleh cuba ye ?

Unknown said...

Kalau parut kat siku boleh ke ?

Unknown said...

Kalau parut kat siku boleh ke ?

Shaq Mambo said...

Kalau parut kat siku boleh ke ?

Fatin Nabilah said...

Babe, boleh contact i tak? I nak tanya sikit pasal medical check up tu. Nak mintak u tanyakan bf you about that. U can email, and if it's okay maybe can wechat sebab i will go open iv on this 23 april... Hope you can help because i need to know about the medical check up for this year. Sometimes airlines ni may vary each year dia punya process and stages.

ryan said...

Kalau pakai spek blh ke ?

ryan said...

Kalau pakai spek blh ke ?

ryan said...

Kalau pakai spek blh ke ?

AKIM said...

saya betul2 suke kerja sebagai pramugara , bagi saya seorang pramugara bukan sahaja kerja . tetapi kehidupan kita juga berubah . cara kita , lifestyle kita , right admin ? hee . now im still 20 years old . banyak lagi peluang akan datang , banyak lagi interview akan diadakan .i will go go and go ! haha ,. saya nak family saya bangga dgn saya . saya kalah dalam pelajaran . tapi taknak kalah dalam hidup . now saya berkerja di hotel as reception , waiters , sebab saya tahu , pramugara juga akan buat kerja yang sama macam saya buat sekarang nie . niat saya . saya nak improve diri saya bile berhadapan dengan pelbagai orang . sometimes saya seorang permalu , haha . so , i never give up to become FA !! agak2 admin terima tak apa yang saya share nie :P . SAYA DOAKAN U GUYS DAPAT APA YANG U GUYS IMPIKAN . AMINNNN :) . WC - AKYM_KAY .

Anonymous said...

Kalau pakai spek boleh ke?

nina aziz said...

Boleh.. tadi aku p interview dir org late boleh

Anonymous said...

Kalau bertudung lepas ke nak jadi FA AirAsia?

Anonymous said...

Klau gigi tak rata boleh ke ��

MuhammadRival Pratama said...

Kalau kurang mendengar bisa ga pake alat bantu dengar boleh tapi ptestasinya bagus bagaimana?

amirah bakri said...

tapi camne kita nak tahu vacancy tu available? cara nak mohon ? and the jumpe siapa even i slalu cek walk in interview but terfikir nak jumpe siapa lol😂

Adam Kussin said...

SLM saya berminat nak berkerja sebagai PRAMUGARA tapi bagai mna nak tau VACANCY dan cara nak mohon .....

Adam Kussin said...

SLM saya berminat nak berkerja sebagai PRAMUGARA tapi bagai mna nak tau VACANCY dan cara nak mohon .....

Adam Kussin said...

Assalamualaikum BUDAK PACAK hehehe

Saya Adam asal dari SABAH SANDAKAN saya berminat sagat2 kerja sebagai PRAMUGARA tetapi bagai mna saya nak tau VACANCY tu bilah di paparkan boleh ka VACANCY tu kita send email ja terus maksud adam BUDAK PACAK terus Email adamkussin@gmail.com heheh

Anonymous said...

Good morning, kalau guna sijil STPM bolekah .? Atau lebih baik.

Anonymous said...

Good morning, can I use my STPM ? To replace my SPM

Eichak Jhane said...

Hi Khai, i baru dapat info yang cabin crew ada buat temu duga dengan syarat yang dah berubah, antara syaratnya 1. warganegara malaysia, 2. 18keatas, 3. BM BI dan satu subjek lagi mesti creadit (mana mana subjek) 4. ketinggian perempuan 157cm dan lelaki 170cm.

Puan Rainbow said...

I think that is much better..?

Puan Rainbow said...

Sapa kat sini ada pengalaman jadi ground staff and ticketing..? Mcm mana nak apply ek? Puas dah dok selongkar website dia. Seriously need help for this.

Anonymous said...

Smua saya dah okay. Tinggi okay, berat ringan. Result cuma math je yg takbest yg lain smua okay lepas. Tp satu je masalah. Parut kat kaki ni. Dulu kene pnyakit kulit psoriasis skrg da baik cuma ada parut hmm camne nak hilangkan :( saya berminat sgt nk jadi pramugari ni pleaseee bagi cadangan .

Ammar said...

salam saya berminat nak kerja sebagai pemugara tapi bagai mna nak tau vacancy dan cara nak mohon

Lala Vieera said...

Kalau spm math failed tak boleh lah ni ye? :(

Lala Vieera said...

Kalau spm math failed tak boleh lah ni ye? :(

Lala Vieera said...

Kalau spm math failed tak boleh accept eh? :(

Lala Vieera said...

Kalau spm math failed tak boleh lah ni ye? :(

Unknown said...

Khai...sya sngt berminat menjadi pramugari ney tpi sya tidak thu sngt bagaimana nk mendaftar dan cara nya boleh tak Abg khai wassap sya ...017-4936521

Anonymous said...

Khai, minima bg ketinggian lelaki strik sangat kah.? AA dan mas. Mesti ada bentuk badan?

Audrey Jean said...

En.khai Kalau bole tanya, agency airlines mana ye bole interview utk yg bukan warganegara. Sebab saya da lama nak interview tapi yg buat saya risau saya belum dapat ketarafan warganegara sebab dokumen pengenalan saya semua masi dalam atas urusan pihak majlis pendaftaran. Harap En.khai bole bagi respon . Terima kasih :)

Anonymous said...

Hai khai... Saya nak tanya kalau bi n math x kredit just lulus je bole ke mohon... Tapi saya ade stpm n otw nak habis kan degree.... Ingat lepas habis degree saya nak mohon... Mohon penjelasan

firdaus ghazali said...

Assalamualaikum..nk tnye.. brape tahun masa kita boleh bekerja sebagai pramugara..?

firdaus ghazali said...

Nk tnye boleh jadi FA ni brape tahun ye?

firdaus ghazali said...

Assalamualaikum..nk tnye.. brape tahun masa kita boleh bekerja sebagai pramugara..?

Anonymous said...

Hey can i ask you . My spm result for english I didn't get credit but my certificate for oral test english i've got A include the result in my university for english i got A too . So , do i have any chance ?

sharmine nasip said...

S͎a͎y͎a͎ p͎u͎n͎ t͎e͎r͎i͎n͎g͎i͎n͎ s͎a͎n͎g͎a͎t͎..

AlifHaikal Hqikql said...

Anywone who are live in JB, the open interview will be held at Senai, Johor Bahru. So, siapa yang nak join untuk sama sama pergi interview boleh la ws saya 0137879858. ( JB Resident Only ) Thank You.

AlifHaikal Hqikql said...

( JB RESIDENT ONLY )

Kalau ada yang nak pergi open interview that will be held this sept at Senai, Johor Bahru. Do ws me 0137879858. Iv got plenty of question for you johoreans. Thanks.

Anonymous said...

skrang ni umor dah 16 thn,,thn dpn dh nak spm dah..mula2 mmang sye x mnat jdi FA ttapi slepas sye naik kpl terbang mse tu umor 13 thn flight dri kuching ke KL guna AIR ASIA..sye suke gya snyuman abg2 kakak2 FA dn mreka sngat ramah dengan penumpang.. itu lah mula hasrat cita-cita dri polis trus trpelanting ke kerjaya di awan biru... sye harap spm ni sye buat yg trbaik mne lah thu ade rezeki kan bleh apply..klau BI tu ckp tu 50 hingga 60% la klau fhm bahasa BI itu sye number 1..org sbelah rmh sye dh nak pergi training minggu dpn..

Azlnarmy said...

Klo girls 157cm boleh msok firefly.

Azlnarmy said...

Same! Unacceptable 😢.Something ruin my ambition seriously 😢

Anonymous said...

Same! Unacceptable!😢. There's something ruin my ambition seriously

Anonymous said...

Same! Unacceptable ��! The height ruining my ambition seriously

Anonymous said...

Same! Unacceptable ��! The height was ruining my ambition to be a cabin crew seriously

Unknown said...

Haihh nak sangat jadi pramugari tapi kulit tak licin hm

Daisy Moon said...

Haihh nak sangat jadi pramugari tapi kulit tak licin hm

Anonymous said...

Warga negara asing boleh interview ke?

Anonymous said...

Teringin sangat, tapi tinggi 146 jaaa. Hahaha

Anonymous said...

I wnt too but me tak sure lh bcs me pnya weight is 6O cm n i ws I6O cm only. So brpa brt cn be prmugri? ?

intan nur syuhada said...

kalau bertudung mcm mana? boleh ke?

Ibnu Tolib said...

Aku sih pengen jadi FA tapi gigi saya tidak rapi ada gingsul 2 klk soal fisik yg lain oke.tinggi bodi berat bada oke

Ibnu Tolib said...

Saya sih pengen jadi FA tapi gigi saya ada gingsul 2 sama ada bocel di kepala blkng.klk soal tinggi bada jangan di ragukan lagi.kira2 bisa gk ya bg

Unknown said...

Bahase melayu,bahasa english and matematik tu kredit dye nk A+ke mcm mne??

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 231   Newer› Newest»